Nøgleindikatorer 2004

4
Beskæftigelse fordelt på aldersgrupper

Kilde: OECD, Employment Outlook

figur

Indikatoren belyser økonomiske og sociale aspekter af bæredygtig udvikling. Danmark er i international sammenhæng kendetegnet ved, at en meget stor del af befolkningen er i beskæftigelse.

I løbet af de sidste 10 år er beskæftigelsen steget med næsten 200.000 personer. Større beskæftigelse er vigtig for både den økonomiske vækst og for at sikre finanspolitisk holdbarhed, hvilket betyder, at vi har et overskud på de offentlige finanser, der kan rumme de øgede udgifter pga. en ældre befolkning, uden at det bliver nødvendigt med finanspolitiske stramninger. Samtidig bidrager øget beskæftigelse til, at målene i regeringens vækststrategi nås.

Flere i arbejde for at sikre vækst

For at indfri regeringens økonomisk-politiske strategi er kravet, at beskæftigelsen stiger med 60.000 personer fra 2003 til 2010. Det Europæiske Råd har på sine møder i Lissabon og Stockholm fastlagt ambitiøse mål for beskæftigelsesgraden i EU frem til 2010. Målene er en beskæftigelsesgrad tæt på 70% af befolkningen i den erhvervsdygtige alder, over 60% for kvinder og 50% blandt de 55-64 årige. Danmark opfylder allerede disse mål, men har som nævnt fastsat højere nationale mål, så beskæftigelsesfrekvensen stiger yderligere. En mærkbar vækst i beskæftigelsen er derfor et ambitiøst mål. Udfordringen er endnu større, fordi befolkningsudviklingen isoleret set vil reducere arbejdsstyrken i de kommende år.

 



Version 1.0 Maj 2005, © Miljøstyrelsen.