| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste |
Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter, 55 – Kortlægning af læbeplejeprodukter med duft, smag m.v.
Bilag 1. Naturlig forekomst og anvendelse
Naturlig forekomst og anvendelse af de 26 parfumestoffer EU har udnævnt til at være allergifremkaldende samt methyleugenol.
Nummer, alfabetisk
rækkefølge |
Cas nr. |
Parfumestof |
Anvendelse i duftstoffer
(1, 2) | Naturligt forekommende
(2, 3, 4) |
1 |
105-13-5 |
Anisyl alcohol
(anise alcohol) | Blomsterdufte i drikkevarer og konfekture. |
Tomat, anisfrø, honning, vanille. |
2 |
122-40-7 |
Amyl cinnamal |
|
Sojabønne. |
3 |
101-85-9 |
Amylcinnamyl alcohol |
|
Ingen data. |
4 |
100-51-6 |
Benzyl alcohol |
Svag sød duft. Solvent, startmateriale for syntese af
benzylestre. |
Æble juice, frugter. |
5 |
120-51-4 |
Benzyl benzoat |
Fixativ, modifier i tunge blomsterdufte. |
Hovedkomponent i Perubalsam. Tranebær. |
6 |
103-41-3 |
Benzylcinnamat |
Fixativ. I tunge, orientalske dufte. |
Ingen data. |
7 |
118-58-1 |
Benzyl salicylat |
Fixativ. I blomster/krydrede dufte og i aromaer. |
Tranebær, kryddernellike. |
8 |
127-51-5 |
3-methyl-4-(2,6,6-trimethyl-2-cyclohexen-1-yl)-3-buten-2-on |
"Highly valued fragrance material". I blomster og
"fantasy" dufte. |
No data. |
9 |
104-54-1 |
Cinnamyl alcohol |
I mange blomsterdufte (syren, hyacinth, liljekonval).
Kanelnoter. Som "afrunder". |
Blåbær, tranebær. |
10 |
104-55-2 |
Cinnamal
(cinnamic aldehyde) |
|
Blåbær, tranebær. |
11 |
5392-40-5 |
Citral |
Stærk citronduft. |
Appelsinjuice, citronolie, citrongræs. |
12 |
106-22-9 |
Citronellol |
Rosenduft, udbredt brug, ofte i citrusdufte. |
Rose, geranium, solbær, frugter. |
13 |
91-64-5 |
Coumarin |
"Spicy green notes". I parfumer til sæber og som
"brightener". |
|
14 |
97-53-0 |
Eugenol |
Nellikeduft, "orientalske", "krydrede" dufte. |
Kryddernellike og kanel, jordbær, frugter,
muskatnød. |
15 |
4602-84-0 |
Farnesol |
I blomsterdufte.
Fixativ, deodorizing. |
Grapefrugtjuice. |
16 |
106-24-1 |
Geraniol |
Blomst/rosenduft. Kan fremhæve citrusdufte. Udbredt
brug. |
Rose, geranium, citronella, æblejuice, frugter. |
17 |
101-86-0 |
Hexylcinnamaldehyd |
Jasminduft. I blomster dufte. |
Ris, kogte. |
18 |
107-75-5 |
Hydroxycitronellal |
I mange blomsterdufte (lind, liljekonval, kaprifolie, lilje,
alpeviol). |
Syntetisk. |
19 |
97-54-1 |
Isoeugenol |
I blomsterdufte (nellike, kryddernellike). "Oriental",
"spicy". |
Øl, rom, kaffe, muskatnød. |
20 |
80-54-6 |
Lillial (tradename)
2-(4-tert-butylbenzyl) propionaldehyd | I blomsterdufte (alveviol, liljekonval). Udbredt brug. |
Syntetisk. |
21 |
5989-27-5 |
d-limonen |
Citronduft. Fra skallen af citrusfrugter. |
Appelsinjuice, frugter, selleri, grøntsager. |
22 |
78-70-6 |
Linalool |
I blomsterdufte. Udbredt brug. |
Fresia, liljekonval, lavendel, appelsinjuice,
gulerod. |
23 |
31906-04-4 |
Lyral (tradename)
Hydroxymethylpentyl-cyclohexencarboxal
dehydr. | I blomsterdufte, liljekonval. |
Syntetisk. |
24 |
111-12-6 |
Methyl heptin carbonat |
Melonduft. |
Syntetisk. |
25 |
90028-68-5 |
Oakmoss |
Tør, sød, læder. Base note.
Fixativ. |
Mos (Evernia prunastri)på egetræ. |
26 |
90028-67-4 |
Treemoss |
|
Mos på gran og fyr (Evernia barbata og
Evernia furfuraceae) |
27 |
93-15-2 |
Methyleugenol |
Mildt krydret, svag urteagtig duft. I blomsterdufte af
nellike og syren. |
Fyrretræ. |
1. Bauer K, Garbe D, Surburg H. Common fragrance and flavor materials: preparation, properties and uses. 4th ed. Weinheim: Wiley-VCH; 2001.
2. Secondini O. Handbook of perfumes and flavors. New York (NY): Chemical Publishing; 1990.
3. Council of Europe. Chemically-defined flavouring substances. Strasbourg: Council of Europe Publishing; 2000.
4. Sell, CS. Discovery and Design of Novel Molecules. A Fragrant Introduction to Terpenoid Chemistry. The Royal Society of Chemistry; 2003
| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste | | Top |
Version 1.0 Marts 2006, © Miljøstyrelsen.
|