Risikovurdering af anvendelse af lokalt opsamlet fæces i private havebrug

4 Mikrobiel risikovurdering

4.1 Brug af resultater fra en risikovurdering

En risikovurdering er en beregning med en model, der giver det bedst mulige svar på det man spørger om. Hvis vigtige processer ikke er med eller er modelleret forkert, bliver svaret tilsvarende upræcist. Dette er ikke mindst væsentligt at bemærke da der er en væsentlig usikkerhed på såvel input parametre som på hvordan processerne forløber. Antagelserne og scenarierne er dermed vigtige for, hvorvidt der beregnes en høj, acceptabel eller lav risiko.

Risikovurderinger har ikke stor værdi isoleret set. Risikovurderingen er et skridt i en iterativ proces som kan beskrives i en cyklus, se Figur 4.1. Alle tilstande i denne cyklus er dynamiske. Risikovurderingen er den kvalitative og/eller kvantitative vurdering af forskellige specifikke risici i samfundet under forskellige forhold. Når resultatet af risikovurderingen foreligger kan det sammenlignes med sundhedsmålene, hvorefter de risici der er påpeget i risikovurderingen må håndteres som led i risikohåndteringen. Den ændrede adfærd medfører en ny sundhedstilstand i befolkningen, hvorefter nye risikovurderinger kan være aktuelle.

Figur 4.1 Cyklus til vurdering og håndtering af sundhedsricisi. Optegnet på baggrund af Fewtrell og Bartram (2001)

Figur 4.1 Cyklus til vurdering og håndtering af sundhedsricisi. Optegnet på baggrund af Fewtrell og Bartram (2001)

4.2 Metode for mikrobiel risikovurdering

En risikovurdering består af fire delelementer:

  1. Identifikation og beskrivelse af farer
  2. Vurdering af eksponering
  3. Analyse af dosis-respons
  4. Beregning og vurdering af risiko.

I det følgende beskrives de enkelte delelementer kort. Delelementerne beskrives mere udførligt i de følgende kapitler.

4.2.1 Identifikation og beskrivelse af farer

Når fæces behandles lokalt og udbringes i private havebrug kan der være en risiko for human eksponering af bl.a. patogener. Det skyldes bl.a. at komposteringen sker under forhold, der ikke sikrer en effektiv barriere mod smitte og påvirkning. Eksponeringen vil afhænge såvel af de forhold der er under den lokale kompostering som af de konkrete processer der udføres, såsom håndtering af kompostbeholderen, spredning i haven, ophold i have med udspredt kompost.

Påvirkningen vurderes ved, at typiske forekomster af de patogener der udskilles via fæces kort gennemgås med henblik på at identificere de væsentligste risici i forbindelse med den ønskede anvendelse af fæces. De væsentligste patogener beskrives herefter med hensyn til risiko for forekomst, vækst og henfald i kompostbeholderen og de efterfølgende processer.

Beskrivelsen af metoder for udvælgelse og bestemmelse af forekomst af patogenerne i nærværende projekt er beskrevet i kapitel 5.

4.2.2 Vurdering af eksponering

Hele arbejdsgangen i forbindelse med håndtering og brug af fæces og human eksponering vurderes og beskrives. Beskrivelsen udmunder i et beregnet oralt indtag af en mængde patogener. Det er endvidere centralt at udvælge de (grupper af) personer, som har mulighed for at blive påvirket, herunder om der er særlige grupper, der er ekstra følsomme eller immune overfor den pågældende påvirkning.

Beskrivelsen af eksponeringen er foretaget i kapitel 6.

4.2.3 Analyse af dosis-respons

For patogener er brugen af en dosis-respons kurve veldefineret og benyttes som en beskrivelse af, hvor stor indtaget af patogenet skal være før mennesker inficeres. Dosis-respons kurven varierer for forskellige personer og befolkningsgrupper og der er derfor tale om en fordelingsfunktion. Velbestemte dosis-respons kurver forefindes dog kun for raske voksne personer.

Definitionen af dosis-respons for de forskellige typer af farer er beskrevet i kapitel 7.

4.2.4 Beregning og vurdering af risiko

På baggrund af konkrete tal for hver proces udregnes herefter risikoen for at blive påvirket af de forskellige farer. Beregningen kan foretages for flere scenarier med forskellige forudsætninger og vil belyse, hvilke trin i processen, der er de mest kritiske i forhold til smitte-risici.

Beskrivelse af hvordan modellen er opstillet og resultatet af beregningerne er diskuteret i kapitel 8.

4.2.5 Sundhedsmæssig vurdering

På baggrund af risikovurderingerne gives en sundhedsmæssig vurdering hvor de fundne resultater sættes i perspektiv.

Den samlede sundhedsmæssige vurdering er beskrevet i kapitel 9.

 



Version 1.0 Juli 2005, © Miljøstyrelsen.