Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af kemiske stoffer i skoplejemidler

8 Forholdsregler ved brug

Som det fremgår af det foregående indeholder mange skoplejemidler store mængder opløsningsmidler. Skosværter kan desuden indeholde stoffer, der kan give allergi ved kontakt med huden.

Ved brug af skosværte er det ikke ualmindeligt, at man får noget af produktet på hænderne. Ved forsøg med frivillige forsøgspersoner, der blev bedt om at pudse deres sko i forbindelse med bestemmelsen af mængden, der anvendes pr. skopudsning, blev det da også konstateret, at samtlige forsøgspersoner havde fået skosværte på en eller flere fingre (typisk ca. 1 cm² på 2-3 fingre).

Eksponeringsscenarierne viser, at der er en potentiel risiko for sundhedseffekter i form af irritation af luftveje og effekter på nervesystemet ved anvendelse af produkter, der indeholder store mængder mineralsk terpentin. Det kan desuden ikke afvises, at der kan forekomme effekter i form af luftvejsirritation og påvirkning af centralnervesystemet ved anvendelse af produkter, der indeholder andre opløsningsmidler.

Ved anvendelse af skoplejemidler i hjemmet bør man derfor:

  • Pudse eller imprægnere udendørs så vidt muligt. Når det ikke er muligt på grund af vejrliget, bør man i stedet sørge for god ventilation i rummet ved at åbne et vindue og/eller en dør.
  • Sørge for at sprøjte væk fra kroppen, hvis produktet er en spray.
  • Undgå at få skosværte på hænderne, eventuelt ved at anvende engangshandsker

 



Version 1.0 Juni 2005, © Miljøstyrelsen.