Metalafgivelse til drikkevand, DEL 2

4 Tidligere målinger

I dette kapitel, figur 12, 13, 14 og 15, er gengivet en række resultater fra første del af projektet for at lette sammenligningen med de nye resultater. For uddybende gennemgang og beskrivelse af de tidligere forsøg henvises til rapporten for første del af projektet [1].

I dette kapitel er endvidere henvist til tidligere tyske målinger, hvor der er anvendt standard testemner af samme design og kemiske sammensætning, som ny emner 1/2, 3/4 og 5/6 i nye danske forsøg. Sammenligning til tyske emner findes i Appendix F.

Klik her for at se figuren.

Figur 12. Zinkafgivelse efter 12 timers henstand fra rør af varmforzinket stål i afhængighed af driftstid vist for hver af de 4 vandtyper. De viste målepunkter er gennemsnit af målinger på 2 emner. Zinkafgivelsen er ikke produktafhængig, men stærkt afhængig af vandsammensætning. Zinkafgivelsen er høj i hårdt vand (Birkerød og Regnemark) og betydelig lavere i blødt vand (Astrup og Vester Gjesing).

Klik her for at se figuren.

Figur 13. Zink, bly og cadmiumafgivelse fra varmforzinkede stålrør som funktion af driftstid er vist for 12 timers henstandsprøver. Hvert produkt er afbildet for sig og afgivelsen for hver af de 4 vandtyper er vist. De viste målepunkter er gennemsnit af målinger på 2 emner. Metalafgivelsen synes ikke at have stabiliseret sig efter et års driftstid.

Figur 14. Zink- og kobberafgivelse efter 12 timers henstand i samtlige messingemner, messing og forchromet messing. De viste punkter er gennemsnit af målinger på 2 emner

Figur 14. Zink- og kobberafgivelse efter 12 timers henstand i samtlige messingemner, messing og forchromet messing. De viste punkter er gennemsnit af målinger på 2 emner.

Figur 15. Bly- og cadmiumafgivelse fra alle emner af messing og forchromet messing efter 12 timers henstand. De viste målepunkter er gennemsnit af målinger på 2 emner

Figur 15. Bly- og cadmiumafgivelse fra alle emner af messing og forchromet messing efter 12 timers henstand.
De viste målepunkter er gennemsnit af målinger på 2 emner.

 



Version 1.0 December 2004, © Miljøstyrelsen.