Rensning af arsen i en traditionel vandbehandling vandværker

1 Baggrund og projektets formål

Da arsen har en række sundhedsskadelige effekter på den menneskelige organisme, anbefalede WHO i 1993, at drikkevands maksimale indhold af arsen blev nedsat fra den da gældende grænseværdi på 50 µg/L til 10 µg/L (WHO, 1993). Med vedtagelse af EU direktiv 98/83/EF har den Europæiske Union fulgt denne anbefaling.

Med ikrafttrædelse af bekendtgørelsen "Vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg" i december 2003, har man i Danmark foretaget en implementering af de gældende regler i EU, så den højst tilladelige værdi for arsen i drikkevand nu er 10 µg/L. Det er besluttet her i landet, at grænseværdien skal administreres således, at koncentrationen af arsen i vand som forlader vandværkerne ikke må overskride 5 µg/L, idet der i nogle ledningsnet er risiko for frigivelse af arsen fra installationer, hvilket i givet fald vil forøge koncentrationen hos forbrugeren.

I perioden fra 1993 til 2002 er der i Danmark analyseret for arsen i 1271 prøver fra vandforsyningsboringer. I 281 af disse prøver er der påvist koncentrationer over 5 µg/L, hvilket svarer til 15,5 % af prøverne (Larsen & Larsen, 2003). Da arsen under de rette kemiske forhold kan bindes til jern- og manganoxider i sandfiltrene, kan der fra de fleste vandværker leveres drikkevand, som overholder den fastsatte grænseværdi på 5 µg/L.

Fra ca. 8 % af alle ca. 280 vandværker i Storstrøms Amt distribueres imidlertid rentvand med koncentrationer af arsen over 5 µg/L. Denne rapport beskriver undersøgelser udført på Elmevej og Holmegårdsvej Vandværker, der drives af Fensmark Vandværk i Holmegård Kommune. Elmevej Vandværk er det vandværk i Storstrøms Amt, hvor koncentrationen af arsen i rentvandet med 21 µg/L er højest.

Som følge af forskelligheder med hensyn til sammensætning af råvandet og driftsforhold på værkerne, er der store variationer i effektiviteten, hvormed arsen fjernes i vandbehandlinger. I dette projekt er det derfor valgt at lægge hovedvægten på at tilvejebringe et grundlag, for at kunne forbedre mulighederne for fjernelse af arsen i en traditionel vandbehandling.

Projektets formål er, at:

  • opnå en forståelse for de processer, som kontrollerer fjernelse af arsen i forbindelse med en traditionel vandbehandling.
  • efterprøve nogle simple ændringer på Fensmark Vandværk, som kan forbedre fjernelsen af arsen.
  • danne grundlag for konkrete anvisninger, hvormed man med relativt simple og billige indgreb på de mindre vandværker, kan forbedre fjernelsen af arsen i vandbehandlingen.

 



Version 1.0 Juni 2005, © Miljøstyrelsen.