Evaluering af grønne lokale og regionale netværk med deltagelse af myndigheder og virksomheder

3 Lokale / regionale netværk, hvor enten virksomheder eller myndigheder er aktive

Følgende er en bruttoliste over alle de netværk, der er blevet identificeret under screeningen og som er lokale / regionale netværk, men hvor enten kun virksomheder eller myndigheder er aktive.

3.1 Nordjyllands miljøpris

Hvert år er gennem en række år blevet uddelt Nordjyllands miljøpris til en virksomhed, der har gjort noget særligt på miljøområdet. I den forbindelse har der været nedsat en gruppe bestående af repræsentanter fra amtsrådet, fagbevægelsen, arbejdsgiverforeningen og andre lokale interessenter. Der er ikke direkte virksomheder repræsenterede i gruppen, men indirekte deltager de via deres repræsentation i forskellige organisationer. Gruppen mødes en gang om året, hvor kriterier for uddeling af prisen fastlægges. Der er afsat 100.000 kr. i alt til pris og drift af miljøprisen. Erfaringen er, at miljøprisen for det første giver anledning til lokal diskussion i gruppen om, hvad der er centrale miljøinitiativer, og for det andet at miljøprisen har en motiverende effekt på virksomhederne, da det er en klar signalværdi at få tildelt prisen.

3.2 Vækstgrupper

Vækstgrupper er et koncept, som Cowi har udviklet. Vækstgrupper har ikke haft som formål at udvikle relationen mellem virksomheder og myndigheder, men i nogle vækstgrupper har begge parter deltaget, hvilket er anledningen til, at de nævnes her. Ideen med vækstgrupper er, at virksomheder skal støtte hinanden i deres arbejde med f.eks. at opbygge miljøledelse eller gennemføre en livscyklusanalyse. Hidtil har de vækstgrupper, der har være etableret, været karakteriserede ved, at virksomhederne var inden for samme branche i de enkelte vækstgrupper og ofte inden for et afgrænset geografisk område. Medlemmerne i vækstgrupperne har vekslet mellem at mødes til fællesmøder og hjemmearbejde. Cowi har varetaget rollen som facilitator og har stået for at arrangere fællesmøderne. På fællesmøderne får deltagerne tilført teoretisk ballast til opgaven i virksomheden, og der udveksles erfaringer med det hidtidige arbejde på tværs af virksomhederne. Hvor lang tid forløbet strækker sig over og hvor mange fællesmøder, der bliver afholdt, afhænger af de konkrete mål, som vækstgrupperne sætter sig i starten. Ofte strækker forløbet sig fra ½ til 1 år, og der gennemføres ca. 7-8 møder. Det er forskelligt, om der deltager myndigheder i vækstgrupperne. Når myndighederne har deltaget, har det ofte været på fællesmøderne, og de har der haft mulighed for dels at lære om koncept og vækstgruppens faglige indhold, dels kunnet følge virksomhedernes arbejde, som har været egne tilsynsvirksomheder. Om myndighederne har deltaget, har været afhængigt af, om de havde lyst til at deltage og om virksomhederne havde lyst til at myndighederne skulle deltage. Der er både erfaringer med, at myndigheder ikke ønskede at deltage, fordi de ønskede at fastholde 'myndighedskasketten', og at virksomheder ikke havde lyst til, at myndigheder skulle deltage. Omvendt er der også erfaringer med, at myndigheder deltager i vækstgrupper, og der giver det tilsyneladende grundlag for dialog og bedre indsigt i hinandens områder. Myndighederne får indblik i virksomhedernes problemer, og virksomhederne får en dybere forståelse af myndighedernes arbejde.

 



Version 1.0 Oktober 2004, © Miljøstyrelsen.