Model for affaldsdata

2 Proces

Med henblik på at verificere og eventuelt korrigere de foreløbige oversigter over nationale og internationale indberetningsforpligtelser, som fremgik af arbejdsnotatet "Diskussionsoplæg om indberetning af data", er der foretaget en systematisk gennemgang af relevante danske bekendtgørelser og EU direktiver. Gennemgangen har omfattet en opgørelse over, hvilke aktører, der har hvilke forpligtelser i forhold til indberetning af oplysninger.

I forbindelse med projektet er der oprettet en hjemmeside www.affaldsdata.dk med det formål at udbrede viden om projektet og indsamle kommentarer og bidrag fra alle interesserede aktører. Oversigterne over nationale og internationale indberetningsforpligtelser er lagt ud på hjemmesiden, så aktørerne har haft mulighed for at kommentere og dermed verificere disse.

For at beskrive eksisterende systemer til opsamling af data, er der rettet henvendelse til følgende databrugere og systemleverandører på markedet:

  • Københavns Kommune
  • Vojens Kommune
  • Kyborg
  • Kommunedata
  • Geokon EDB A/S
  • Geodata Danmark

Disse er blevet bedt om, dels at beskrive de anvendte/udbudte systemer, dels oplyse, hvorvidt de har kendskab til andre relevante systemer/systemleverandører, som burde kontaktes og beskrives. Spørgsmålene til virksomhederne fremgår af bilag A.

En oversigt over hvilke forpligtelser, der påhviler de enkelte aktører er dels baseret på kravene til aktørerne, som de fremgår af især affaldsbekendtgørelsen, men også på anden regulering. Dels på en analyse af udvalgte kommunale affaldsregulativer, som er gennemført i forbindelse med projektet "Affaldstransportørers og mægleres rolle".

Der er udarbejdet en database, der indeholder oplysninger om de mange indberetningskrav og om de systemer, der anvendes til datahåndteringen. Det er besluttet at udvikle en simpel brugerflade til databasen, så oplysningerne kan blive tilgængelige for en bredere skare. I afsnit 3.6 er nogle af de væsentligste datastrømme desuden illustreret grafisk.

Denne fase har tilvejebragt et overblik over nationale (afsnit 3.1) og internationale indberetningsforpligtelser (afsnit 3.2) og dermed også over hvilke forpligtelser til dataregistrering og dataindberetning, der er pålagt de enkelte aktører (afsnit 3.3).

Desuden har fase 1 tilvejebragt en oversigt over de mest udbredte kommercielle systemer til dataregistrering, jf. afsnit 3.4.

 



Version 1.0 Oktober 2004, © Miljøstyrelsen.