Integreret miljø- og energiledelse

13 Diskussion af eksemplerne

13.1 De valgte virksomheder

De valgte virksomheder repræsenterer virksomheder, der er forskellige med hensyn til

  • Størrelse, hvor den mindste har 10 ansatte og den største omkring 200 ansatte
  • Branche og produktionsformer, der omfatter såvel produktionsvirksomheder som servicevirksomheder indenfor områderne træ, papir og metal, fødevarer, byggevarer og energiforsyning.

Virksomhederne er således typiske for dansk industri med hensyn til størrelse og produktionsformer. De er valgt fordi de alle har satset på et struktureret arbejde indenfor miljø- og energiledelse og har accepteret at stille deres erfaringer tilrådighed for andre.

I tabel 13.1 er vist en kort præsentation af de valgte virksomheder.

Tabel 13.1 Præsentation af de valgte virksomheder

Virksomhed Antal med-arbejdere Produktion Væsentlige miljøpåvirkninger
Konvolutfabrikken Danmark A/S 121 Fremstilling af kovolutter primært af svanemærket papir Affald fra brug af trykfarve, lim , latex samt filmfremkaldelse
Niels Mølgaard A/S 30 Rådgivning, projek-tering og gennem-førelse af VVS og ventialtionsenterpriser Tungmetaller, kemikalier, affald, støj og støv.

Dertil kommer et væsentligt energiforbrug
Specialbrød Aps 9 Produktion af brød efter egne opskrifter Forbrug af energi til produktionen og til distribution.

Affald
Fuglebjerg Kistefabrik A/S 19 Kister af forskellige træsorter Støj, emission af opløsningsmidler samt affald

Hertil kommer et betydeligt energiforbrug.

Indirekte miljøforhold ved forbrænding af kisterne på krematorier er blevet vurderet.
Bambo Produktion A/S 350 Fremstilling af engangsbleer til børn og voksne Energi i form af el til produktionsudsyr, ventilation mv.

Affald i form af fejlproduktion og andet
Arvid Nilsson A/S 80 Fremstilling og salg af stålbolte, skruer, møtrikker m.v. Metalhydroxidslam og spildevand samt forskellige typer affald. Fejlproduktioner.
BPB Gyproc A/S 160 Fremstilling af gipsplader Primært energiforbrug til kalcinering af gips og tørring af plader.

Dertil kommer støj, støv og affald.
UM-metalstøberi A/S 60 Trykstøbning og bearbejdning af emner i aluminimum og zink Stort el-forbrug til produktionen.

Hertil kommer olieaffald samt metalaffald (til genanvendelse).
A/S Holmstrup Maksinfabrik 7-9 CNC-drejning af metalemner Støj, affald samt kasserede olier
SAPA Profiler A/S 200 Fremstilling af strengpressede aluminiumsprofiler Stort energiforbrug og anvendelse af kemikalier.

Spildevand og aluminiumsrester genanvendes eksternt
Faxe Kalk A/S 90 Udvinding og forarbejdning af kalkprodukter. Støv og støj samt forbrug af energi og vand.

13.2 Årsagen til indførelse af ledelsessystemer

Virksomhederne har haft forskellige bevæggrunde og mål med at arbejde med integrerede systemer. Deres udgangspunkt har ligeledes været forskelligt.

I tabel 13.2 er vist en oversigt over hvad de udvalgte virksomheder begyndte at arbejde med, hvilke udvidelser, der er foretaget og hvorfor.

Tabel 13.2 Virksomhedernes udgangspunkt

Virksomhed Udgangspunkt
Konvolutfabrikken Danmark A/S Man startede med miljøledelse og har hele tiden arbejdet med energiledelse som en integreret del af systemet. Virksomheden har været certificeret efter ISO 14001 siden 2000.

Målet for virksomheden er øge konkurrenceevnen, opnå driftsbesparelser, øge miljøbevidstheden i virksomheden og at sikre at miljø indgår i virksomhedens image.
Niels Mølgaard A/S Virksomheden startede med at arbejde med kvalitetsstyring og udbyggede senere dette med miljøledelse.

Målet for virksomheden er at fremstå som en attraktiv og troværdig samarbejds-partner indenfor VVS-området og mindst leve op til kravene i ISO 9002 og 14001.
Specialbrød Aps Specialbrød Aps startede med at arbejde med energistyring. Virksomheden opbyggede et miljøledelsessystem og var certificeret efter ISO 14001 fra 1998-2001.

Siden 2001 har virksomheden været EMAS-registreret.

Målet for virksomheden er at tage fat på miljømæssige forhold i alle aktiviteter og gennem nøgletal følge op på konkrete mål, herunder virkningen på økonomiske resultater og konkurrencemæssig position.
Fuglebjerg Kistefabrik A/S Kistefabrikken arbejdede indtil midten af 90-erne med energiledelse. Virksomheden har siden 1997 været EMAS-registreret, hvor systemet omfattet både miljø og energi.

Målet for virksomheden er at tage fat på alle væsentlige miljømæssige forhold i relation til virksomhedens aktiviteter og vurdere disse i forhold til de økonomiske resultater og den konkurencemæssige position.
Bambo Produktion A/S Virksomheden har siden 1994 haft Svanemærkede produkter.

Man begyndte i 1999 ar arbejde med kvaltetssikring og udvidede det i 2000 til også at omfatte energiledelse. Kort efter tog man fat på miljøledelse og det samlede system blev certificeret i 2002.
Arvid Nilsson A/S Siden 1995 har virksomheden været kvalitetscertificeret i henhold til ISO 9002.

I efteråret 1998 afsluttede virksomheden en miljøstatus opbygget efter ISO 14001 og EMAS konceptet, dog uden certificering. Det var virksomhedens mål at blive certificeret efter ISO 14001 året efter. Certificeringen blev gennemført i 1999.
BPB Gyproc A/S BPB Gyproc A/S har arbejdet med energistyring og indgik "Tung-proces"-aftale i 1998.

Energistyringen blev integreret i et miljøledelsessystem, der blev certificeret efter ISO 14001 i 2000. Siden 2003 har man valgt at arbejde med et ikke certificeret system.

Målet for virksomheden er at sikre en positiv, synlig sammenhæng mellem miljøindsats og den daglige drift og at sikre efterlevelse af miljøpolitikken, der bl.a. fokuserer på ressourceminimering og inddragelse af alle aspekter i produktets livscyklus.
UM-metalstøberi A/S UM-metal har arbejdet med energiledelse siden 1998, hvor virksomheden deltog i et projekt under "Projekt værktøjskassen" Virksomheden har siden 2000 arbejdet med miljøledelse.

Man arbejder på at etablere et integreret kvalitets-, miljø- og energiledelsessystem.

Målet med systemet er at opnå energibesparelser og et fornuftigt samspil med omgivelserne.
A/S Holmstrup Maskinfabrik Man indførte kvalitetssyring for nogle år siden, gennemførte en energianalyse i 1996 og valgte for et par år siden at opbygge et integreret system, der omfatter kvalitet, miljø, energi og arbejdsmiljø for hele virksomheden.
Sapa Profiler A/S I 1992 indførte man kvalitetssikring. SAPA blev certificeret efter ISO 1004 og EMAS-registreret i 1997. I 2000 gennemførte man et frivilligt energieftersyn og implementerede væsentlige elementer af DS2403 (energiledelse) året efter.
Faxe Kalk A/S Faxe Kalk har siden 1992 haft et ISO 9001 certificeret kvalitetsstyringssystem. Virksomheden blev certificeret efter ISO 14001 første gang i 2000. Faxe Kalk er en aftalevirksomhed og begyndte at fokusere på energiledelse kort efter certificeringen i 2000 og opnåede certificering efter DS 2403 i 2003.

13.3 Organisering

Alle virksomhederne har udpeget en daglig ansvarlig for miljø- og energiledelsesindsatsen. I større virksomheder er det en stabsfunktion, der refererer til direktøren. Andre har valgt en lidt anderledes organisation.

Alle virksomhederne forsøger på forskellig vis at sikre en vis medarbejderinddragelse.

I tabel 13.3 er der vist en oversigt over de organisatoriske forhold.

Tabel 13.3: Virksomhedernes organisering

Virksomhed Organisation / ansvarlig
Konvolutfabrikken Danmark A/S Virksomhedens miljø- og kvalitetschef har ansvaret for miljøledelsessystemet. Denne refererer direkte til virksomhedens direktør.

Ansvar og beføjelser er beskrevet i virksomhedens miljøledelseshåndbog. Forslag til forbedringer indsamles fra kunder, medarbejdere og andre og vurderes løbende.
Niels Mølgaard A/S Virksomhedens kvalitetsansvarlige er ansvarlig for alle miljø- og kvalitetsanliggender. Denne refererer direkte til virksomhedens direktør.

Forslag til løbende forbedringer fremkommer fra medarbejderne, intern audit, ledelsens evaluering og fra kundehenvendelser.
Specialbrød Aps Organisationen er opdelt i direktør, miljøchef og medarbejdere.

Miljøchefen er ledelsens representant og overordnet ansvarlig for miljøledelsessystemet, samt miljøarbejdet på virksomheden.

Alle har pligt og ret til sammen med miljøchefen, at foretage forebyggende og korrigerende handlinger
Fuglebjerg Kistefabrik A/S Virksomhedens miljøchef har ansvar miljøledelsessystemet. Denne refererer direkte til virksomhedens direktør.

Alle medarbejdere inddrages løbende i miljøarbejdet og har ret og pligt til sammen med miljøchefen at foretage forebyggende og korrigerende handlinger
Bambo Produktion A/S Ledelsessystemet er opbygget omkring selvstyrende grupper.

Der er udpeget en miljø-, energi og kvalitetschef, der refererer direkte til den administererende direktør.

Forslag til forbedringer prioriteres, afhængigt af hvor store investeringer eller organisatoriske ændringer de involverer, direkte af de timelønnede medarbejdere, formænd, afdelingsledere eller af den administrerende direktør.
Arvid Nilsson A/S Det er produktionschefen der har det daglige ansvar for miljø, energi og kvaltet.

Forslag til forbedringer prioriteres, afhængigt af hvor store investeringer eller organisatoriske ændringer de involverer, direkte af de timelønnede medarbejdere, afdelingsledere eller af den administrerende direktør.
BPB Gyproc A/S Virksomhedens sikkerheds-, kvalitets- og miljøchef har ansvar for miljøledelsessystemet. BPB Gyproc A/S har i deres miljøhåndbog angivet hvordan ansvar og beføjelser er fordelt i ledelsessystemet.

Forslag til løbende forbedringer indsamles via interne og eksterne audit. Forslagene prioriteres, afhængig af hvor store investeringer eller organisatoriske ændringer de involverer, direkte af de timelønnede medarbejdere, formænd, afdelingsledere eller af den administrerende direktør.
UM-metalstøberi A/S Den miljøansvarlige er en del af den daglige ledelse og har det primære ansvar for arbejdet med systemet hen mod en certificering af det integrerede system.
A/S Holmstrup Maskinfabrik Produktionslederen, der har direkte reference til direktøren har det daglige ansvar for det samlede system
Sapa Profiler A/S Den daglige ansvarlige for systemet, Kvalitets og miljøkoordinatoren har direkte reference til direktionen på linie med udviklings-, økonomi- og personalefunktionerne.

I det daglige arbejde deltager afdelingsledere og medarbejdere.
Faxe Kalk A/S Faxe Kalk har på tværs af den traditionelle hierarkiske- og afdelingsspecifikke organisation etableret en decideret QE-organisation, som skal sikre hensigtsmæssig kommunikation i virksomheden – bla. vedr. effektiv drift af QE-systemet.

13.4 Omkostninger ved drift og etablering

Virksomhed Omkostninger
Konvolutfabrikken Danmark A/S Omkostninger til indførelse af systemet udgjorde ca. 500.000 kr. Dertil kommer ca. 50.000 kr. til undervisning af medarbejdere.
Niels Mølgaard A/S Etablering af kvalitetsstyringssystem udgjorde i størrelsesordnen 500.000 kr. ( ½ mandår + 200 timer konsulentydelse)

Etablering af integreret miljøledelsessystem udgjorde 1 til 1½ mio. kr. ( 1½ mandår + 100 konsulenttimer) .
Specialbrød Aps Indførelse af det integrerede miljø- og energiledelsessystem har kostet i størrelsesordnen 5-700.000 kr. ( 8 mandmåneder + 120 konsulenttimer).
Fuglebjerg Kistefabrik A/S Etablering af det integrerede miljø- og energiledelsessystem har kostet i størrelsesordnen 1 mio. kr. ( mere end 12 mandmåneder samt mere end 250 konsulenttimer).
Bambo Produktion A/S Etablering af kvalietetsikringssystemet krævede en indsats svarende til ca. 1 mandeår.

Den samlede udbygning til et integreret kvalitets- , miljø- og energiledelsessystem krævede en indsats svarende til 3 mandemåneder. Dertil kommer indkøb af måleudstyr til omkring 0,5 mio. kr.
Arvid Nilsson A/S Etableringen af kvalitetsstyringssystemet krævede betydelige ressourcer, - ca. 1½ mandeår samt store omkostninger til ekstern konsulentbistand.

Det integrerede system kostede omkring 25% i opstartsom-kostninger i forhold til det første system. Samtidig opnåede man en forenkling af systemet.
BPB Gyproc A/S Omkostninger til etablering af energiledelse i forbindelse med indgåelse af "tung-proces"-aftale blev ikke opgjort.

Etablering af miljøledelsessystemet, hvori energiledelse blev integreret krævede i etableringsfasen en indsats svarende til 2-3 mandår svarende til 1 til 2 mio. kr.
UM-metalstøberi A/S Omkostninger ved indførelse af energiledelse i forbindelse med projekt Værktøjskassen ligger på i størrelsesordnen 2-300.000 kr ( mere end 250 timer )

Budgettet for etablering af det integrerede system er på 435.000 kr (1.100 timer).
A/S Homstrup Maskinfabrik Den samlede udbygning af kvalitetssystemet til et integreret miljøledelsessystem der også omfatter energi har kostet virksomheden 1460 arbejdstimer, hvoraf ledelsen har brugt ca. 1/3. Dertil kommer 100 timers ekstern konsulentbistand.
Sapa Profiler A/S Udbygningen af kvalietetssikringssystemet til et certificeret miljøledelsessystem med fokus på energi har kostet omkring 1 mandeår.

Systemet er edb-baseret (intranet) og er derfor meget nemt at justere og vedligeholde.
Faxe Kalk A/S De interne ressourcer til etablering af den udvidede anden/tredje generation af systemet vurderes meget mindre end opstarts omkostningerne på 2-3 mandeår. En receptionist har fortrinsvis ført papirinstruktionerne over i edb-miljøet. Ydermere er anvendt ca. 100.000 kr. til indkøb af software samt konsulentbistand i forbindelse med værktøjsetablering og undervisning .

2. generation af systemet er edb-baseret (intranet) og derfor meget nemmere at justere og vedligeholde.

13.5 Besparelser og fordele

Virksomhed Opnåede besparelser og fordele
Konvolutfabrikken Danmark A/S Besparelser på over 500.000 kr. pr. år primært på sortering af papir og energibesparelser.

Forbedring af arbejdsmiljø og hævning af kvaliteten af produkterne

Der er i samme periode registreret en gennemsnitlig salgsforøgelse på ca. 5-10%, - effekt kan dog ikke måles som en direkte årsag til indførelse af miljø- og energiledelse.

Der foretrækkes et integreret system, da vedligeholdelsen er lettere.
Niels Mølgaard A/S Kvalitetsstyringssystemet medførte besparelser på 10% i reducerede omkostninger. Samtidig blev omsætningen forøget med 20% i forhold til markedsudviklingen. Dertil kommer bedre image og medarbejdertilfredshed.

Det integrerede miljøledelsessystem gav yderligere besparelser på i størrelsesordnen 2 mio. kr. pr. år opnået gennem planlægning og styring af arbejdsopgaver samt affaldshåndtering.

Forbedring af arbejdsmiljø for montører.

Virksomheden inviteres til 10% flere enterpriser og får derved bedre chance for at øge ordrebeholdningen.

Vedligeholdelsen af det integrerede system er blevet meget forenklet. Det at hele personalet er en del af systemet har forøget interessen og arbejdsglæden.
Specialbrød Aps Der er opnået store besparelser på el-forbrug, affaldsbortskaffelse samt transport. Disse besparelser er dog ikke kvantificeret, men ligger årligt på niveau med omkostningerne til indførelse af systemet.

Markedsdsføringsmæssigt har det været en fordel, da virksomheden har været i sand til at øge markedsandelen i et meget svært marked.

For denne mindre virksomhed har det ikke været på tale at have to systemer, da man ønskede størst mulig enkelhed i administrationen.
Fuglebjerg Kistefabrik A/S Der er opnået store besparelser på energi (30%), emission af opløsningsmidler (50%) samt minimering af affald og eliminering af farligt affald. Disse besparelser er ikke kvatificeret, men ligger årligt på et niveau der er højere end omkostningerne ved indførelse af systemet.

Markedsdsføringsmæssigt har det været en fordel, da virksomheden har været i sand til at øge markedsandelen i et meget svært marked.

For denne mindre virksomhed har det ikke været på tale at have to systemer, da man ønskede størst mulig enkelhed i administrationen.
Bambo Produktion A/S Besparelse på energi alene udgør omkring 900.000 kr. pr. år.

Hertil kommer reduceret spild og affald til en værdi på 35 mio. kr.

Kvalitetsstyringen og organisationsændringer har medført øget produktivitet, nedsat spildprocent og øget udnyttelsen af produktionsapparatet.
Arvid Nilsson Virksomheden har de 3 første år opnået en reduktion af de årlige omkostningerne til energi på 40%.

Man har fået en mere optimal organisation, bedre medarbejderinddragelse, større kundetilfredshed og stigende markedsandele i et ellers vigende marked
BPB Gyproc A/S Besparelser som følge af indførelse af miljøledelsessystemet er ikke opgjort særskilt.

Virksomhedens har de seneste år haft betydelige besparelser på energiforbruget. Dertil kommer mindre besparelser på andre områder.

BPB Gyproc har over en 3-årig periode ikke oplevet nogen markedsmæssige fordele.

Det er en administrativ fordel at systemerne er integrerede, da det forenkler vedligeholdelsen.
UM-metalstøberi A/S Indsatsen på energiområdet (energiledelse) har medført besparelser på ca. 150.000 kr. pr. år. Indsatsen for at opnå energibesparelser har samtidig medført forbedring af arbejdsmiljøet og produktionsbygningernes tilstand.

Besparelser efter indførelse af det integrerede system kan ikke vurderes endnu.

Virksomheden har oplevet en forbedret konkurenceevne og står bedre rustet til at møde krav fra interessenter.
A/S Holmstrup Maskinfabrik Virksomheden har opnået besparelser på både råvare, hjælpestoffer, energiforbrug, produktionsstyring og reduktion af spild. Man har indtil nu opnået en årlig besparelse på 150.000 kr. og forventer at det kan blive mere fremover.

Ved gennemførelse af certificeringen (ISO 9001/14001) har man forstærket sin position overfor de større kunder. På virksomheden har man fået et bedre arbejdsmiljø og et større engagement. Der er færre produktionsfejl og reklamationer og man har opnået en bedre styring af produktionen
Sapa Profiler A/S Der er investeret målrettet i energibesparelser, hvoraf de fleste projekter har en tilbagebetalingstid på 1 til 3 år.

Udgifter til affaldshåndtering, der var meget store, er stort set nul, efter at man har indført affaldssortering og sælger de fleste fraktioner til genanvendelse.

Forkus på energi, miljø og kvalitet har medført færre reklamationer, større interesse hos medarbejderne og forbedring af arbejdsmiljøet. Dertil kommer at man mener at et godt ledelsessystem er "et must" som underleverandør i branchen.
Faxe Kalk A/S Man har sparet omkring 10% på omkostningerne til energi. Dertil kommer en reduktion af støvemissionerne, affaldsmængderne og CO2-udledningen, der dog ikke kan gøres op i penge.

Den enkelte medarbejder har fået større indsigt og dermed også større interesse for sin arbejdsplads. Samtidig er det væsentligt for den administrative side at systemerne er integrerede.

13.6 Øvrige forhold

Udbygning er altid lettere end første skridt.

Virksomheder, der har kvalitetsstyring, ser ud til at have det lettere.

Integrerede og edb-baserede systemer ser ud til at kræve mindst vedligeholdelse

Medarbejderinddragelse giver også her bedre forhold, - interesse, kvalitet m.v.

Det kan være et krav fra kunder, hvis man er underleverandør, - eller for at sikre sin markedsandel

 



Version 1.0 Juli 2005, © Miljøstyrelsen.