Nøgleindikatorer 2004

3
Ægte opsparing

<

Kilde: Finansministeriet

figur

"Ægte opsparing" er en økonomisk indikator, der viser udviklingen i samfundets samlede formue. Det vil sige en økonomisk værdisætning af de økonomiske, sociale og miljømæssige ressourcer. Indikatoren ægte opsparing dækker over den økonomiske nettoopsparing (d.v.s. opsparing fratrukket afskrivninger), opsparingen i menneskelig kapital, (som bl.a. sker via uddannelse og træning på arbejdspladsen) fratrukket brugen af naturressourcer (olie- og gasbeholdningen) og de negative effekter ved udledning af drivhusgasser og en række forurenende stoffer – alt opgjort i kroner og øre. Disse "grønne korrektioner" inddrager imidlertid kun de effekter på natur og miljøtilstanden, som man kan værdisætte, og derfor er en række effekter ikke med.

Samfundets samlede formue stiger

Den "ægte opsparing" har været positiv siden 1994 og har udgjort mellem 4 og 7%. af BNP årligt. Indikatoren kan ikke opgøres før 1994. Når de grønne korrektioner er steget i 2000, skyldes det først og fremmest højere priser på olie- og gasudvindingen i Nordsøen, pga. den stigende råoliepris. Dette er dog modvirket af en stigende økonomisk nettoopsparing. Faldet i den ægte opsparing fra 2002 til 2003 skyldes et mindre bidrag fra opsparing i humankapital, da opgørelsesmetoden i arbejdsstyrkestatistikken er ændret.

Målet er at fastholde en positiv ægte opsparing, så den økonomiske nettoopsparing og opsparingen i human kapital tilsammen overstiger værdien af de grønne korrektioner. Indikatoren "ægte opsparing" er under udvikling, og den skal suppleres af analyser af kritiske påvirkninger af sundhed, miljø og natur.

 



Version 1.0 Maj 2005, © Miljøstyrelsen.