Udarbejdelse af praktiske retningslinier for forebyggelse af forurening af små vandforsyninger i forbindelse med håndtering af pesticider i landbruget

Bilag 12

Fra den europæiske standard EN 12761

Den europæiske standard EN 12761, Agricultural and forestry machinery – Sprayers and liquid fertilizer distributor – Environmental protection – Part 1+2, beskriver minimumkrav til sprøjter med hensyn til minimering af miljøbelastninger.

De vigtigste krav i punktkildesammenhæng er følgende:

  1. Generelt: Sprøjter skal være designet på en sådan måde, at de kan bruges uden at forårsage skader på miljøet og det skal være muligt at kunne fylde og tømme sprøjten på en let og sikkert måde.
  2. Fyldeudstyr skal være konstrueret på en sådan måde, at der forhindrer tilbageløb.
  3. Den totale restvæskemængde(1) må ikke overstige 0,5 pct. af sprøjtens tankvolumen plus to liter pr. meter sprøjtebom.
  4. Sprøjten skal kunne tømmes komplet for restsprøjtevæske og det skal være muligt at kunne opsamle denne væske uden fare for hverken miljøet eller sprøjteføreren.
  5. Centrale filtre skal kunne renses, også hvis tanken er fyldt.
  6. Dyser må ikke dryppe mere en 2 ml sprøjtevæske efter at tilførslen af sprøjtevæske til sprøjtebommen er stoppet.
  7. Marksprøjter skal være udrustet med skyllevandstank. Tanken må ikke være kombineret med rentvandstanken til f.eks. håndvask. Skyllevandstanken skal have et minimumsvolumen på 10 pct. af hovedtankens volumen. Skyllevandstankens volumen skal være mindst ti gange den fortyndbare restvæskemængde(2). Hvis skyllevandstankens volumen svarer til ti gange restsprøjtvæsken, skal mængden af denne nævnes i sprøjtens instruktionsbog.
  8. Skylleudstyr til dunke skal være konstrueret således, at der efter skylning er mindre en 0,01 pct. af dunkens oprindelige indhold af aktivstof tilbage.

Kommentar

EN 12761 beskriver og regulerer udformningen af marksprøjter med hensyn til det ydre miljø. De tilladte restvæskemængder og krav til skyllevandskapaciteten kan gøre det svært at fortynde restvæskemængden effektiv.

Et eksempel: Ved 1.000 liter nominel tankindhold og 14 meter bom må den totale restsprøjtevæskemængde være op til 33 liter. Skyllevandstanken skal være større end 10 pct. af hovedtanken. Hvis det antages, at den fortyndbare restsprøjtevæske er 30 l, giver det krav om en skyllevandstank på 300 liter. For at kunne fortynde restsprøjtevæsken mindst 50 gange skal de 300 l fra skyllevandstanken opdeles i tre portioner. F.eks. 1. gang skylning med 60 liter (3 x fortynding), 2. gang med 90 liter (4 x fortynding = 12 x fortynding) og endelig til sidst med 150 liter (6 x fortynding = 72 x fortynding).

Eksemplet viser, at der er behov for at fortyndingsproceduren gøres mere effektiv og hvor vigtig det er, at finde løsninger med lave mængder af restsprøjtevæske.


(1) Den totale restsprøjtevæske er alt restsprøjtevæske i sprøjten.

(2) Den fortyndbare restsprøjtevæske er alt restsprøjtevæske der kan fortyndes, dvs. den væske, der kan returskylles til hovedtanken.

 



Version 1.0 April 2005, © Miljøstyrelsen.