Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion - årsberetning 2003

7 Nye regler i 2003

I 2003 blev Kemikalieinspektionens tilsynsområde ændret på følgende områder:

Lov nr. 296 af 30. april 2003 om ændring af lov om kemiske stoffer og produkter
Tilføjelse om hvornår en godkendelse af et plantebeskyttelsesmiddel også kan revurderes.

Lov nr. 441 af 10. juni 2003 om ændring af lov om kemiske stoffer og produkter (implementering af Rotterdamkonventionen m.v.)
Tilføjelse af lovhjemmel til at indføre Rotterdamkonventionen i dansk ret. Bestemmelsen omhandler krav til eksportøren i forbindelse med eksport af kemiske stoffer, som enten er forbudte eller underkastet strenge restriktioner.

Bekendtgørelse nr. 533 af 18. juni 2003 om bekæmpelsesmidler
En sammenskrivning af bekendtgørelsen om bekæmpelsesmidler og dens mange ændringsbekendtgørelser til én samlet bekendtgørelse.

Bekendtgørelse nr. 558 af 19. juni 2003 om ændring af bekendtgørelse om bekæmpelsesmidler
Gennemførelse af præparatdirektivets krav til klassificering og mærkning af kemiske stoffer og produkter. Bekæmpelsesmidler skal fareklassificeres efter disse regler efter den 30. juli 2004. Godkendelseshaveren er i en periode forpligtiget til selv at omklassificere sine produkter. Tidligere foreskrev Miljøstyrelsen hvorledes bekæmpelsesmidlerne skulle faremærkes.

Bekendtgørelse nr. 636 af 30. juni 2003 om ændring af bilag 2, liste A, i lov om kemiske stoffer og produkter
Indførelse af forbud mod bekæmpelsesmidler med eddikesyre og ophævelse af forbud mod bekæmpelsesmidler med maleinhydrazid og dazomet.

Bekendtgørelse nr. 536 af 18. juni 2003 om begrænsning af salg og anvendelse af arsen
Ny bekendtgørelse som gennemfører EU-direktiv i stedet for tidligere danske bestemmelser. Import, salg og anvendelse af arsenforbindelser og kemiske produkter, som indeholder arsenforbindelser, er forbudte til særlige specifikke formål.
Import, eksport, salg og anvendelse af træ, som er behandlet med arsenforbindelser eller kemiske produkter, som indeholder arsenforbindelser, er forbudt. Miljøstyrelsen kan give tilladelse til anvendelse af sådant træ til særlige specifikke formål.

Bekendtgørelse nr. 627 af 1. juli 2003 om forbud mod import, salg og eksport af kviksølv og kviksølvholdige produkter
Ny bekendtgørelse som erstatter tidligere bekendtgørelse. Med den nye bekendtgørelse er det blevet forbudt at anvende kviksølvholdige produkter til tandfyldning af mælketænder. Desuden er bekendtgørelsens anvendelsesområde udvidet med importforbud.

Bekendtgørelse nr. 535 af 18. juni 2003 om ændring af bekendtgørelse om begrænsning af salg og anvendelse af creosot
Ny bekendtgørelse som erstatter nogle paragraffer fra den tidligere bekendtgørelse og som gennemfører EU-direktiv om creosot til træbeskyttelse. Creosotbehandlet træ i form af gamle jernbanesveller må ikke mere anvendes i private haver, hvor der er risiko for hyppig hudkontakt.

Bekendtgørelse nr. 534 af 18. juni 2003 om begrænsning af salg og anvendelse af creosot til træbeskyttelse og creosotbehandlet træ.
Ændring af bekendtgørelse på grund af udskillelse af træreglerne i bekendtgørelsen.

Bekendtgørelse nr. 792 af 2. september 2003 om begrænsning af import, salg og anvendelse af biocidholdig bundmaling.
Ny bekendtgørelse som erstatter tidligere bekendtgørelse. Med den nye bekendtgørelse stilles der krav til hvor meget kobber, der må frigives til vandmiljøet fra både med bundmaling.

Bekendtgørelse nr. 461 af 26. maj 2003 om forbud mod import og salg af kortkædede chlorparaffiner
Bekendtgørelsen forbyder import og salg af bl.a. produkter, der indeholder kortkædede chlorparaffiner, når produkterne er bestemt til metalforarbejdning eller indfedtning af læder. Da reglen er ny vil tilsynet kræve vidensopbygning på visse områder.

Bekendtgørelse nr. 755 af 15. august 2003 om forbud mod import, salg og anvendelse af visse azofarvestoffer
I bekendtgørelsen er der bl.a. fastsat regler for import, salg og anvendelse af en række azofarvestoffer i forskellige kemiske produkter og i tekstil- og lædervarer. Da reglen er ny vil tilsynet kræve opbygning af markedskendskab m.v.

Bekendtgørelse nr. 570 af 23. juni 2003 om import og salg af person- og og varebiler m.v., der indeholder visse farlige stoffer.
Bekendtgørelsen forbyder import og salg af bl.a. nye person- og varebiler med materialer og komponenter, der indeholder bly, kviksølv, cadmium eller hexavalent krom.
Reglen er ny og tilsynet vil forudsætte vidensopbygning på visse områder.

Bekendtgørelse nr. 489 af 12, juni 2003 om kosmetiske produkter.
I bekendtgørelsen er der gennemført tilpasninger af de seneste kommissionsdirektiver 2002/34/EF, 2003/1/EF og 2003/16/EF.
I bilag 2 (forbudsbilaget) er de eksisterende forbud mod hhv.radioaktive stoffer og brug af visse produkter fra bl.a. kvæg blevet præciseret. Yderligere er 29 parfumestoffer blevet forbudt.
I bilag 3, del 1, er 2 stoffer der anvendes til hårpleje blevet tilladt til til brug i hårfjerningsprodukter og for et stof er der fastsat begrænsning ved brug.
I bilag 3, del 2 er der blevet fastsat begrænsninger i brugen af 60 hårfarvestoffer og to parfumestoffer. Begrænsningerne gælder til 30. september 2004.
I bilag 6 er to nye stoffer godkendt som UV-filter.

 



Version 1.0 Januar 2004, © Miljøstyrelsen.