Nøgleindikatorer 2004

2
Afkobling illustreret ved miljøpåvirkning fra 4 faktorer (drivhusgasser, næringstoffer til havet, udslip af forsurende stoffer og luftforurening) i forhold til BNP

Kilde: Danmarks Miljøundersøgelser, Danmarks statistik

figur

Indikatoren belyser udviklingen i forhold til målet om at afkoble udviklingen mellem vækst og miljøpåvirkning. På figuren ses udviklingen i udslippet af drivhusgasser, tilførslen af næringsstoffer (N og P) til havet, udslip af forsurende stoffer (SO2 og NH3) og luftforurening (NOx og NMVOC) alle i forhold til BNP.

Tegn på afkobling mellem vækst og miljø

Kvælstof- og fosfortilførslen er faldet siden 1990. Dog har en stærkt øget vandafstrømning fra 1997-1999 medført en øget tilførsel af næringsstoffer i samme periode. Udslip af drivhusgasser er generelt svagt faldende i perioden 1990-2002. Udslip af forsurende stoffer er faldet kraftigt, mest udpræget for svovl. Samtidigt er væksten i BNP steget jævnt siden 1993, hvilket indikerer en afkobling mellem vækst og miljøpåvirkning. Udover det menneskeskabte udslip af NMVOC findes der en række andre NMVOC-kilder, og derfor er den samlede miljøbelastning af NMVOC større, end figuren viser.

Samlet set går udviklingen på de udvalgte parametre i den rigtige retning, når man ser på målet om at bryde sammenhængen mellem vækst og miljøpåvirkning.

 



Version 1.0 Maj 2005, © Miljøstyrelsen.