Bakterievækst og tilsætningsstoffer

Bilag F - Ordliste

AOC Assimilerbart organisk kulstof: den del af den totale mængde organisk kulstof, som bakterier kan bruge til vækst. Som tommelfingerregel giver vand med et AOC-indhold lavere end 10 µg acetat-C-ækvivalenter/L ikke anledning til betydelig bakterietilvækst (van der Kooij et al. 1992)
Aromatisk Ringformede organiske stoffer, hvis ringe er særligt modstandsdygtige overfor spaltning på grund af en særlig stabil elektronsky, fx benzoesyre, naphthalen, indigo
ATP Adenosin-triphosphat: det energibærende molekyle i alle levende celler. Kan anvendes som mål for tæthed af levende celler. Så snart en celle dør, falder dens indhold af ATP til 0.
Boremudder; borevæske Et alment udtryk for den væske, der opstår ved borearbejdet, som er en blanding af vand og løsborede materiale og evt. tilsætningsstoffer for at øge viskositeten. Synonym med borevæske.
CMC Carboxymethylcellulose, en vandopløselig menneskeskabt polymer dannet ud fra cellulose, efter at denne reagerer med natriumhydroxid (NaOH) og monochloredikkesyre (monochloracetat). Teknisk kvalitet CMC kan indeholde nogle procent acetat. I renere kvaliteter, som fx til fødevarer, er næsten al acetat fjernet.
Desinfektion Drab, hæmning eller fjernelse af mikroorganismer, som kan forårsage sygdom
Eftervækstpotentiale Antallet af bakterier, der vokser op i en prøve ved henstand. I praksis, prøvens indhold af AOC.
Grundvand Vand, der forekommer mellem partiklerne i undergrunden
Halogen Atomerne fluor, chlor, brom og jod
Heterotrof Beskriver en mikroorganisme, hvis behov for kulstof dækkes af organiske molekyler og ikke dækkes af uorganiske molekyler
Kim En enkelt celle af en mikroorganisme
Kulstofkilde Betegnelse for næring til mikroorganismer, hvor man ønsker at fokusere på næringens indhold af kulstofatomer. En kulstofkilde kan være ethvert kemikalie, der indeholder kulstof, dvs. både kuldioxid, kulhydrat, protein, fedt m.m.
L Liter
Mikroorganisme Bakterie, virus, skimmelsvamp, gær, enkelcellet plante og enkeltcellet dyr
Niche Det sted I naturen, hvor en organisme lever, og hvor den udøver sin rolle
Organisk stof stof som besidder kemiske bindinger mellem mindst 2 kulstofatomer
Prøvepumpning Oppumpning af vand og samtidig pejling med henblik på at bestemme det vandførende lags vandledningsevne og magasinegenskaber samt den rumlige udbredelse af det vandførende lag (jf. renpumpning)
Renpumpning Oppumpning af vand umiddelbart efter etablering af en boring for at skylle boremudder og løse ler- og sandpartikler op, således at der ydes sandfrit vand (jf. prøvepumpning)
Råvand Vand, der pumpes op af en drikkevandsboring, indtil det er behandlet i vandforsyningsanlægget
Steril Fuldstændig fri for enhver levende organisme, sporer eller andre smittekilder
Substrat Almen betegnelse for næring til mikroorganismer
Tixotrofisk Beskriver en væskes evne til over tid at udvikle en gel når den ikke udsættes for et vridningsmoment, og som igen bliver flydende når omrørt
Uorganisk stof stof uden nogen kemiske bindinger mellem kulstofatomer, fx kuldioxid, karbonat

 



Version 1.0 Marts 2005, © Miljøstyrelsen.