Evaluering af grønne lokale og regionale netværk med deltagelse af myndigheder og virksomheder

Forord

Der er iværksat en række lokale og regionale, grønne netværk med henblik på at igangsætte lokale og regionale aktiviteter med udgangspunkt i et udvidet samarbejde mellem virksomheder og miljømyndigheder. Fokus i netværkene har været på opbygning af miljøkompetence, forbedring af miljøforhold, dokumentering af miljøforhold m.m.

Under Program for renere produkter er der i maj 2002 iværksat en evaluering af regionale miljønetværk med offentligt og privat samspil, for at belyse mulighederne for samspil med Den Produktorienterede Miljøstrategi (POMS) og en eventuel kommende strategi for grøn markedsudvikling i Danmark. Formålet med evalueringen er at tilvejebringe systematisk og dokumenteret viden om danske netværk og deres funktion, herunder at:

  • kortlægge eksisterende netværk
  • beskrive modeller for grønne netværk
  • vurdere effekter af hidtidige netværk
  • afdække kritiske succesfaktorer for netværk
  • vurdere, hvordan netværk kan udvikles
  • vurdere muligheder og begrænsninger for disse netværk som et instrument til at fremme Den Produktorienterede Miljøstrategi og en eventuel kommende strategi for Grøn Markedsudvikling.

Delaktiviteterne i evalueringen er:

  1. Workshop for centrale interessenter med det formål at fastlægge evalueringstemaer.
  2. Udarbejdelse af et katalog over de eksisterende grønne netværk, hvor de enkelte netværk kort beskrives med hensyn til historie, formål, aktører, aktiviteter, struktur og resultater.
  3. Uddybende interviewundersøgelse af aktører, der ikke er deltagere i grønne netværk.
  4. Udarbejdelse af 7 cases om grønne netværk på basis af uddybende undersøgelse og gennemførelse af fokusgruppeinterview af udvalgte netværk.
  5. Analyse og afrapportering.

Nærværende rapport er afrapportering af delaktivitet 5 – analyse og afrapportering. Delaktiviteterne 2-4 er selvstændigt afrapporteret. For en hurtig introduktion til evalueringen og evalueringens resultater henvises til "Sammenfatning og konklusioner" i nærværende rapport. For en uddybende læsning henvises - afhængigt af interesse - til delrapporterne 1-3 og resten af denne rapport.

Evalueringens væsentligste målgrupper er alle lokale og regionale grønne netværk samt interessenter, der påtænker at etablere, understøtte eller samarbejde med lokale og regionale grønne netværk. Mulige interessenter er f.eks. lokale og regionale miljø- og erhvervspolitiske aktører, myndigheder, konsulenter, offentlige og private virksomheder og universiteter.

Evaluering af grønne, lokale / regionale netværk i Danmark er blevet gennemført af:

  • Marianne Forman, Marianne Forman ApS
  • Michael Søgaard Jørgensen, Danmarks Tekniske Universitet
  • Ulrick Moos, Teknologisk Institut
  • Tomas Wenøe Breddam.

Nærværende rapport er skrevet af: Marianne Forman og Michael Søgaard Jørgensen.

Projektgruppen takker deltagere i workshoppen, grønne netværk, interessenter og virksomheder, der har stillet deres tid og viden til rådighed gennem udførelsen af evalueringen.

 



Version 1.0 Oktober 2004, © Miljøstyrelsen.