Livscyklusvurdering af deponeret affald

Forord

Som et led i den produktorienterede miljøindsats blev der fra 1991-1996 udarbejdet et dansk metodegrundlag for livscyklusvurdering, UMIP, Udvikling af miljøvenlige industriprodukter.

UMIP-metoden giver mulighed for at miljøvurdere en række udvalgte miljøpåvirkningspotentialer, ressourceforbrug og arbejdsmiljøpåvirknings-potentialer for et givet produkt fra "vugge til grav". Når det drejer sig om deponering af affald har UMIP-metoden, i lighed med andre metoder internationalt, kun regnet med den samlede mængde affald indenfor en række affalds-kategorier. Det vil sige, at der ikke har været mulighed for at beregne de potentielle miljøpåvirkninger som affaldet giver anledning til, f.eks. ved behandling og deponering af restprodukter fra affaldsforbrænding og energiproduktion.

Formålet med projektet "Livscyklusvurdering af deponeret affald" har været at indsamle data og opstille en metode til beregning af miljøpåvirknings-potentialerne ved behandling og deponering af affald.

Projektet er udført i samarbejde mellem COWI, IPU, dk-TEKNIK, Tech-wise A/S og DHI med COWI som projektleder.

Projektet er delt i to delprojekter.

Del I "Livscyklusvurdering af deponerede restprodukter fra affaldsforbrænding og kraft-varmeproduktion" har haft til formål at beskrive og kvantificere miljøbelastningerne i livscyklusperspektiv i en periode på 100 år regnet fra nutiden og frem fra behandling og deponering af restprodukter fra affalds-forbrænding og energiproduktion. Oprindeligt var deponering af udvalgte typer af ikke-forbrændingsegnet affald også omfattet af projektet, men denne type affald har vist sig at være for uensartet til opstilling af anvendelige modeller og standardberegninger for de første 100 år.

Delprojekt I er udført af Tomas S. Poulsen (projektleder indtil marts 2003), Erik Hansen, Ninkie Bendtsen, Marcus Müller (COWI) i samarbejde med Ole Hjelmar, Jette Bjerre Hansen (DHI), Stig Irving Olsen (projektleder fra marts 2003), Michael Hauschild (IPU/DTU) og Søren Varming, Helle Herk Hansen, Henriette Hassing (Tech-wise A/S).

Del II "Emissioner fra affaldsdeponerinsanlæg på lang sigt - LCA metodeudvikling" har haft til formål at beskrive miljøbelastningerne fra deponering af affald i et tidsperspektiv fra efter de 100 år og frem, principielt til det uendelige.

Delprojekt II er udført af Erik Hansen (projektleder), Susanne Skårup og Knud Christensen (COWI) i samarbejde med Anders Schmidt (dk-TEKNIK), Ole Hjelmar (DHI) og Michael Hauschild (IPU).

En følgegruppe har fulgt projektets fremdrift og resultater. Følgegruppen, som blev udpeget af Miljøstyrelsen bestod af følgende medlemmer: Mariane T. Hounum (formand), Povl Rasmussen, Jørgen G. Hansen og Lone Lykke Nielsen (Miljøstyrelsen), Thomas H. Christensen og Thomas Astrup, Miljø og Ressourcer (DTU), Marianne Thorsen og Henrik Wejdling (DAKOFA), Allan Kjersgaard (RENOSAM), Anders Schmidt (dk-TEKNIK), Niels Remtoft og Jacob Simonsen (Kommunernes Landsforening), Allan Andersen (Danmarks Naturfredningsforening).

Projektet er gennemført i 2000-2003 og er finansieret af Miljøstyrelsens Program for Renere Produkter.

 



Version 1.0 December 2004, © Miljøstyrelsen.