Farvestoffer i tatoveringsmærker

6 Diskussion

Overførings-tatoveringsmærker for børn (og voksne) anvendes til udsmykning af kroppen, og bør derfor være i overensstemmelse med Kosmetikbekendtgørelsen (4). Tatoveringsmærker kan købes i specialforretninger, og kan også være vedhæftet uge-/månedsblade, levnedsmidler solgt specielt i kiosker, og lejlighedsvis i supermarkeder ved specielle kampagner.

En analyse af 36 tatoveringsmærker, købt i Danmark, viste, at kun et begrænset antal farvestoffer indgår i disse. Der blev således kun identificeret 11 farvestoffer i de analyserede prøver ud af 129 mulige. Alle identificerede farvestoffer er tilladte ifølge Kosmetikbekendtgørelse. Den blå farve i mange af prøverne kunne ikke identificeres, heller ikke grøn og lilla farve, som eventuelt kunne være sammensat af blå og henholdsvis gul og rød. Et mørkblåt/sort bundfald i disse prøver, efter opløsning af farvestoffer i HPLC-solvent og THF, kunne tyde på, at blåt farvestof bindes til matricen (syntetisk polymerer), og derfor ikke kan opløses i de anvendte opløsningsmidler. En anden mulighed er, at det ikke-identificerede blå farvestof er Pigment Blue 29 (CI 77 007), som er tilladt i kosmetiske produkter. Dette farvestof (Na2Al6Si6O24S2), som også anvendes til fremstilling af grøn, violet og pink pigmenter, er uopløseligt i vand og organiske opløsningsmidler og anvendes derfor ofte i fremstilling af dekorative kosmetiske produkter (12).

Sort farvestof kunne ikke identificeres i tre tatoveringsmærker, der udelukkende indeholdt sort farve (synlig). Da p-phenelynediamine (PPD) anvendes i sort farve til midlertidig tatovering og farvning af hår, blev et af produkterne (4-0251) undersøgt for indholdet af PPD. Der kunne imidlertid ikke påvises PPD i denne prøve (detektionsgrænse 2 ppm) analyseret ved en tidligere beskrevet metode (3).

Indholdet af farvestoffer var kun deklareret i et af de analyserede produkter. I denne prøve kunne de deklarerede farvestoffer CI 15985, CI 19140, og CI 42090 imidlertid ikke identificeres. Det er muligt, at indholdet af disse stoffer i

tatoveringsmærker er under detektionsgrænsen (0,5 ppm), eller at disse farvestoffer er bundet til acrylresin (matricen), som ikke er opløselig i de anvendte opløsningsmidler.

Semi-kvantitativt bestemmelse viste at indholdet af syv af de 11 identificerede farvestoffer i prøverne var 35 ppm eller derover (max 4479 ppm). Der er udført risikovurdering m.h.p. hudallergi for disse syv farvestoffer. Indholdet af resterende fire farvestoffer var maksimum 12 ppm.

Af de syv farvestoffer er stofferne CI 15850 og CI 75300 rapporteret at have forårsaget allergi i enkelte tilfælde hos mennesker, men aldrig i forbindelse med tatoveringsmærker. Herudover findes CI 15850 og CI 45100 undersøgt i dyretests udført i overensstemmelse med officielle retningslinier, begge med negativt resultat. CI 15850 er desuden undersøgt ved en ikke-valideret dyretest med positivt resultat tilfølge. Idet testen ikke er valideret er det usikkert om resultatet er pålideligt.

To stoffer CI 11920 og CI 45100 anvendes også som hårfarve-ingredienser og er i den forbindelse analyseret i en model, der forsøger at forudsige om et stof er allergifremkaldende på basis af dets kemisk-fysiske egenskaber. CI 11920 blev fundet at have en kemisk struktur forenelig med et moderat/stærkt allergen, hvorvidt det er tilfældet i praksis kan kun afgøres ved yderligere studier. Der findes ingen oplysninger om allergitilfælde hos mennesker over for dette stof eller offentliggjorte dyretests. CI 45100 blev på baggrund af de fysisk-kemiske egenskaber fundet svagt allergifremkaldende og var negativ ved en valideret dyretest.

For stofferne CI 45220, CI 13015, CI 15525 blev der ikke fundet nogen oplysninger, hverken om dyretests eller allergiske reaktioner hos mennesker. Stofferne kan være undersøgt i dyretests uden disse er publicerede. På samme måde kan der have forekommet tilfælde af allergi hos mennesker uden dette er offentliggjort. Den aktuelle risikovurdering er som altid begrænset af det materiale, som er offentligt tilgængeligt. Imidlertid er der offentliggjort resultater om allergi for en række andre farvestoffer, som er tilladte i kosmetik (Bilag IV i kosmetikbekendtgørelsen), men som ikke er fundet i nogen af tatoveringsmærkerne i denne undersøgelse (6,7). De sparsomme resultater for de i undersøgelsen identificerede stoffer er således ikke udtryk for at farvestoffer generelt ikke undersøges.

Det må på det foreliggende grundlag konkluderes, at den potentielle risiko for allergi som følge af de i undersøgelsen fundne farvestoffer anvendt i tatoveringsmærker (overføringsbilleder) må anses for begrænset.

Miljøstyrelsen har modtaget nogle få henvendelser om børn, der har haft hudreaktioner efter tatoveringsmærker. Årsagen til de rapporterede reaktioner er ikke klarlagt. Der er ikke rapporteret nogen tilfælde i den videnskabelige litteratur, fra udvalgte hudafdelinger eller Forbrugerrådet. Problemet skønnes således af begrænset omfang også taget ovennævnte risikovurdering i betragtning af de farvestoffer, der er fundet i de undersøgte tatoveringsmærker.

Der blev kun fundet farvestoffer i tatoveringsmærkerne, som er tilladte i kosmetik, dog må farvestofferne CI 45100 og CI 45220 kun anvendes i produkter, der er bestemt til kortvarig berøring med huden. De fleste af de undersøgte tatoveringsmærker var ikke deklarerede, hvad angik indhold af farvestoffer.

 



Version 1.0 August 2005, © Miljøstyrelsen.