Formidling af miljøinformationer for elektronikprodukter

Forord

Dette projekt er udarbejdet på initiativ af Elektronikpanelet og med støtte fra Miljøstyrelsen under tilskudsordningen "Program for renere produkter m.v.". Projektet er gennemført af et konsortium bestående af Planmiljø, Instituttet for produktudvikling (IPU) og Valør & Tinge. Følgende konsulenter har bidraget til projektet; Tomas Sander Poulsen, (projektleder) Pia Staalgard og Bjørn Bauer fra Planmiljø, Christian Poll og Ole Willum fra IPU og Birgitte Nielsen fra Valør & Tinge.

Detailkæderne FONA og Orange har deltaget med henblik på at udvikle salget af miljøvenlig elektronik i de respektive kæder. Radiohandlerskolen har deltaget og studerende har modtaget undervisning. Endvidere har Brancheorganisationen for Forbrugerelektronik, BFE, bidraget med kommentarer og synspunkter i forbindelse med udvikling af et klassificerings system for miljøvenlige elektronik produkter..

Projektets formål har været at bidrage til at de nødvendige miljødata fra producenterne kan fremskaffes og at opbygge viden og interesse for elektronikprodukters miljøforhold indenfor detailhandelen, bl.a. ved uddannelse. Disse aktiviteter skulle støtte butikspersonalet i salgssituationen så kunder i højere grad kan vejledes i miljøforhold ved elektronikprodukter. I projektoplægget var det fastsat, at der skulle udvikles en produktdatabase som der var konsensus om, samt at et antal detailbutikker og Radiohandlerskolen modtog undervisning og afprøve relevante værktøjer til salg af miljøvenlig elektronik.

Projektet blev startet op i februar 2003 og afsluttet december 2004.

Projektet er fulgt af en følgegruppe bestående af:

Jørgen Jakobsen, Miljøstyrelsen (formand)
Jesper Thestrup, Elektronikpanelet
Bodil Stenholt, Sony
Allan Bugge, Brancheorganisationen for forbrugerelektronik – BFE
Rikke Dreyer, Statens og kommunernes indkøbsservice - SKI

Ingeniørstuderende Trine Leth og Thilde Fruergaard har gennemgået en række miljøkriterier i mærkningsordninger, deklarationer, anprisninger og miljørapporter i løbet af sommeren 2003.

 



Version 1.0 Maj 2005, © Miljøstyrelsen.