Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion - årsberetning 2004

1 Indledning og sammenfatning

1.1 Indledning

Formålet med kemikalielovgivningen er at forebygge den sundhedsfare og miljøskade, som kemiske stoffer og produkter kan forårsage.

Kemikalieinspektionen udfører Miljøstyrelsens tilsyn med overholdelsen af reglerne i kemikalielovgivningen samt regler knyttet til denne lov.

Selvom reglerne har fælles udspring i kemikalieloven, spænder tilsynsområdet vidt - fra regler om kosmetik til regler om bekæmpelsesmidler.

En fuldstændig liste over regelsættet pr. december 2004 findes i bilag A. Regler ændret i 2004 eller nye regler fra 2004 er i bilaget markeret med fed skrift. Da regelsættet ændres ofte, kan det anbefales at tage udgangspunkt i den nyeste udgave, som findes på Miljøstyrelsens hjemmeside www.mst.dk under menuen Kemikalier- liste over love, bekendtgørelser m.v. på kemikalieområdet.

1.2 Sammenfatning

Kemikalieinspektionen har i 2004 prioriteret opgaver inden for følgende områder:

  • Internationalt samarbejde om kontrol med klassificering og mærkning
  • Færdigbehandling af indberetninger
  • Kontrol med kosmetiske produkter
  • Kontrol med phthalater i svømmevinger/badeudstyr
  • Kontrol med bekæmpelsesmidler.
  • Kontrol med giftige kemiske stoffer og produkter

I årets løb har Kemikalieinspektionen samarbejdet med en række myndigheder – herunder blandt andre Sikkerhedsstyrelsen, Søfartsstyrelsen og ToldSkat – der varetager beslægtede opgaver på andre lovområder. Erfaringsudveksling og netværksdannelse er vigtigt for en fortsat forbedring af regelhåndhævelsen på kemikalieområdet.

Danmark var vært for det årlige møde mellem de nordiske kemikalietilsynsmyndigheder. På mødet blev blandt andet resultatet af det fælles nordiske tilsynsprojekt på området klassificering og mærkning af tekstilvaskemidler fremlagt.

Holland var vært for årets møde i CLEEN (Chemical Legislation European Enforcement Network) den 6. til den 8. oktober 2004. På mødet blev resultatet af et fælles tilsynsprojekt ECLIPS (kontrol med mærkning og klassificering af kemiske produkter) fremlagt. Det blev besluttet at starte tre nye tilsynsprojekter i 2005.

Danmark har foreløbig besluttet at deltage i to af dem,

E-commerce-projektet, som handler om handel med kemiske stoffer via Internettet, og Euro PCB, som omfatter kontrol med mærkningen og bortskaffelsen af PCB, stoffer som nu er forbudte at anvende i transformatorer og kondensatorer.

I årets løb blev der iværksat/videreført 8 kampagner indenfor områderne bekæmpelsesmidler, klassificering og mærkning, kosmetik, legetøj og anvendelsesbegrænsning.

Behandlingen af indberetninger fra konkurrerende virksomheder, forbrugerorganisationer, privatpersoner og andre udgør en vigtig del af Kemikalieinspektionens kontrolvirksomhed. Kemikalieinspektionen prioriterer behandlingen af indberetninger efter betydningen for miljø og sundhed.

I 2004 har Kemikalieinspektionen modtaget 227 indberetninger. Det er næsten dobbelt så mange som i 2003 og det højeste antal siden registreringen startede i 1996.

Kemikalieinspektionen tog i 2004 en sag om phthalater i legetøj og syv sager om bekæmpelsesmidler op på eget initiativ.

 



Version 1.0 Maj 2005, © Miljøstyrelsen.