Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion - årsberetning 2004

8 Ny tilsynsparagraf

I 2004 blev tilsynsparagraffen i lov om kemiske stoffer og produkter ændret.

Den daværende miljøminister tilkendegav i forbindelse med behandlingen af forslag til lov om retssikkerhed ved forvaltningens anvendelse af tvangsindgreb og oplysningspligter overfor Folketinget, at han ville igangsætte en analyse af behovet for ændringer af håndhævelsesreglerne i miljø- og naturlovgivningen.

Baggrunden var, at det skulle sikres, at myndighederne har de nødvendige midler til en effektiv håndhævelse.

Analysen viste, at det ville være hensigtsmæssigt at præcisere håndhævelsesreglen i lov om kemiske stoffer og produkter, selv om det ikke havde forbindelse med retssikkerhedsloven.

Ved omskrivningen af kemikalielovens tilsynsparagraf, § 48, blev den harmoniseret med miljøbeskyttelseslovens håndhævelsesbestemmelser, i det omfang forholdene, der reguleres, kan sammenlignes.

Derudover er der nu lovfæstet en del administrative håndhævelsesindgreb, herunder annoncering af advarsler til forbrugerne, påbud om destruktion af ulovlige produkter og påbud om afhjælpning af farerne ved produkterne.

Dermed er der sket en harmonisering med andre produktrelaterede lovgivninger som eksempelvis produktansvarsloven.

I bemærkningerne til lovforslaget er der redegjort for, hvornår de enkelte indgreb skal forvarsles efter forvaltningsloven.Tilsynsmyndigheden skal naturligvis – som hidtil- udvise den fornødne proportionalitet i valg af håndhævelsesmetoder.

 



Version 1.0 Maj 2005, © Miljøstyrelsen.