Rapport fra Myndighedsudvalget

8. Økonomiske og administrative konsekvenser

Ifølge udvalgets kommissorium skal udvalget alene vurdere de økonomiske og administrative konsekvenser af dets anbefalinger for erhvervsliv og borgere.

Forslaget om overflytning af langt hovedparten af godkendelses- og tilsynskompetencen fra amterne til kommunerne skønnes ikke at medføre negative administrative konsekvenser for erhvervslivet. Det er flertallets opfattelse, at virksomhederne tværtimod i højere grad end tilfældet er i dag vil nyde gavn af nærheden til den lokale myndighed, samt af fordelen ved at affaldsreguleringen, spildevandsreguleringen samt VVM- og godkendelsesbehandlingen er samlet hos én og samme myndighed.

Forslaget om udarbejdelse af retningslinier for kommunernes behandling af sager vedrørende husdyrproduktion vurderes at give en mere ensartet og effektiv behandling af disse sager og dermed en positiv administrativ konsekvens for erhvervet.

Forslaget om udvidelse af call-in bestemmelsen i miljøbeskyttelseslovens § 82 vil som supplement til den løbende tilpasning af listen over godkendelsespligtige virksomheder muliggøre en mere rationel tilrettelæggelse af miljøarbejdet fra virksomhedernes side i den ekstraordinære situation, hvor der sker call-in.

Samlet set vurderer flertallet, at udvalgets anbefaling vil have positive administrative konsekvenser for erhvervslivet. For såvel borgere som virksomheder gælder det generelt, at de som følge af kommunalreformen får en langt mere entydig indgang til myndighederne. For hovedparten – ca. 96% - af de godkendelsespligtige virksomheder gælder således, at de får kommunen som myndighed, såfremt flertallets anbefalinger følges.

De økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige drøftes i forbindelse med udkast forslag til ændring af lov om miljøbeskyttelse.

Et mindretal bestående af Danmarks Naturfredningsforening og Amtsrådsforeningen finder ikke, at der i udvalgsarbejdet er tilvejebragt et tilstrækkeligt grundlag for at vurdere de administrative og økonomiske konsekvenser af forslaget. Mindretallet forventer, at opgaverne ikke i realiteten vil blive samlet hos én myndighed med én indgang, og at der ikke kan forventes positive administrative konsekvenser. Mange virksomheder vil opleve en opsplittet myndighedsfordeling mellem staten, en eller flere kommuner og fælleskommunale samarbejder/selskaber.

Et flertal i udvalget bemærker, at det er Danmarks Naturfredningsforenings og Amtsrådsforeningens opfattelse, jf bilag 3, at myndighedstrukturen og opgavefordeling, som kommissoriet forudsætter, vil medføre en betydelig fordyrelse for den offentlige sektor. Flertallet i udvalget bemærker, at man ikke er enig i mindretallets opfattelse.

 



Version 1.0 December 2004, © Miljøstyrelsen.