Nøgleindikatorer 2004

6
Bruttoudslip af drivhusgasser fordelt på erhverv, transport, husholdninger, landbrug og affald

Kilde: Danmarks Miljøundersøgelser

figur

Indikatoren viser danske sektorers udledning af drivhusgasser. Danmarks basisår under Kyotoprotokollen er sammensat af emissionerne af CO2, N2O og CH4 i 1990 og emissionerne af HFC'er, PFC'er og SF6 i 1995.

I 2002 lå den samlede udledning på lidt under 1990-niveau, efter at have toppet i 1996. Transportsektorens udledninger er steget med 20%. Landbrugets udledninger er faldet med ca. 18%, hvilket hovedsageligt skyldes implementeringen af vandmiljøplanerne, der har reduceret kvælstofudledningen og den dermed forbundne udledning af lattergas. Erhvervssektorens udledninger er steget med 6%, hvilket dels skyldes det øgede energiforbrug, dels det øgede forbrug af HFC'er som kølemiddel i stedet for de ozonlagsnedbrydende kølemidler.

Forskel på sektorers udslip af drivhusgasser

Husholdningernes udledninger er faldet med ca. 19%, hvilket kan forklares med energieffektiviseringer og omlægninger i den individuelle opvarmning fra olie til naturgas eller fjernvarme. Udledninger fra affaldssektoren, som her kun omfatter methan-udledningen fra losseplader, er faldet med ca. 14%. Det kan forklares med forbudet mod deponering af nedbrydeligt affald fra 1997 samt den stigende opsamling af methan fra losseplader til energiformål.

Det er målet, at brugen af drivhusgasser reduceres på den mest omkostningseffektive måde. Som det ses af figuren, er det særligt transport- og erhvervssektorens udledninger, hvor der fortsat er behov for en særlig indsats for at få udledningerne ned.

 



Version 1.0 Maj 2005, © Miljøstyrelsen.