Behandling af reduceret vand på mindre vandværker

2 Udvælgelse og gennemførsel

2.1 Baggrund

Ved udvælgelsen af vandværker til projektet var de væsentligste krav, at de skulle have reduceret råvand og problemer med ammoniumomsætningen.

Der er i første omgang taget udgangspunkt i vandværker, som

  • har medvirket i Miljøprojekt 715, eller
  • er blevet anbefalet af Møn Kommune, som har mange vandværker med ovenstående problemer eller
  • har været kendt af projektgruppen, og som har påtænkt en snarlig optimering af renseprocessen som følge af stramningerne i drikkevandsbekendtgørelsen (Miljø- og Energiministeriet, 2001).

I Figur 2.1 er angivet områder i Danmark med forhøjet indhold af metan i grundvandet, som er sammenfaldende med områder med reduceret vand.

Figur 2.1 Problemområder for metan i Danmark, hvor indholdet nødvendiggør en behandling af råvandet (Vandforsyningsstatistik, 1992)

Figur 2.1 Problemområder for metan i Danmark, hvor indholdet nødvendiggør en behandling af råvandet (Vandforsyningsstatistik, 1992).

I bruttolisten er derfor indgået vandværker fra Sjælland, Møn og Als, mens vandværker i Nordjylland ikke er medtaget primært grundet projektets økonomi.

I henhold til projektets oplæg skulle der udvælges 1 til 2 vandværker – eller eventuelt flere. Ved udvælgelsen skulle det tilstræbes at inddrage vandværker med varierende grad af reduceret vand og forskelle i behandlingsanlæg. Samtidigt har det været ønskeligt at kunne vise forskellige løsningsmetoder.

Vandværkerne har selv skullet afholde udgifter til eventuelle fysiske ændringer i behandlingsanlægget, som måtte være nødvendige for at løse de konstaterede vandkvalitetsproblemer. Herunder også udgifter til udbud og tilsyn. Samtidigt har det af hensyn til projektets fremdrift været nødvendigt, at vandværkerne kunne gennemføre ændringerne indenfor en forholdsvis kort tidshorisont.

En del af de forespurgte vandværker har ikke været interesseret i at deltage i projektet af økonomiske eller praktiske årsager. Andre har været interesseret, men er blevet fravalgt, da disse vandværker vil have behov for en større omlægning af renseprocessen. Endelig har enkelte vandværker valgt at søge om dispensation for manglende overholdelse af drikkevandskravene.

2.2 Udvalgte vandværker

Den endelige udvælgelse resulterede i 3 vandværker, der har en varierende grad af reduceret råvand. De 3 vandværker havde problemer med overholdelse af drikkevandskravet for ammonium og nitrit. Vandbehandlingsprocessen på de 3 vandværker var traditionel med iltning, henstand og filtrering, men der benyttedes forskellige beluftningsmetoder, og der forekom både enkelt og dobbeltfiltrering.

De tekniske løsninger er udført med udgangspunkt i de anbefalinger, der er givet i Miljøprojekt 715 og de fysiske forhold, der eksisterer på de enkelte anlæg. Dette kan medføre, at en given løsningsmetode kan være velegnet for ét anlæg, men ikke for et andet anlæg, på trods af at disse har sammenlignelige rå- og rentvandskvaliteter. Ved planlægningen af de tekniske tiltag er det derfor nødvendigt at kende til vandværkets fysiske opbygning og have forskellige optimeringsmuligheder til vandbehandlingen.

De tekniske løsninger var derfor ikke identiske for de udvalgte vandværker, men kunne alle implementeres af vandværket indenfor et rimeligt budget og tidsrum.

2.3 Diverse

Indkøringen af vandværkerne efter ombygningen er foretaget af Krüger, som også sammen med R. Dons' Vandanalystiske Laboratorium har forestået udtagning af vandprøver til dokumentation af rentvandskvalitetens ændring. De kemiske analyser er udført af R. Dons' Vandanalystiske Laboratorium.

Kvaliteten af rå- og drikkevandet før ombygningen er dokumenteret ud fra vandværkets eksisterende analyser udtaget ifølge drikkevandsbekendtgørelsens krav (Miljø- og Energiministeriet, 2001).

 



Version 1.0 arts 2005, © Miljøstyrelsen.