Forenkling af kommunale affaldsregulativer - samlerapport

Resumé

Projektet "Forenkling af kommunale regulativer" er udarbejdet som en del af det udredningsarbejde, der er igangsat af Miljøministeren i 2002 om den fremtidige tilrettelæggelse af affaldssektoren.

Projektet har bestået af 4 faser, som hver er detaljeret beskrevet i en separat faserapport:

  • Fase 1: Kortlægning af centralt fastsatte krav
  • Fase 2: Konkrete forslag til regulativtekst
  • Fase 3: Forslag til ændringer af affaldsbekendtgørelsen
  • Fase 4: Elektronisk vidensdeling.

I fase 1 er der foretaget en systematisk gennemgang og juridisk vurdering af det gældende regelsæt. På baggrund heraf er der identificeret en række bestemmelser, hvor der i dag er uklarheder i lovgrundlaget og som har stor betydning for indholdet i de kommunale regulativer.

Fase 1 har samtidig identificeret en række bestemmelser, som kan fastsættes entydigt ud fra de centralt fastsatte bestemmelser. Disse bestemmelser vil kunne formuleres ens i alle regulativer. Desuden er der ved gennemgangen identificeret bestemmelser, hvor det af hensyn til forskelle i serviceniveau og indretning af ordninger, vil være hensigtsmæssigt med en vis grad af valgfrihed, men hvor der alligevel kan anvendes ens formuleringer af de forskellige valgmuligheder. Endvidere er der identificeret regulativkrav, hvor det er hensigtsmæssigt, at kommunerne bibeholder retten til frit af formulere deres serviceniveau.

Endelig er der i fase 1 udarbejdet en foreløbig struktur til et internetbaseret modul (modul 1), der skal indeholde de kortlagte centralt fastsatte bestemmelser. Ligeledes er der opstillet forslag til funktionaliteten af dette modul.

I fase 2 er der gennemført en behovsanalyse og screening af forudsætninger for skabelon og indhold i affaldsregulativer. På baggrund heraf er der udarbejdet skabelon og forslag til struktur for regulativer. Som følge af anbefalingerne fra fase 1 er der udarbejdet forslag til konkrete regulativtekster for hhv. et regulativ for husholdninger og et regulativ for erhverv. Hvert regulativ er opbygget af en generel del og en særlig del, der beskriver de enkelte ordninger.

Desuden er der i fase 2 udarbejdet forslag til struktur og funktionalitet for et internetbaseret modul (modul 2) for det værktøj, der skal anvendes til at udarbejde, redigere og godkende kommunale affaldsregulativer. Endelig indeholder fasen en vurdering af ressourcebesparelser og begrænsninger i de administrative byrder som følge af projektet.

I fase 3 er der udarbejdet konkrete forslag til ændringer i Miljøbeskyttelsesloven og Affaldsbekendtgørelsen. Der er således udarbejdet forslag til bestemmelser, der gør anvendelsen af skabelonerne og det internetbaserede værktøj obligatorisk. Desuden er der udarbejdet forslag til nye bestemmelser eller til ændringer af eksisterende bestemmelser med det formål at fjerne uklare eller uhensigtsmæssige bestemmelser, definitioner og terminologier.

I fase 4 er der udarbejdet et forslag til et internetbaseret system til indberetning og formidling af data om kommunale affaldsregulativer (modul 3). Systemet er tilgængeligt på www.affaldsdata.dk.

 



Version 1.0 November 2004, © Miljøstyrelsen.