Omsættelige kvoter for affald til forbrænding og deponering

Forord

Dansk affaldspolitik tilstræber en minimering af affaldsproduktionen hos virksomheder og husholdninger og en høj grad af genanvendelse med henblik på at nedbringe affaldsmængder til deponering og forbrænding. En række økonomiske og regelbaserede virkemidler er i anvendelse med henblik på at fremme de affaldspolitiske målsætninger, men ingen af virkemidlerne regulerer direkte på affaldsmængderne.

Formålet med dette projekt er at gennemføre en første, indledende vurdering af at indføre en direkte mængderegulering i form af omsættelige kvoter for affald til deponering og forbrænding. I projektet identificeres forskellige mulige indretninger af kvotesystemer og der gennemføres en indledende vurdering af et til to udvalgte kvotesystemer.

Til projektet foreligger 2 bilagsrapporter, en bilagsrapport som beskriver det kommende britiske kvotesystem for deponering af organisk dagrenovation, og en bilagsrapport der indeholder en række eksempler på tiltag til reduktion af affaldsmængderne til forbrænding og deponering, herunder især eksempler på kommunale tiltag til øget genanvendelse.

Projektet er gennemført af COWI i perioden februar til november 2003 med støtte fra Miljø Rådet vedr. Renere Produkter.

Projektet er blevet fulgt af en følgegruppe bestående af Lone Lykke Nielsen, Miljøstyrelsen, forkvinde, Charlotte Münter, Miljøstyrelsen, Klaus Müller, GenvindingsIndustrien, Niels Bukholdt, Affald Danmark, Sune Schou, Finansministeriet, Helle Juhler-Kristoffersen, Dansk Industri, Ulla Telcs, Dansk Industri, Allan Kjersgaard, Renosam, samt Morten Hansen, Skatteministeriet. I november 2003 indtrådte Jacob H. Simonsen, Kommunernes Landsforening, og Anne Kirstine V. Krog indtrådte til afløsning af Morten Hansen, Skatteministeriet, og Lisbet Hagelund Hansen til afløsning af Ulla Telchs og Helle Juhler-Kristoffersen, Dansk Industri.

 



Version 1.0 Januar 2005, © Miljøstyrelsen.