Behandlingsteknologier for batterier - Fase 1

1 Indledning

1.1 Formål

Fase 1: Formålet har været teknisk og økonomisk at beskrive de behandlingsmetoder der i dag eksisterer for forskellige batterityper. Dog med speciel fokus på alkali- og brunstensbatterier. På baggrund heraf er det vurderet, hvilke metoder der er de mest egnede til batterier indsamlet i Danmark.

Fase 2: Formålet har været at afprøve en metode til forbehandling af alkali- og brunstensbatterier i et pilotanlæg.

Projektet er afgrænset til at indeholde en vurdering af sorterings- og behandlingsteknikker, mens selve indsamlingen af batterierne ikke er vurderet.

1.2 Baggrund

Salget af tørbatterier i Danmark er 2.500 - 3.000 tons pr. år, hvoraf 80-90% er brunstens- og alkalibatterier. Alkaliske batterier har tidligere været tilsat op til 1% kviksølv, men de fleste producenter benytter i dag ikke kviksølv i disse batterier, og fra 2000 er det blevet forbudt i Danmark at sælge alkali- og brunstensbatterier med et kviksølvindhold på over 5 ppm.

Dette betyder at alkaliske batterier, batterier uden kviksølv samt brunstensbatterier ikke længere betragtes som farligt affald, og derfor ikke skal indsamles særskilt. Derimod skal de miljøfarlige batterier som f.eks. nikkel-cadmium og kviksølvholdige batterier stadig indsamles og behandles.

Det har imidlertid vist sig vanskeligt for den almindelige forbruger, at skelne mellem miljøfarlige og ikke miljøfarlige batterier, hvilket kan bevirke, at mange af de miljøfarlige batterier ikke udsorteres, men ender sammen med dagrenovationen.

Det kan derfor være hensigtsmæssigt at etablere en obligatorisk indsamlingsordning for alle batterier. Herefter kan batterierne sorteres centralt, og de farlige batterier kan sendes til oparbejdning. Imidlertid bliver der en meget stor restfraktion (80-90%), der især består af alkali- og brunstensbatterier, der indeholder ressourcer som zink, mangan og jern. Det er ønskeligt at oparbejde denne fraktion også, men der har ikke umiddelbart været kendskab til en metode der, både miljømæssigt og økonomisk, har været attraktiv.

Nærværende projekt indeholder en beskrivelse af de teknikker der er til rådighed ved behandling af forskellige batterityper, og en nærmere beskrivelse af de teknikker, der er kendskab til ved behandling af brunstens- og alkalibatterier. Endelig udføres der praktiske forsøg med behandling af alkali- og brunstensbatterier. Der har været fokuseret mest på alkali- og brunstensbatterier, fordi disse udgør langt den største andel af de batterier der sælges i Danmark, og fordi der har manglet viden om behandlingsmuligheder for netop disse typer.

Resultaterne kan således danne baggrund for udarbejdelse af regler for en eventuel separat indsamlingsordning for batterier.