| Forside | | Indhold | | Forrige |
Principper for sundhedsmæssig vurdering af kemiske stoffer med henblik på fastsættelse af kvalitetskriterier for luft, jord og vand
Bilag A
Terminologi
Benchmark dose - BMD:
Den nedre konfidensgrænse for en koncentration eller dosis, der fører til en given kritiske effektstørrelse, det vil sige den incidens (f.eks. 1, 5 eller 10%), der estimeres for en given effekt.
B-værdi:
Bidragsværdi, som er den enkelte virksomheds samlede maksimalt tilladelige bidrag til tilstedeværelsen af et forurenende stof i luften i omgivelserne udenfor virksomheden, det vil sige immissionen.
Default værdi:
Pragmatisk fastlagt værdi som anvendes når datagrundlaget ikke er tilstrækkeligt med henblik på fastlæggelse af en eksakt værdi. Anvendes blandt andet i relation til usikkerhedsfaktorer (UF) og
standardeksponeringer. På dansk: udgangsværdi eller standardværdi.
Dosis:
Den mængde af et stof (angives sædvanligvis i enheden mg eller mg/kg legemsvægt) som er tilgængelig for optagelse i organismen, f.eks. er det ved indånding volumet af indåndet luft (angives sædvanligvis i
enheden m³) ganget med stofkoncentrationen (angives sædvanligvis i enheden mg/m³).
Dosis (koncentration) – effekt vurdering:
Karakterisering af sammenhængen mellem dosis (eller koncentration) af stoffet og de observerede effekter.
Dosis (koncentration) – respons vurdering:
Karakterisering af sammenhængen mellem dosis (eller koncentration) af stoffet og forekomst/hyppighed (engelsk: incidence) og alvorlighed (engelsk: severity) af en effekt.
Eksponeringsvurdering:
Vurdering af de koncentrationer (eller doser) af et stof i forskellige medier (f.eks. luft, jord, vand, levnedsmidler, forbrugerprodukter, indeklima), som et individ udsættes for. Angives for luft sædvanligvis i
mg/m³, for jord i mg/kg jord, for drikkevand i mg/liter, og for levnedsmidler i mg/kg levnedsmiddel. Andre angivelser kan være mg/dag og mg/kg legemsvægt per dag.
Farlighedsvurdering:
Vurdering af et kemisk stofs forskellige iboende toksikologiske (sundhedsskadelige) effekter.
Grænseværdi:
En administrativt fastsat værdi, typisk for det maksimale indhold i et givent medie, eventuelt i et produkt. Er som regel et lovbundet reguleringsinstrument fastsat gennem udstedelse af en bekendtgørelse.
Tidligere anvendtes termen i forbindelse med en sundhedsmæssigt baseret grænseværdi, hvor der i dag i stedet anvendes betegnelsen kvalitetskriterie.
Hormesis:
En dosis-responssammenhæng, hvor der ved lave doser ses en stimulation og ved høje doser en inhibition og giver sig udtryk ved et U-formet eller omvendt U-formet kurveforløb.
Kravværdi:
Anvendes på tilsvarende vis som grænseværdi, se ovenfor.
Kritisk effekt:
Den toksikologiske effekt, der anses for at være afgørende, det vil sige danner udgangspunkt, ved fastsættelsen af kvalitetskriterier i luft, jord og vand.
Kvalitetskriterium:
Vejledende værdi, det vil sige ikke en lovbundet værdi, der fastsættes af Miljøstyrelsen i relation til for eksempel luft, jord, drikkevand og grundvand. Der eksisterer både sundhedsmæssigt baserede og
økotoksikologiske kvalitetskriterier. Denne rapport omhandler udelukkende de sundhedsmæssigt baserede kvalitetskriterier.
LOEL/C (Lowest Observed Effect Level / Concentration) – laveste observerede effektniveau:
Den laveste dosis / koncentration af et stof, som medfører en ændring i morfologi, funktionsevne, vækst, udvikling, og/eller levetid hos eksponerede individer, og som kan påvises i forhold til en
sammenlignelig kontrolgruppe. De ændringer, der ses ved LOEL/C, vurderes ikke at være af skadelig karakter.
LOAEL/C (Lowest Observed Adverse Effect Level / Concentration):
Den laveste dosis / koncentration af et stof, som medfører en skadelig ændring i morfologi, funktionsevne, vækst, udvikling, og/eller levetid hos eksponerede individer, og som kan påvises i forhold til en
sammenlignelig kontrolgruppe.
Lokale effekter:
Effekter, der optræder lokalt i luftvejene eller i mave-tarmkanalen samt direkte effekter på hud og øjne ved direkte kontakt med stoffet.
NOEL/C (No Observed Effect Level / Concentration) – observeret nul-effektniveau:
Den højeste dosis / koncentration af et stof, som ikke medfører ændringer i morfologi, funktionsevne, vækst, udvikling, og/eller levetid hos eksponerede individer i forhold til en sammenlignelig kontrolgruppe.
NOAEL/C (No Observed Adverse Effect Level / Concentration):
Den højeste dosis / koncentration af et stof, som ikke medfører påviselige skadelige ændringer i morfologi, funktionsevne, vækst, udvikling, og/eller levetid hos eksponerede individer. Der kan ved
NOAEL/C ses ændringer i ovennævnte parametre, som ikke vurderes at være af skadelig karakter.
Provisorisk tolerabel ugentlig indtagelse (PTWI):
En foreløbig beregnet indtagelse som mennesker vurderes at kunne indtage ugentligt (tolerere) gennem et helt livsforløb uden at der optræder sundhedsskadelige effekter. PTWI angives sædvanligvis i
enheden mg/kg legemsvægt per uge.
Skadelig effekt (adverse effect):
Ændring i morfologi, fysiologi, funktion, vækst, udvikling, eller levetid hos eksponerede individer, som resulterer i svækkelse af kapaciteten til at kompensere for yderligere stress eller øget følsomhed for
andre miljøbetingede effekter.
Systemiske effekter:
Effekter der optræder i organismen efter optagelse af stoffet for eksempel via luftvejene, mave-tarmkanalen, og/eller huden.
Toksikodynamik:
Omhandler kemiske stoffers virkning på organismen (på cellulært og molekylært plan) og som fører til observerbare effekter.
Toksikokinetik:
Omhandler kemiske stoffers skæbne i organismen, dvs. optagelse, fordeling, metabolisme samt udskillelse, og beskriver både kvalitative og kvantitative aspekter.
Tolerabel daglig indtagelse (TDI):
En beregnet indtagelse som mennesker vurderes at kunne udsættes for (tolerere) gennem et helt livsforløb uden at der optræder sundhedsskadelige effekter. TDI angives sædvanligvis i enheden mg/kg
legemsvægt per dag.
Tolerabel koncentration (TK):
Den koncentration af et stof i luft, jord eller drikkevand som mennesker vurderes at kunne udsættes for (tolerere) gennem et helt livsforløb uden at der optræder sundhedsskadelige effekter. TK angives i
enheden mg/m³ (luft), mg/l (drikkevand), og i mg/kg (jord).
Tærskelværdi:
Den koncentration eller dosis hvorunder der ikke observeres effekter, se også NOEL / NOAEL.
Usikkerhedsfaktorer (UF) – tidligere sikkerhedsfaktorer:
Anvendes ved beregning af TDI og kvalitetskriterier for stoffer hvor der anses at være en tærskelværdi for den kritiske effekt.
| Forside | | Indhold | | Forrige | | Top |
Version 1.0 Januar 2005, © Miljøstyrelsen.
|