Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion - årsberetning 2003

6 Notifikationer

6.1 Notifikationsproceduren - EU-lande
6.2 Udenlandske notifikationer
6.3 Danske notifikationer

6.1 Notifikationsproceduren – EU-lande

Hvis et EU-medlemsland træffer foranstaltninger til at begrænse eller standse markedsføringen af et produkt på grund af sundhedsfare, skal medlemslandet underrette EU-Kommissionen herom. Kommisionen sender advarslen til medlemslandene.

Når der sendes udenlandske notifikationer til Danmark er Forbrugerstyrelsen koordinerende myndighed. (fra 2004 Sikkerhedsstyrelsen) Forbrugerstyrelsen sender notifikationerne til den myndighed, der fører kontrol med det pågældende produkt.

Via Forbrugerstyrelsen modtager og behandler Kemikalieinspektionen notifikationer om kosmetik, kemiske egenskaber ved legetøj og levnedsmiddelefterligninger samt kemiske egenskaber ved andre kemiske produkter.

Kemikalieinspektionen udsender notifikationerne til høring i de relevante brancher, forhandlerorganisationer og større virksomheder. Hvis produkterne findes på markedet, vælger Kemikalieinspektionen i de fleste tilfælde at advare forbrugerne via en pressemeddelelse. Inspektionen opfordrer samtidig firmaerne til frivilligt at tilbagekalde produkterne, hvis der er tale om notifikationer om legetøj eller produktsikkerhed generelt. Kemikalieinspektionen udsteder normalt salgsforbud, hvis notifikationen vedrører kosmetiske produkter eller andre kemiske produkter.

6.2 Udenlandske notifikationer

I 2003 har Kemikalieinspektionen modtaget og behandlet 29 notifikationer fra andre EU-lande. Notifikationerne var fordelt på følgende produkter/kategorier: 19 om kosmetis-ke produkter, syv om kemiske egenskaber ved en række varer/produkter og tre om legetøj.

Notifikationer om kosmetik

13 af kosmetiknotifikationerne handlede om kosmetikprodukter indeholdende hydroquinon. Kemikalieinspektionen anvendte oplysningerne i notifikationerne ved planlægningen af sin kontrolkampagne om kviksølvsæber og hydroquinon i cremer og sæber.

De øvrige syv produkter (en af notifikationerne omhandlede to produkter) blev ikke fundet på det danske marked. Der var tale om følgende produkter:

  • Flydende sæbe forurenet med bakterier
  • Hårgelé med ulovligt indholdsstof
  • Mascara med ulovligt indholdsstof
  • 3 solcremer med misvisende faktortal
  • bakterieforurenet solbeskyttelsescreme

Notifikationer om kemiske egenskaber ved en række produkter

Et af de notificerede produkter blev fundet på det danske marked. Det var en serie flaske- og narresutter der afgav nitrosaminer. Produkterne skulle ifølge den hollandske eksportør være trukket tilbage fra samtlige EU-lande. Kemikalieinspektionen valgte på trods af dette at undersøge markedet for de pågældende produkter. En forhandler i Danmark havde ikke modtaget information om de ulovlige produkter fra leverandøren i Holland. Forhandleren trak på baggrund af notifikationen produkterne ud af det danske marked.

De øvrige seks produkter blev ikke fundet på det danske marked. Der var tale om følgende produkter:

  • imprægneringsmiddel der havde forårsaget alvorlige irritationer af lunger og luftveje
  • karnevalskostume med et azo-farvestof. Farvestoffet var på det pågældende tidspunkt ikke forbudt, men på vej til at blive det.
  • rensemiddel uden børnesikret lukning og advarsel
  • to optændingsmidler der havde forårsaget alvorlige ulykker
  • stearinlyssæt med væge indeholdende bly
  • rensemiddel der manglede advarsler om ætsningsfare

Notifikationer om legetøj

Ingen af de tre legetøjsprodukter blev fundet på det danske marked. Der var tale om følgende produkter:

  • en dukke der frigav phenol
  • tuschpenne med højt indhold af benzen.
  • plastlegebog med sundhedsskadelige stoffer.

6.3 Danske notifikationer

I 2003 har Kemikalieinspektionen sendt 1 notifikation via Forbrugerstyrelsen til EU-kommissionen.

Notifikationen drejede sig om en sæbe indeholdende kviksølvjodid. Sæben blev solgt i en frisørsalon. Kviksølvjodid er forbudt i kosmetiske produkter. Forbuddet gælder i alle EU-lande.

 



Version 1.0 Januar 2004, © Miljøstyrelsen.