Bakterievækst og tilsætningsstoffer

Forord

Dette projekt præsenterer de stoffer og produkter, der i dag anvendes i Danmark, når der etableres drikkevandboringer. I denne rapport betegnes disse stoffer og produkter tilsætningsstoffer. Projektet har vurderet tilsætningsstofferne med henblik på at afgøre, hvorvidt de i drikkevandsboringen kunne give anledning til vækst af mikroorganismer i råvandet. To af tilsætningsstofferne blev testet i mikrobiologiske laboratorieforsøg for at vurdere, om de kunne understøtte vækst af relevante mikroorganismer. Resultaterne af disse forsøg præsenteres og diskuteres i nærværende rapport.

Projektet er igangsat af Miljøstyrelsen, som har bedt Dansk Toksikologi Center (DTC) og Danmarks Tekniske Universitets Miljø & Ressourcer (M&R) om assistance. Det har været DTC's opgave at samle viden om de anvendte tilsætningsstoffer og sammen med M&R at identificere de tilsætningsstoffer, som med størst sandsynlighed kan være næringskilder for bakterier i grundvandsboringer. M&R har udført laboratorieforsøgene, og DTC har været projektleder. Projektet afsluttedes i december 2004.

Projektmedarbejderne vil gerne takke de brøndborerfirmaer, der har bidraget med oplysninger til projektet, og Ingeniørgruppen Varde AS, som har bidraget med oplysningerne i figur 1.

Projektets følgegruppe har bestået af:

Susanne RasmussenMiljøstyrelsen
Bente VillumsenMiljøstyrelsen
Linda BaggeMiljøstyrelsen
Klaus Kolind-HansenDANVA
Henrik SchmidtForeningen af Danske Brøndborere
Jens Ravnborg Foreningen af Danske Brøndborere
Lajla DavidsenMercantas A/S
Leo Grøn-IversenMercantas A/S
Camilla Nordal RaskKL
Helle WestphalDansk Toksikologi Center

Projektmedarbejderne har været:

Stephen Wessels, projektlederDansk Toksikologi Center
Charlotte Bettina CorfitzenMiljø & Ressourcer DTU
Hans-Jørgen AlbrechtsenMiljø & Ressourcer DTU

 



Version 1.0 Marts 2005, © Miljøstyrelsen.