Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter, 55 – Kortlægning af læbeplejeprodukter med duft, smag m.v.

Bilag 1. Naturlig forekomst og anvendelse

Naturlig forekomst og anvendelse af de 26 parfumestoffer EU har udnævnt til at være allergifremkaldende samt methyleugenol.

Nummer, alfabetisk rækkefølge Cas nr. Parfumestof Anvendelse i duftstoffer
(1, 2)
Naturligt forekommende
(2, 3, 4)
1 105-13-5 Anisyl alcohol
(anise alcohol)
Blomsterdufte i drikkevarer og konfekture. Tomat, anisfrø, honning, vanille.
2 122-40-7 Amyl cinnamal   Sojabønne.
3 101-85-9 Amylcinnamyl alcohol   Ingen data.
4 100-51-6 Benzyl alcohol Svag sød duft. Solvent, startmateriale for syntese af benzylestre. Æble juice, frugter.
5 120-51-4 Benzyl benzoat Fixativ, modifier i tunge blomsterdufte. Hovedkomponent i Perubalsam. Tranebær.
6 103-41-3 Benzylcinnamat Fixativ. I tunge, orientalske dufte. Ingen data.
7 118-58-1 Benzyl salicylat Fixativ. I blomster/krydrede dufte og i aromaer. Tranebær, kryddernellike.
8 127-51-5 3-methyl-4-(2,6,6-trimethyl-2-cyclohexen-1-yl)-3-buten-2-on "Highly valued fragrance material". I blomster og "fantasy" dufte. No data.
9 104-54-1 Cinnamyl alcohol I mange blomsterdufte (syren, hyacinth, liljekonval). Kanelnoter. Som "afrunder". Blåbær, tranebær.
10 104-55-2 Cinnamal
(cinnamic aldehyde)
  Blåbær, tranebær.
11 5392-40-5 Citral Stærk citronduft. Appelsinjuice, citronolie, citrongræs.
12 106-22-9 Citronellol Rosenduft, udbredt brug, ofte i citrusdufte. Rose, geranium, solbær, frugter.
13 91-64-5 Coumarin "Spicy green notes". I parfumer til sæber og som "brightener".  
14 97-53-0 Eugenol Nellikeduft, "orientalske", "krydrede" dufte. Kryddernellike og kanel, jordbær, frugter, muskatnød.
15 4602-84-0 Farnesol I blomsterdufte.
Fixativ, deodorizing.
Grapefrugtjuice.
16 106-24-1 Geraniol Blomst/rosenduft. Kan fremhæve citrusdufte. Udbredt brug. Rose, geranium, citronella, æblejuice, frugter.
17 101-86-0 Hexylcinnamaldehyd Jasminduft. I blomster dufte. Ris, kogte.
18 107-75-5 Hydroxycitronellal I mange blomsterdufte (lind, liljekonval, kaprifolie, lilje, alpeviol). Syntetisk.
19 97-54-1 Isoeugenol I blomsterdufte (nellike, kryddernellike). "Oriental", "spicy". Øl, rom, kaffe, muskatnød.
20 80-54-6 Lillial (tradename)
2-(4-tert-butylbenzyl) propionaldehyd
I blomsterdufte (alveviol, liljekonval). Udbredt brug. Syntetisk.
21 5989-27-5 d-limonen Citronduft. Fra skallen af citrusfrugter. Appelsinjuice, frugter, selleri, grøntsager.
22 78-70-6 Linalool I blomsterdufte. Udbredt brug. Fresia, liljekonval, lavendel, appelsinjuice, gulerod.
23 31906-04-4 Lyral (tradename)
Hydroxymethylpentyl-cyclohexencarboxal dehydr.
I blomsterdufte, liljekonval. Syntetisk.
24 111-12-6 Methyl heptin carbonat Melonduft. Syntetisk.
25 90028-68-5 Oakmoss Tør, sød, læder. Base note.
Fixativ.
Mos (Evernia prunastri)på egetræ.
26 90028-67-4 Treemoss   Mos på gran og fyr (Evernia barbata og Evernia furfuraceae)
27 93-15-2 Methyleugenol Mildt krydret, svag urteagtig duft. I blomsterdufte af nellike og syren. Fyrretræ.

1. Bauer K, Garbe D, Surburg H. Common fragrance and flavor materials: preparation, properties and uses. 4th ed. Weinheim: Wiley-VCH; 2001.

2. Secondini O. Handbook of perfumes and flavors. New York (NY): Chemical Publishing; 1990.

3. Council of Europe. Chemically-defined flavouring substances. Strasbourg: Council of Europe Publishing; 2000.

4. Sell, CS. Discovery and Design of Novel Molecules. A Fragrant Introduction to Terpenoid Chemistry. The Royal Society of Chemistry; 2003

 



Version 1.0 Marts 2006, © Miljøstyrelsen.