Afgivelse af kemiske stoffer fra telte og tunneler til børn

1 Indledning

1.1 Baggrund

Der findes på markedet telte og tunneler, som børn kan lege i såvel indendørs som udendørs. En tysk undersøgelse (Öko-Test, 2002) har fundet en lang række kemiske stoffer i telte og tunneler, og som børnene derfor kan blive udsat for. I den tyske undersøgelse er der målt for total VOC, chlororganiske stoffer, tinforbindelser, farvestoffer, bly og antimon. Af andre stoffer, som man kunne forvente at finde, kan nævnes formaldehyd.

Telte og tunneler til børn må forventes at være fremstillede af tekstile materialer, såsom vævede metervarer af bomuld, polyester, nylon eller polypropylen. Materialerne kan formentlig være coatede med syntetiske polymerer som polyurethaner (PUR) eller polyvinylchlorid (PVC). Desuden vil produkterne normalt være farvede og/eller trykte, og de vil formentlig kunne være udsat for forskellige former for imprægneringer for at imødegå vandgennemtrængning, tilsmudsninger, råd og svamp samt antændelse. Endelig vil produkterne formentlig kunne omfatte ikke-tekstile materialer som træ, læder, metal og plast.

Børn kan eksponeres for de kemiske stoffer på flere måder; men dette projekt er afgrænset til eksponering via indånding. Det betyder, at de stoffer, der er undersøgt for, skal kunne frigives fra materialet til den luft, som børnene så siden kan indånde.

1.2 Formål

Formålet med projektet var at få afklaret eventuelle risici, der kan være forbundet med at opholde sig i telte/tunneler til børn og eventuelt give anvisninger på, hvad der bør gøres for at undgå/modvirke sådanne risici. Det skulle desuden afklares, om en eventuel afgivelse af kemiske stoffer reduceres med tiden.

1.3 Fremgangsmåde

Projektet er delt op i tre faser:

Fase 1: Kortlægning af hvilke produkter der findes på det danske marked.

Fase 2: Bestemmelse af afgivelse af kemiske stoffer fra udvalgte produkter, dels ved stuetemperatur, dels ved forhøjet temperatur.

Fase 3: Screening af sundhedseffekter og vurdering af sundhedsrisikoen.

 



Version 1.0 August 2005, © Miljøstyrelsen.