Afgivelse af kemiske stoffer fra telte og tunneler til børn

2 Kortlægning af telte og tunneler

Der er gennemført en kortlægning af de på markedet værende telte og tunneler til børn, dels hvad angår de mængder, der bliver solgt, dels hvad produkterne er fremstillet af og hvad de eventuelt er imprægneret med. Da der er tale om legetøj, er produkterne CE-mærkede.

Indledningsvis skal det nævnes, at det har været meget vanskeligt at skaffe oplysninger om disse legetøjsprodukter, telte og tunneler. Det har således ikke været muligt at finde faglitteratur, der specifikt omhandler disse produkter. Gennemgangen af produkternes materialer og indhold stammer derfor fra en generel viden om tekstilprodukter og deres fremstilling, dels fra de produktoplysninger, der har kunnet fremskaffes fra importørerne om de produkter, der er udvalgt til undersøgelsen.

Ligeledes har det ikke været muligt via officielle statistikker at finde omsætningstal for netop disse produkter. En sådan detaljeringsgrad eksisterer ikke i materiale fra Danmarks Statistik. Tallene fra omsætningen stammer derfor fra velvillige leverandører/forhandlere, og opsummeringen og konklusionerne må derfor tages med al mulig forbehold.

2.1 Brancheforhold

Telte og tunneler til børn sælges primært i egentlige legetøjsforretninger; men de er også blevet identificeret i visse møbelvarehuse samt i andre store dagligvarehuse. I legetøjsforretningerne er der som oftest tale om standardvarer, som på trods af et vist sæsonpræg altid vil være at finde. Det samme gælder møbelvarehusene, hvorimod det i dagligvarehusene nok mere har karakter af slagtilbud i sæsonen.

Der er på flere måder taget kontakt til branchen for at belyse spørgsmålene om de konkrete produkter og deres fremstilling. Danmarks Legetøjshandler Forening blev kontaktet uden held, og senere informationer har sandsynliggjort, at foreningens aktiviteter er ophørt.

Legetøjsbranchens Fællesråd repræsenterede tidligere såvel producenter som grossister og detailhandlere. Efter en nylig omstrukturering er Legetøjsbranchens Fællesråd tilknyttet organisationen Dansk Handel & Service og repræsenterer i dag kun grossister og detailhandlere. Legetøjsproducenter er i dag organiserede i Foreningen af Legetøjsfabrikanter i Danmark (FLD) med sekretariat hos Europa-Konsulenterne. Ingen af disse organisationer har imidlertid været i stand til at bidrage med konkrete oplysninger til brug for dette projekt.

Ifølge fagbogen eksisterer der 7 deciderede legetøjsfabrikker i Danmark. Ved nærmere kontakt til de enkelte blev det klart, at ingen af dem fremstiller telte og tunneler. Senere informationer har også bekræftet, at alle den slags produkter er importerede fra udlandet.

Ifølge fagbogen findes der under kategorien ”Legetøj en gros” 39 firmaer. Ved at se nærmere på disse navne kan man identificere en del, som angiveligt ikke leverer telte og tunneler. De resterende 28 blev kontaktet, og af disse 28 kom der svar fra 12, heraf 10 som angav, at de ikke leverer telte og tunneler. Kun to firmaer leverede sådanne produkter og gav beredvilligt en række oplysninger om deres produkter og omsætning.

2.2 Omsætningstal

Baseret på de oplysninger, der som nævnt i forrige afsnit fremkom, samt oplysninger fra et møbelvarehus, tegner der sig følgende billede af omsætningen af telte og tunneler til børn i Danmark.

De tre firmaer forhandler tilsammen i alt ca. 30 forskellige produkter med et samlet årligt salg på 40 – 44.000 styk. Hvis vi antager, at disse tre firmaer dækker 80% af markedet, svarer det til et totalt årligt salg på 50-55.000 styk. Tallene skal som nævnt tages med al mulig forbehold, da de kun baserer sig på oplysninger fra få leverandører.

Produkterne kan groft inddeles i tre forskellige typer, som det fremgår af nedenstående tabel 2.1.

Tabel 2.1. Typer af telte og tunneler og deres omsætning

Type Omsætning, styk per år
Iglo- eller indianertelt 24.200
Tunnel der kan kobles til telte 11.700 – 16.200
Legehuse, folde-ud telte mm. 14.000
I alt 49.900 – 54.400

Priserne på produkterne ligger mellem 125 og 140 kr. for de mest udbredte iglo- og indianertelte. Tunneler, der kan kobles til teltene, koster mellem 115 og 120 kr. De mere specielle legehuse og folde-ud telte koster fra 200 til 350 kr. Den samlede omsætning må således antages at ligge mellem 6,8 og 7,2 mio. kr.

2.3 Produktion

2.3.1 Fremstilling

Som nævnt er alle produkter inden for kategorien importerede varer, og det er typisk ganske sparsomt, hvad der er oplyst om produkternes indhold.

Produkterne består typisk af en teltdug, som udgør den areal- og vægtmæssigt største del af produktet. I de på markedet identificerede produkter består teltdugen af enten bomuld, nylon eller polyester, hvor nylon er den mest dominerende type.

I mange af produkterne vil der desuden være en bund, som kan bestå af samme materiale som teltdugen, men som oftest vil den være af et andet materiale. I de på markedet identificerede produkter består bunden enten af nylon, polyethen (polyethylen, PE) eller polyurethan (PUR).

I mange produkter vil der endelig forekomme stænger, barduner, pløkker med mere; men disse vil arealmæssigt udgøre en meget lille del, så derfor må det antages, at for så vidt angår afgasning, der er undersøgelsen hovedsigte, vil det være teltdugen og bunden, som vil være langt den væsentligste kilde hertil.

Produkterne er som oftest farvede og/eller trykte i klare og stærke nuancer, og det må antages, at farverihjælpemidler og trykpasta kan have indeholdt kemikalier, som kan give anledning til afgasning. Desuden er en del af produkterne imprægnerede, primært for at gøre dem vandskyende eller vandtætte. En sådan imprægnering vil muligvis kunne give anledning til afgasning. Et par produkter er angivet at være udstyret med UV-filter, uden at det i første omgang er omtalt, hvori dette UV-filter består.

2.3.2 Materialer

2.3.2.1 Bomuld

Bomuld er en plantefiber, som dyrkes i tropiske og subtropiske områder. Det er en afgrøde, som kræver store mængder vand og gødning, og for at sikre et godt høstudbytte, anvendes der ofte ganske store mængder pesticider under dyrkningen, da planten let angribes af skadedyr og sygdomme.

Der findes krav til det maksimale indhold af pesticider i bomuld i EU's miljømærke Blomsten; men det er næppe særlig sandsynligt, at der vil være spor af pesticider i en færdig vare, som så kan afgasse fra det færdige produkt.

2.3.2.2 Nylon (PA)

Nylon eller polyamid er en syntetisk fiber, der fremstilles på basis af råolie. Der findes to typer, PA 6 og PA 6.6; men for anvendelsen i denne sammenhæng spiller det sandsynligvis ingen rolle, hvilken fibertype der er tale om.

I EU's miljømærke Blomsten findes der krav om maksimal emission af N2O under monomerfremstillingen; men dette krav er ikke relevant for anvendelsen af nylon i produkter i denne undersøgelse.

2.3.2.3 Polyester (PES)

Polyester er er en syntetisk fiber, der fremstilles på basis af råolie. Traditionelt anvendes antimonforbindelser som katalysatorer ved polymerisationen, og der forekommer en VOC-emission ligeledes under polymerisationen.

I EU's miljømærke Blomsten stilles der krav omkring begge disse forhold; men de skønnes ikke at have betydning i forbindelse med afgasning fra telte og tunneler.

2.3.2.4 Polyethen (PE)

Polyethen eller polyethylen er en syntetisk plast, som enten kan forekomme som fiber eller som folie. PE vil muligvis kunne indeholde blødgørere, som vil kunne afgasse fra de færdige produkter.

2.3.2.5 Polyurethan (PUR)

Polyurethan er et syntetisk plastmateriale, som muligvis vil kunne indeholde udgangsstoffer fra syntesen (cyanater) eller blødgørere, som vil kunne afgasse fra de færdige produkter.

2.3.2.6 Farverihjælpemidler

Visse farverihjælpemidler vil kunne optræde i den færdigfarvede vare og således afgives på et senere tidspunkt. Der tænkes her især på de såkaldte carriers til polyesterfarvning, som kan være chlorerede organiske forbindelser.

2.3.2.7 Trykkerihjælpemidler

Visse trykpastaer til tekstiltryk kan indeholde flygtige organiske forbindelser. Dels kan selve pastaen være baseret på mineralsk terpentin, dels kan visse hjælpemidler have et vist indhold af VOC'er. Tryk baseret på mineralsk terpentin er ikke længere almindeligt i den vestlige verden, men forekommer stadig i f.eks. Østeuropa og Fjernøsten.

2.3.3 Efterbehandling

Der findes et meget stort antal efterbehandlingsmidler til tekstilprodukter, som har til formål at udstyre tekstilvaren med ganske bestemte egenskaber. Hvad angår telte og tunneler tyder det på, at vandskyende imprægnering er ret almindelig. Vandskyende eller vandafvisende imprægnering kan være baseret på voks- og paraffinemulsioner eller siliconer (polysiloxaner). Ved hærdningen af nogle af disse produkter kan der i visse tilfælde dannes eller fraspaltes formaldehyd, som siden kan afgasse.

Enkelte produkter er udstyret med UV-filter, hvis kemiske natur ikke er oplyst. Imprægneringer kan være baseret på heterocykliske forbindelser eller dispersioner af substituerede benzotriazol-forbindelser. Visse fibre, f.eks. viskose kan være udstyrede med specielle pigmenter, som giver en UV-beskyttende effekt.

Enkelte produkter er angivet at være brandhæmmende. Der findes et meget stort antal produkter til brandhæmning af tekstil- eller plastmaterialer. Det kan ofte være fosforforbindelser eller forskellige metalsalte. Visse syntetiske tekstilfibre er allerede under fiberfremstillingen udstyret med brandhæmmende kemikalier. Fælles for langt de fleste af disse brandhæmmende kemikalier er, at de ikke består af letflygtige stoffer; men ved hærdningen af nogle af disse produkter kan der i visse tilfælde dannes eller fraspaltes formaldehyd, som siden kan afgasse.

Det kunne også tænkes, at tunneler og telte var imprægnerede mod råd og svamp eller andre mikrobielle angreb. Sådanne midler kan være kobbernaphtenat, kobberoxichinolat, cadmiumselenid, pentachlorforbindelser, dimethyldithiocarbamat, dichlordiphenylmethan, tetramethylthiuramidsulfid, salicylanilid, trialkyltinforbindelser eller organiske kviksølvforbindelser. Også kvaternære ammoniumforbindelser har fundet anvendelse. Der er imidlertid intet der indikerer, at de udvalgte produkter er udstyret med sådanne midler.

2.4 Valg af produkter til analyser

Der blev identificeret ca. 30 produkter på markedet under kategorien tunneler og telte. Heraf blev følgende 6 produkter udvalgt til analyse. Oplysningerne i tabellen stammer fra leverandørerne.

Tabel 2.2 Produkter til analyse

ID Type Teltdug Bund Imprægnering Sytråd Velcro
Samlinger
Stænger
Metaldele
Producent
Land
A Iglo telt PA, PUR PE   PES, PA PES, PE, Forzinket stål Vietnam
B Iglo telt PA PE Brand-hæmmende Polypropylen PVC Kina
C Iglo telt PES PE Vandskyende   Glasfiber Kina
D Folde-ud telt PA Polypropylen   PVC Stål, PVC Kina
E Folde-ud babytelt PA, PUR PA, PUR UV filter     Kina
F Legehus Bomuld PA, PUR       Kina

Produkterne er udvalgt for at kunne dække de mest solgte typer og de mest anvendte materialer. Desuden er medtaget produkter både med og uden angivelig imprægnering.

De danske leverandører havde umiddelbart intet detailkendskab til, hvilke kemiske produkter der er anvendt ved de i tabellen angivne imprægneringer.

De udvalgte produkter svarer for henved 31.000 af de 50-55.000 styk, der sælges årligt, svarende til 56-62% af den årlige omsætning. Hertil kommer, at langt de fleste af de ikke valgte produkter består af samme eller tilsvarende materialer.