Udpegning af områder med indtrængning af perchlorethylen til indeluften: "Sniffermetoden"

Sammenfatning og konklusion

Denne rapport beskriver en ny metode til at bestemme indtrængningen af PCE fra gulvarealer i ejendomme, hvor nuværende eller tidligere renserier har været beliggende. Metoden, der kaldes sniffermetoden, har til formål hurtigt og billigt at udpege gulvarealer, hvor særlig kraftig indtrængning af gasser forekommer. Indtrængningen fra disse områder kan efterfølgende bestemmes kvantitativt ved hjælp af foliemetoden.

Målemetoden er udviklet og testet som et led i et projekt under Miljøstyrelsens Teknologiprogram for Jord- og Grundvandsforurening.

Sniffermetoden er i projektet yderligere blevet testet til brug ved kortlægning af indtrængningen af PCE fra eksisterende renserier til lejligheder over renseriet. I forbindelse med kortlægninger og afværgeforanstaltninger, der skal udføres i henhold til Miljøministeriets renseribekendtgørelse, vil sniffermetoden kunne benyttes til hurtigt og billigt at udpege områder, hvor særlig høj indtrængning forekommer, og hvor der derfor er grund til f.eks. at tætne etageadskillelsen mellem renseri og lejlighed.

Sniffermetoden består i princippet af et prøvetagningsmundstykke, der lægges ned over den overflade, man ønsker at undersøge. Prøvetagningsmundstykket lægges ned over området, sådan at det er mest muligt aflukket. Efter at mundstykket har ligget i få minutter, kan afdampningen til det aflukkede luftvolumen i mundstykket kontrolleres for indhold af gasser. Dette gøres med et direkte visende analyseinstrument, der kan benyttes til feltmåling.

Sniffermetoden blev indledningsvis testet i laboratoriet. Der blev foretaget test på forskellige udgaver af et prøvetagningsmundstykke til afdækning af det gulvareal, man ønsker at undersøge, og en optimering er foretaget med hensyn til udformning, fyldmateriale og valg af folie. Endvidere blev PI-detektoren, som er den valgte gasdetektor, afprøvet med hensyn til responstid og måleområde. Projektets laboratorieforsøg viste, at den valgte aluminiumsfolie til sniffermetodens ”mundstykke” kan anvendes, uden at der er nogen risiko for adsorption af PCE til folien. Testen af PI-detektoren viste, at PI-detektoren er velegnet til måling af PCE i koncentrationsområdet 0,5 mg/m³ - 10 mg/m³, og at responstiden er mindre end 60 sekunder. Samlet vurderes PI-detektoren at være særdeles velegnet til måling af PCE i forbindelse med sniffermetoden.

Den valgte udgave af prøvetagningsmundstykket, som blev kaldt ”VaporCover”, blev afprøvet på 3 forskellige lokaliteter, hvor en jordforurening med PCE vides at forekomme. Lokaliteterne var et nedlagt renseri i en etageejendom, et eksisterende renseri, hvor der nu bruges kulbrinteblanding til tøjrens, og en privat bolig, der ligger på en grund forurenet med PCE fra et tidligere pelsrenseri.

I case A, hvor der blev målt på et kældergulv under et nedlagt renseri med en jordforurening under gulv, blev afdampningen målt i et netværk med en maskestørrelse på ca. 1m x 1m ved hjælp af sniffermetoden. Der blev målt en kraftig indtrængning omkring en faldstamme, hvilket stemmer overens med tidligere målinger med foliemetoden. I case A blev der ikke fundet nogen væsentlig indtrængning fra andre dele af gulvet.

I case B og C blev en indledende kortlægning gennemført med sniffermetoden, og indtrængningen på udvalgte ”hot spots” blev efterfølgende bestemt ved hjælp af foliemetoden. I forbindelse med case B blev der målt med foliemetoden på et område, hvor der med sniffermetoden var fundet den højeste indtrængning, og på et område med laveste indtrængning. Ud fra disse to punkter blev der opstillet en korrelation mellem niveauet af indtrængning målt med sniffermetoden, og indtrængningen kvantificeret ved hjælp af foliemetoden. Denne korrelation gjorde det muligt at estimere den samlede indtrængning fra hele gulvet ved omregning ud fra de enkelte punkter kortlagt med sniffermetoden. I case B blev det samlede bidrag fra jordforureningen beregnet til 0,9 µg/m³, hvilket er væsentligt under Miljøstyrelsens luftkvalitetskriterie for PCE på 6 µg/m³. I case C, hvor der blev målt i en krybekælder, var det beregnede bidrag fra gulvet til krybekælderen 40 µg/m³, og luftkvalitetskriteriet var dermed væsentligt overskredet.

I case D blev indtrængningen af PCE kortlagt i en lejlighed beliggende over et eksisterende renseri. Der blev ved hjælp af sniffermetoden lokaliseret en særlig kraftig indtrængning af PCE fra et gulvområde omkring et dørtrin. På denne måde blev påvist en særlig stor utæthed i den pågældende etageadskillelse. Resultatet har senere kunnet udnyttes til at forbedre tætningen mellem renseri og lejlighed.

Sniffermålingerne kunne i alle cases udføres på relativt kort tid og udgjorde derved et effektivt værktøj til udpegning af områder med kraftig indtrængning, og hvor indtrængningen efterfølgende kan bestemmes kvantitativt ved hjælp af foliemetoden.

Det kan sammenfattende konkluderes, at sniffermetoden er fundet meget velegnet til brug ved en indledende kortlægning af indtrængningen af PCE til indeluften i boliger, der er beliggende på lokaliteter med forurenet jord. Det har vist sig muligt at udpege ”hot spots” med særlig stor indtrængning, og ved en efterfølgende måling med foliemetoden har det været muligt at beregne det samlede bidrag til indeluften fra jordforureningen.

Endvidere er det ved feltforsøg vist, at sniffermetoden også kan bruges til at lokalisere områder med særlig store utætheder i etageadskillelser mellem renserier og lejligheder. Dette kan benyttes med stor fordel i forbindelse med etablering og kontrol af foranstaltninger, der skal tætne etageadskillelser mellem renseri og lejligheder i henhold til Miljøministeriets bekendtgørelse om etablering og drift af renserier nr. 532 af 18/6 2003.

Afprøvningen af sniffermetoden fokuserede i projektet på brug i forbindelse med kortlægning af indtrængning af PCE. Afhængig af den valgte gasdetektors følsomhed og selektivitet vil metoden kunne bruges til bestemmelse af mange andre gasformige forbindelser, herunder andre VOC'er.

Prøvetagningsmundstykket VaporCover, som udvikledes i forbindelse med projektet, produceres nu kommercielt af fa. Instrumatic AS [1] og kan således rekvireres herfra.


Fodnoter

[1] Instrumatic AS, Ellemosen 9, 8680 Ry. Tlf. 8689 0911.

 



Version 1.0 Oktober 2004, © Miljøstyrelsen.