Energieffektivitet i miljøgodkendelser

1 Indledning

1.1 Baggrund
1.2 Projektforløb
     1.2.1 Kort om forløbet
     1.2.2 Projektgruppen og projektdeltagerne

1.1 Baggrund

Projektet udspringer af en række ønsker og behov, som både virksomheder og energi- og miljømyndigheder har givet udtryk for i forskellige sammenhænge, bl.a. under et aktørseminar afholdt af Miljøstyrelsen i september 2002 (Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen nr. 6, 2003).

Der er i projektet taget udgangspunkt i følgende ønsker og behov:

  • Større koordination mellem myndighedernes arbejde på energi- og miljøområdet/integration af miljø- og energiarbejdet
  • Bedre indsigt i miljømyndighedernes muligheder for at stille krav om energieffektivitet
  • Større grad af koordination og synergi mellem virksomhedernes miljø- og energiledelsessystemer og myndighedernes arbejde

Projektet er blevet til i perioden 2002-2003, hvilket betyder at de nye regler vedrørende brugerbetaling, differentieret tilsyn samt den nye godkendelsesbekendtgørelse ikke er inddraget i projektet.

1.2 Projektforløb

Rambøll og Preben Buhl Miljø- og Energiledelse har for Miljøstyrelsen gennemført projektet, der danner baggrund for rapporten. Formålet i Miljøstyrelsens oplæg var, at:

”belyse muligheder for samspil mellem energiledelsessystemer, miljøledelsessystemer og miljøgodkendelser/ -kontrol, således at det i forbindelse med miljøgodkendelser bedre kan sikres, at anlæg drives på en sådan måde, at der sker en effektiv energiudnyttelse.”

Udgangspunktet for projektet har derfor været at opsamle erfaringer hos en række myndigheder og virksomheder. Erfaringsopsamlingen skulle afdække dels potentialer for at øge samarbejdet og koordinationen og dels eventuelle barrierer for at udnytte disse potentialer.

Projektets omdrejningspunkt er de fire case-virksomheder:

  • AKAFA/Arla Foods Ingredients i Svenstrup
  • Haldor Topsøe i Frederikssund
  • Rockwool A/S i Øster Doense
  • Statoil A/S i Kalundborg

Alle fire virksomheder er omfattet af EU's IPPC direktiv og er derfor godkendelsespligtige efter miljøbeskyttelseslovens særlige bestemmelser om IPPC virksomheder.

Alle fire virksomheder deltager desuden i Energistyrelsens frivillige ordning om energiaftaler, og har i den forbindelse bl.a. forpligtet sig til at indføre et energiledelsessystem. To af virksomhederne har desuden et certificeret miljøledelsessystem i henhold til ISO 14001 (AKAFA og Rockwool).

Den ansvarlige miljømyndighed for hver af virksomhederne har ligeledes deltaget i projektforløbet:

  • Nordjyllands Amt (Rockwool og AKAFA)
  • Frederiksborg Amt (Haldor Topsøe)
  • Vestsjællands Amt (Statoil)

Endelig har Energistyrelsen deltaget i projektforløbet som energimyndighed og ansvarlig for energiaftale-ordningen.

1.2.1 Kort om forløbet

Der er først afholdt en række individuelle møder med virksomhederne og myndighederne, hvor muligheder og barrierer er blevet diskuteret i forbindelse med den praktiske myndighedshåndtering af miljø- og energiforhold på de fire case virksomheder.

Dernæst er der med udgangspunkt i en beskrivelse af samspillet om energi- og miljøforhold på de fire case-virksomheder afholdt såkaldte 3-partsmøder om hver virksomhed. På disse møder har virksomhedens miljø- og energiansvarlige sammen med miljømyndigheden og Energistyrelsen, dels evalueret deres hidtidige samarbejde på energi- og miljøområdet, dels fremlagt og diskuteret deres ønsker om det fremtidige samarbejde. Sammenfatningen af resultaterne har dannet grundlaget for denne rapport.

Formålet med møderne var altså dels, at få fokus på dels de nuværende samarbejdsrelationer i feltet mellem energi og miljø, dels at få fokus på, hvilke problemstillinger virksomheder og myndigheder ser i dette samarbejde. Sidst, men ikke mindst, var formålet med møderne at få synliggjort og diskuteret de idéer og potentialer for et forbedret samarbejde, som parterne hver især har peget på.

Et udkast til rapporten har været sendt til høring i Kommunernes Landsforening, Amtsrådsforeningen og Dansk Industri.

1.2.2 Projektgruppen og projektdeltagerne

Projektet er udarbejdet for Miljøstyrelsen af projektleder Peter Engel fra Rambøll og Preben Buhl fra Preben Buhl Miljø- og Energiledelse. I foråret 2004 overtog Jørgen Mikkelsen projektansvaret for Rambøll. Vi vil gerne takke alle de følgende, der har medvirket til forløbet og resultatet:

Nordjyllands Amt
- Palle Jørgensen
- Berit Kjerulf
- Anders Brøndbjerg Pedersen
- Charles Kuno Jensen
- Anja Thomassen
- Finn Rifler
Rockwool
- Elin Lambertsen
- Svend Vitek Jacobensen
- Herluf Nielsen
- Ove Hjort

AKAFA
- Poul Erik Holm
- Marianne Holm
 
Frederiksborg Amt
- Susanna Kjær Nielsen
- Dana Østergaard
Haldor Topsøe
- Alan Willumsen
- Søren Draborg
- Lene Kløft
- Susan Andersen
 
Vestsjællands Amt
- Knud Erik Gormose
- Kirsten Thue Karlsen

Energistyrelsen
- Finn Josefsen
- Hans Henrik Svensson
- Kirsten Hansen

Miljøstyrelsen
- Vibeke Vestergaard Nielsen
Statoil
- Hans Peder Nielsen
- Dan Juul Andersen

 



Version 1.0 April 2005, © Miljøstyrelsen.