Evaluering af grønne lokale og regionale netværk med deltagelse af myndigheder og virksomheder

Sammenfatning og konklusioner

Evalueringens fokus og delaktiviteter

Der er en række lokale og regionale grønne netværk, der er iværksat med henblik på at igangsætte lokale og regionale aktiviteter med udgangspunkt i et udvidet samarbejde mellem virksomheder og miljømyndigheder. Fokus har været på opbygning af miljøkompetence, forbedring af miljøforhold, dokumentering af miljøforhold m.m.

Under Program for renere produkter er der i maj 2002 iværksat en evaluering af regionale miljønetværk med offentligt og privat samspil, for at belyse mulighederne for samspil med Den Produktorienterede Miljøstrategi (POMS) og en strategi for grøn markedsudvikling i Danmark. Formålet med evalueringen er at tilvejebringe systematisk og dokumenteret viden om danske netværk og deres funktion, herunder at:

  • kortlægge eksisterende netværk
  • beskrive modeller for grønne netværk
  • vurdere effekter af hidtidige netværk
  • afdække kritiske succesfaktorer for netværk
  • vurdere, hvordan netværk kan udvikles
  • vurdere muligheder og begrænsninger for disse netværk som et instrument til at fremme Den Produktorienterede Miljøstrategi og en strategi for Grøn Markedsudvikling.

Fokus i analysen af netværkenes samspil med grøn markedsudvikling er konkretiseret som samspillet med strategien for Grøn Markedsøknomi.

Evalueringen har bestået af følgende delaktiviteter:

  • Udarbejdelse af et katalog over de eksisterende grønne netværk, hvor de enkelte netværk kort beskrives med hensyn til historie, formål, aktører, aktiviteter, struktur og resultater.
  • Uddybende interviewundersøgelse af aktører, som ikke er deltagere i grønne netværk.
  • Udarbejdelse af 6 – 8 cases om grønne netværk på basis af uddybende undersøgelse og gennemførelse af fokusgruppeinterview af udvalgte netværk.
  • Analyse og afrapportering.

Nærværende notat er et katalog over eksisterende netværk. Formålet med kataloget er at tilvejebringe et overblik over eksisterende, lokale og regionale grønne netværk med virksomheder og myndigheder. Screeningen skal dels give et overblik over, hvor udbredt lokale og regionale grønne netværk er dels indfange forskelle og variation mellem netværkene.

Gennemførelse af screening

Kataloget er blevet udarbejdet på baggrund af en screening i Danmark, hvor udgangspunktet var:

  1. Medlemmer hos Miljøforum Danmark
  2. Dogme 2000
  3. Amter
  4. Lokale miljø-, energi- naturvejledere
  5. Bedriftssundhedstjenesten
  6. TIC
  7. Private, rådgivende konsulentfirmaer.

Netværkene, der blev identificeret i forbindelse med screeningen, er alle blevet kontaktet, og på baggrund af telefoninterview med nøglepersoner fra netværkene, skriftligt materiale og hjemmesider er de enkelte netværk blevet beskrevet med hensyn til formål, aktører, aktiviteter, strukturer og ressourcer samt resultater.

Alle beskrivelser er derefter blevet godkendt af netværkene, og de har alle suppleret beskrivelserne med en selvevaluering med hensyn til resultater og fremtidsperspektiver.

Screeningens resultater

I screeningen af lokale regionale grønne netværk er blevet identificeret 21 miljønetværk med deltagelse af virksomheder og myndigheder, hvoraf ét netværk er under etablering, og ét netværk har karakter af et projekt, der søger at etablere sig som et netværk. Hertil kommer 4 andre netværk i form af en årlig miljøpris, vækstgrupper for livscyklusvurdering, Ingeniørforeningens aktiviteter samt netværkenes paraply, Miljøforum Danmark (siden etableret som Partnerskab for Erhverv og Miljø).

Der findes lokale og regionale netværk i de fleste områder af Danmark. Der er således etableret netværk i alle amtskommuner på nær Ringkøbing Amt, Frederiksborg Amt og Frederiksberg Kommune. Et netværksprojekt på Bornholm har til formål at etablere et permanent netværk. I ni amter er etableret netværk på amtskommunalt niveau (og to netværk er under etablering) med amt og kommuner som del af medlemskredsen. I to amter findes et eller flere netværk inden for dele af amtet og organiseret efter kommunegrænser.

Der er stor variation mellem netværkene. De identificerede netværk har efterfølgende indgået i grundlaget for udvikling af fire netværksmodeller, der afspejler forskelle i netværkenes formål, organisering, og deltagere. De fire modeller kaldes:

  • Miljøtilsyn og miljøledelse
  • Lokal dialog om miljø
  • Regional bæredygtig erhvervsudvikling
  • Kommercialisering af miljøviden.

De fire modeller er beskrevet i den afsluttende evalueringsrapport.

 



Version 1.0 Oktober 2004, © Miljøstyrelsen.