Integreret miljø- og energiledelse

1 Introduktion

1.1 Baggrund

I dag er der 7-800 virksomheder, der har miljøledelse og som enten er ISO-14001 certificerede eller registreret under EMAS-forordningen. I størrelsesordnen 500 virksomheder har energiledelse. Det vides ikke hvor mange virksomheder, der i dag har et integreret system, men det skønnes at være i størrelsesordnen 50.

Fra forskellig side har man fundet det væsentligt at formidle erfaringer og viden omkring kobling af ledelsessystemer til en bred kreds af rådgivere, formidlere og virksomheder for at flere virksomheder skal tage udfordringen op og opnå de fordele der ligger i integrerede systemer.

Miljøstyrelsen ønskede at fremme viden og erfaringer fra miljø- og energiledelse og havde emnet med i prioriteringsplanen for renere produkter for 2002, hvor dette og andre lignende projekter blev sat i gang.

Fra elsektorens side ønskede man indsatsen med fremme af energiledelse fortsat og udbygget. ELFOR gik derfor med til at støtte en formidling af viden om integrerede energi- og miljøledelsessystemer.

Teknologisk Institut har gennem en årrække arbejdet som konsulenter indenfor miljø- , energi- og andre ledelsessystemer, - dels som enkeltstående systemer og dels som integrerede systemer. Denne viden lå spredt hos de enkelte konsulenter og man var interesseret i at samle og formidle denne viden.

1.2 Formål

Projektet har til formål at samle erfaringer fra 11 virksomheder fra forskellige brancher, der de seneste år har arbejdet med integrering af miljø- og energiledelse.

Målet har været at:

  • Afdække de enkelte virksomheders erfaringer og resultater
  • Vurdere effekten af integrerede systemer for virksomheder med forskelligt udgangspunkt
  • Gennemføre en effektiv og målrettet formidling rettet mod virksomhedsgrupper, hvor energi er af betydning, primært med fokus på virksomheder med energistyring og/eller energiledelse.

Den primære målgruppe for projektet er mindre og mellemstore danske virksomheder, der ønsker at gøre en systematisk indsats for at nedbringe miljøbelastningen fra deres aktiviteter, i form af nedbringelse af energiforbrug eller andre væsentlige miljøpåvirkninger.

Nærværende rapport omfatter den samlede dokumentation for projektet. Pjecen "Integreret miljø- og energiledelse, - hvad kan du opnå og hvordan !" er til brug for den primære formidling af projektets resultater.

1.3 Gennemførelse

Projektet er gennemført i to dele, - erfaringsopsamling og formidling. Erfaringsopsamlingen og bearbejdning af denne er gennemført i perioden marts til august 2003. Formidlingen er gennemført i perioden september 2003 til februar 2004.

Projektet er gennemført af Teknologisk Institut som hovedansvarlig og med bidrag fra eksterne konsulenter.

I erfaringsopsamlingen har følgende medvirket ved gennemførelse af de enkelte virksomhedsbeskrivelser :

Konvolutfabrikken Danmark Rikke Westergaard, Ledelse
Niels Mølgaard A/S Per Edgar Jørgensen, Ledelse
Specialbrød Lenneart Staal Olsen
Kirsten Pommer, Miljø- og sundhedsvurderinger
Fuglebjerg Kistefabrik Lennart Staal Olsen
Kirsten Pommer, Miljø- og sundhedsvurderinger
Bambo A/S Svend Erik Brødsgaard, Enervision
Hans Andersen, Ventilation og Proces
Arvid Nielsson Svend Erik Brødsgaard, Enervision
Hans Andersen, Ventilation og Proces
Gyproc Sten Olesen og Kirsten Pommer, Miljø- og sundhedsvurderinger
UM-Metalstøberi A/S Peter Stener, Ledelse
A/S Holmstrup Maskinfabrik Per Edgar Jørgensen, Ledelse
Sapa Profiler A/S Peter Welding, LokalEnergi
Hans Andersen, Ventilation og Proces
Faxe Kalk A/S Bo Sonne Andersen, SEAS
Hans Andersen, Ventilation og Proces

Projektets formidling er gennemført af Hans Andersen og Kirsten Pommer.

Der har ikke været nedsat en følgegruppe til projektet, men Miljøstyrelsens sagsbehandler Anette Christiansen er løbende blevet orienteret om projektets aktiviteter og fremdrift.

1.4 Arbejdsmetode

1.4.1 Erfaringsopsamling

Det var i projektet målet at samle viden fra de involverede virksomheder på en ensartet måde således at de enkelte beskrivelser på en rationel form kunne sammenlignes og bearbejdes.

Det blev derfor valgt at opstille en fælles skabelon for alle beskrivelserne. Skabelonen skulle indeholde følgende elementer:

  • Kort beskrivelse af virksomheden og dens produktion.
  • Beskrivelse af det aktuelle system, herunder politik og organisationsdiagram.
  • Beskrivelse af integrationsprocessen, herunder hvem der initierede den, hvorfor det nye system samt ressourceforbrug.
  • Beskrivelse af fordele ved det opnåede integrerede system, internt i form af forenkling af administrative rutiner, dataudnyttelse, konkret nedsættelse af energiforbrug og andre miljøpåvirkninger.
  • Ændringer eksternt i form af andre kommunikationsformer.
  • Økonomiske konsekvenser internt og eksternt, omkostninger, markedsfordele m.v.

Skabelonen blev opstillet og afprøvet inden brug. Virksomhedsbeskrivelserne i kapitel 2 til 12 følger denne skabelon

 



Version 1.0 Juli 2005, © Miljøstyrelsen.