Behandlingsteknologier for batterier - Fase 1

5 Dansk løsning

Der findes ikke i dag en behandlingsløsning i Danmark. Hvis alle batterier i Danmark skal indsamles separat, er der tre muligheder, hvis batterierne behandles:

  1. Eksport til udenlandske anlæg
  2. Etablering af behandlingsanlæg i Danmark
  3. Forbehandling af batterierne i Danmark og efterfølgende eksport til udenlandske anlæg

På grund af den forholdsvise lille mængde, der potentielt vil kunne indsamles i Danmark, vurderes der ikke at være basis for et egentligt behandlingsanlæg her, med mindre der også importeres batterier fra udlandet.

En mulig løsning for oparbejdning af batterier indsamlet i Danmark kan være:

  • Afgiftning af batterierne på dansk anlæg
  • Endelig oparbejdning i udlandet

Ved en afgiftning menes, at plastik og lignende samt evt. kviksølv, cadmium og bly fjernes fra batterierne i et specielt anlæg. Dette kan gøres enten ved pyrolyse eller forbrænding af batterierne. Herefter volder batterierne ikke emissionsmæssige problemer i metalindustrien, og kan således umiddelbart behandles her.

Ønskes imidlertid en højere genanvendelsesprocent, er det nødvendigt efter afgiftningen at neddele batterierne, sortere materialet i fraktioner, og sende disse til specialiserede oparbejdere. Faktisk som det gøres på Ebs' anlæg i Østrig.

I fase 2 af dette projekt arbejdes derfor videre på, ved praktiske forsøg, at undersøge en model hvor der først foretages en pyrolyse af batterierne, hvorved organisk materiale og kviksølv fjernes. Herefter undersøges det om der er en fordel i at behandle batterierne yderligere ved fraktionering, eller om det er mest hensigtsmæssigt at sende dem direkte til genbrug i metalindustrien. Dette afhænger som nævnt også af hvor høj genanvendelsesprocent der ønskes. Eksempelvis er det ved en behandling i metalindustrien ikke muligt at opnå en genanvendelsesprocent på de 55 der er angivet i det gamle udkast til EU's direktivforslag.

Et alternativ til pyrolyse kan være forbrænding i en lille rotérovn efter det princip der benyttes på Ebs' anlæg i Østrig. Pyrolyseforsøgene sammenlignes derfor med forbrændingsløsningen.