Hurtigmetoder til screening for coliforme bakterier og E .coli i drikkevand

Baggrund

Der har i de senere år været flere sager med fund af coliforme bakterier – herunder E. coli - i drikkevandet i større vandforsyninger i København, Århus og Silkeborg. Disse sager har haft store og langvarige konsekvenser for hospitaler og andre forbrugere – og har været meget ressourcekrævende for vandværkerne.

En bedre forebyggelse og håndtering af sager med forekomst af coliforme bakterier kan metodemæssigt gribes an på forskellig vis:

  1. Hyppigere prøvetagning og dermed bedre overvågning.
  2. Hurtigere metode, så udviklingen af vandkvaliteten kan følges tættere og med mulighed for hurtigere reaktion overfor brugerne.
  3. Mere følsom metode og dermed lavere detektionsgrænse ved brug af større prøvevolumen med henblik på at påvise koncentrationer, der er lavere end aktionsniveauet.

Der findes kommercielle hurtigmetoder uden dansk myndighedsgodkendelse på markedet. Metoderne anvendes dog i nogle tilfælde og udbydes også som ikke-akkrediterede analyser fra nogle laboratorier.

De metoder, der ønskes valideret og godkendt vil være til kvalitativ screening og vil ikke kunne anvendes til den lovbundne rutinemæssige offentlige kontrol af dansk drikkevand, men vil kunne bruges som led i kildeopsporing. Driftskontrol af drikkevand ud over det lovbundne er ikke myndighedsreguleret og metodevalget er frit.

Maltec og VWR takkes for deres deltagelse i projektet i form af at have stillet materialer (Maltec: Colilert®-systemerne; VWR: Readycult®) og viden til rådighed uden beregning.

Rapporten er udarbejdet af:
Vibeke From Jeppesen, Eurofins Danmark A/S
Linda Bagge, Miljøstyrelsen

Høringsgruppen for projektet har været:
Søren Lind (Københavns Energi/Vandkvalitet)
Hans-Jørgen Albrechtsen, DTU
Claus Jeppesen, Fødevareregion København
Thorlei Thomsen, DANVA
Solveg Nilsson, Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD)

 



Version 1.0 Juli 2004, © Miljøstyrelsen.