Principper for sundhedsmæssig vurdering af kemiske stoffer med henblik på fastsættelse af kvalitetskriterier for luft, jord og vand

Forord

Miljøstyrelsen har i Vejledning nr. 1 om Sundhedsmæssig vurdering af kemiske stoffer i drikkevand fra 1992, og i bilag til Vejledning nr. 6 fra 1990, Begrænsning af luftforurening fra virksomheder beskrevet principper for hvorledes en sundhedsmæssig vurdering bør foretages i forbindelse med fastsættelse af sundhedsmæssigt baserede kvalitetskriterier.

Beskrivelse af disse principper og metoder trænger nu til en opdatering set i lyset af den udvikling, der er foregået inden for risikovurderingsområdet i de seneste ti år og i lyset af den praksis, der er fremkommet ved anvendelse af de hidtidige principper.

Ikke mindst beskyttelse af børn og gravide samt hensyntagen til eventuelle hormonforstyrrende effekter har påkaldt sig opmærksomhed, og i forbindelse med udarbejdelse af en redegørelse for beskyttelse af børn og gravide mod farlige stoffer (september 1999), har man fra Miljøstyrelsens side anført, at der er behov for at indarbejde (tydeliggøre) sådanne aspekter nøjere i fremtidige, opdaterede retningslinier for fastsættelse af sundhedsmæssigt baserede kvalitetskriterier. Derudover har det været et generelt ønske, at rationalet bag anvendelse af sikkerhedsfaktorer beskrives i et mere detaljeret omfang end tidligere.

Formålet med dette projekt er derfor at gennemgå nyere paradigmer for risikovurdering og give forslag til, hvorledes elementer herfra kan inkluderes i Miljøstyrelsens arbejde fremover. Endvidere er formålet, at den praksis, der har udmøntet sig på områderne i de år, hvor de hidtil gældende principper har været anvendt i forbindelse med fastsættelse af jord-/ luft- og drikkevandskvalitetskriterier og B-værdier, i størst muligt omfang indarbejdes ved beskrivelse af procedurerne. Hensigten med projektet er således, at det beskriver den fagligt/tekniske baggrund for, at Miljøstyrelsen kan udarbejde en ny vejledning på området.

Miljøstyrelsen har bedt Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring (IFSE) (tidligere: Institut for Fødevaresikkerhed og Toksikologi, IFT), Fødevaredirektoratet om at udarbejde denne opdaterede beskrivelse, idet Instituttet dels har medvirket til udformningen af til de tidligere vejledninger og dels har fungeret som konsulent i de forløbne ti år i forbindelse med udarbejdelse af kvalitetskriterier og B-værdier.

For projektet har været nedsat en styregruppe med følgende medlemmer:

Poul Bo Larsen, Miljøstyrelsen (formand)
Pia Juul Nielsen, Miljøstyrelsen
Linda Bagge, Miljøstyrelsen
Inge Kraul, Miljøstyrelsen
Susanne Hougaard, Miljøstyrelsen
Irene Edelgaard, Miljøstyrelsen
Susanne Rasmussen, Miljøstyrelsen
Rasmus Brandt Lassen, Miljøstyrelsen
Lotte Kau Andersen, Miljøstyrelsen
Ole Ladefoged, Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring (IFSE)
John Christian Larsen, IFSE
Grete Østergaard, IFSE
Elsa Nielsen, IFSE.

Rapporten reflekterer forfatternes såvel som styregruppemedlemmernes holdninger og synspunkter, og der er ikke nødvendigvis opnået konsensus vedrørende alle aspekter i rapporten. Rapporten kan således ikke betragtes som dækkende for de involverede institutioners, Fødevaredirektoratets og Miljøstyrelsens, holdninger og synspunkter.

 



Version 1.0 Januar 2005, © Miljøstyrelsen.