Rapport fra Myndighedsudvalget

Bilag 4

Notat fra Skov- og Naturstyrelsen om VVM's placering i kommunerne som led i strukturreformen

Med strukturreformen er VVM-reglerne som udgangspunkt tænkt overflyttet til kommunerne, idet større kommuner fagligt og ressourcemæssigt forventes at kunne bære VVM-opgaven i samspil med miljøgodkendelser, landzonetilladelser og forvaltningen af naturbeskyttelsesloven, som enten allerede er eller vil blive placeret i kommunerne.

Det forudsættes, at de VVM-sager, som rækker ud over kommunegrænsen, så som motorveje, jernbaner og anden infrastruktur af tilsvarende type vil blive varetaget af staten.

Staten skal tillige i en overgangsperiode på to år (2007-2008) godkende kommunernes afgørelser om husdyrbrug efter VVM-reglerne. Det skyldes de særlige problemer der er i forbindelse med lokaliseringer og udvidelser af disse. Efter de to år vil det blive evalueret, om opgaven kan løses uden statslig involvering, eller om der er behov for at forlænge overgangsperioden. DN har i forbindelse med udvalgsarbejdet foreslået, at en lignende ordning etableres for industrivirksomheder m.v.

Herudover vil de anlægstyper, hvor kommunerne bliver VVM-myndighed, typisk have en sådan karakter, at der kun sjældent er behov for at vurdere alternative lokaliseringsmuligheder, som ikke kan rummes indenfor den enkelte kommunes geografiske grænser. Hertil kommer, at der kun gennemføres få VVM-vurderinger af industrielle anlæg, og at staten vil overtage godkendelseskompetencen for de tungeste og mest komplicerede virksomheder.

Som for amterne i dag vil det også i fremtiden være sådan for kommunerne, at forslag under idéfasen om alternative placeringer udenfor kommunen, vil forpligte kommunen til at høre den kommune, hvor den alternative placering er foreslået, forud for stillingtagen til, om det foreslåede alternativ bør fremmes eller ikke.

I forbindelse med screeningssager overvejes normalt ikke alternativer. Kun i de tilfælde, hvor bygherren ønsker, at alternativer indgår i screeningsprocessen medtages disse i screeningen. Resultatet af screeningen vil bero på om det af bygherren foreslåede anlæg af VVM-myndigheden skønnes at kunne påvirke miljøet væsentligt. Er dette tilfældet vil anlægsprojektet være VVM-pligtigt. VVM-pligtige anlæg må tidligst etableres efter en afsluttet VVM-procedure og efter opnåelse af myndighedens tilladelse til etablering.

I forbindelse med VVM-proceduren vil eventuelle alternativer skulle vurderes, uanset om disse er foreslået af bygherren, kommunen, andre berørte myndigheder eller offentligheden.

 



Version 1.0 December 2004, © Miljøstyrelsen.