Farvestoffer i tatoveringsmærker

5 Risikovurdering

Undersøgelsen vedrører den form for tatoveringsmærker, der også benævnes overføringsbilleder. De overføres til huden som oftest ved hjælp af vand, uden brug af lim og kan vaskes af huden igen. I og med at der er kontakt med huden vil kontaktallergi kunne opstå, såfremt mærkerne indeholder allergifremkaldende (farve-) stoffer. Kontakten med huden ved denne form for tatoveringmærker er som regel af timer til dages varighed.

Miljøstyrelsen har modtaget nogle få henvendelser om børn, der har haft hudreaktion efter sådanne tatoveringsmærker. Årsagen til disse reaktioner er ikke klarlagt. Der er ved litteratursøgning på PubMed i forbindelse med dette projekt ikke fundet oplysninger om tilfælde af hudallergi forårsaget af ovennævnte type tatoveringsmærker ligesom der på hudafdelingerne, Amtssygehuset i Gentofte og Odense Universitetshospital ikke har været patienter med hudreaktion over for tatoveringsmærker (personlig meddelelse). Normalt vil kun svære tilfælde af hudreaktioner blive henvist til en hudafdeling og ligeledes vil det ofte kun være svære allergiske tilfælde, der offentliggøres videnskabeligt. Der kan således forekomme flere tilfælde af hudreaktioner over for tatoveringsmærker end der umiddelbart kan dokumenteres. Sådanne reaktioner kan være af både allergisk og ikke-allergisk art. Imidlertid skønnes det potentielle problem at være af begrænset omfang, idet der hos Forbrugerrådet, som har direkte kontakt med borgerne, heller ikke er registeret henvendelser om hudbivirkninger af tatoveringsmærker af nævnte type (personlig meddelelse).

Tatoveringsmærker anvendes på huden og skal være i overensstemmelse med Kosmetikbekendtgørelsen (4). I bekendtgørelsen er angivet, hvilke farvestoffer der må anvendes i kosmetik (Annex IV del 1). Disse er benævnt ved Color Index numre (CI), således at de kan entydigt identificeres. Der er i undersøgelsen fundet 7 farvestoffer, der forekommer i koncentrationer over 12 ppm. Der er foretaget en litteratursøgning vedrørende disse 7 stoffers hudallergifremkaldende effekt. Søgningen er foretaget på PubMed og i Toxline både på CI numret og på det tilhørende CAS nummer kombineret med termerne: allergy or sensitization or sensitisation. Desuden er der anvendt opslagsværker (6,7).

Farvestoffet CI 15850 forekom i 31/33 (94%) produkter i koncentrationer op til 2391 ppm. Den videnskabelige komité (SCCNFP), der vurderer indholdsstoffer i kosmetisk produkter på vegne af kommissionen, har vurderet stoffet i maj 2004. I den forbindelse citeres et ikke publiceret dyrestudium på mus, den såkaldte Local Lymph Node Assay (LLNA), som var negativt (8). Komiteen konkluderer, at studiet er tilfredsstillende udført i overensstemmelse med OECD Guideline 429 og at CI 15850 på denne baggrund ikke er allergi-fremkaldende. Den yderligere litteratursøgning gave to referencer: et dyrestudie på mus med en ikke standard metode, en modificering af LLNA. CI 15850 gav et positivt resultat og blev således fundet

allergifremkaldende under de anvendte eksperimentelle betingelser (9). Farvestoffet anvendes som rødt pigment i læbestift (pigment red 57). Fra Japan er der rapporteret om enkelte tilfælde af allergi over for dette pigment i læbestift. I det ene tilfælde påvistes den allergiske reaktion at være forårsaget af urenheder i pigmentet (10).

Farvestoffet CI 11920 blev fundet i 12 ud af 33 tatoveringsmærker (36%) i en maksimal koncentration på 4479 ppm. Der er ikke fundet undersøgelser på dyr af stoffets allergifremkaldende effekt eller rapporter om allergi hos mennesker. Det klassificeres dog som moderate/stærkt allergifremkaldende i en model, der bygger på analyse af den stoffets kemiske struktur (11), hvorvidt dette i praksis er tilfældet kan kun afgøres ved yderligere studier.

CI 45220 var i 10 ud af 33 tatoveringsmærker (30%), i en koncentration op til

103 ppm. Der er ikke fundet dyre-eksperimentelle studier af stoffets allergifremkaldende effekt og der er heller ikke oplysninger i litteraturen, som tyder på at stoffet kan give hudallergi hos mennesker. CI 45220 må i følge Kosmetikbekendtgørelsen kun forekomme i produkter, der er i kontakt med huden i kort tid (4).

CI 75300 blev fundet i 4 ud af 33 tatoveringsmærker (12%) i en max koncentration af 35 ppm og stoffet kaldes også curcumin (12). Dette farvestof er vidt udbredt i fødevarer, indgår blandt andet i karry og bruges medicinsk til farvning af den desinfektionsvæske, der anvendes forud for operation. Der er rapporteret enkelte tilfælde af allergi over for farvestoffet i forbindelse med krydderi/fødevare fremstilling (13,14). Der er blandt 25 patienter undersøgt for allergi over for anæstesimidler fundet 2 med allergi over for curcumin (CI 75300) opstået i forbindelse med desinfektion af huden forud for operation. Koncentrationen af farvestoffet i desinfektionsvæsken, som var årsag til allergi, var 0.05% (500 ppm) (15). Den største koncentration af CI 75300, der blev fundet i aktuelle undersøgelse var 35 ppm, dvs. over 10 gange mindre. Undersøgelsen af patienterne med allergi over for anæstesi -midler viser at curcumin kan give allergi. Det er aldrig rapporteret som årsag til allergi i forbindelse med tatoveringmærker, hvor det tilsyneladende anvendes relativt sjældent og i lavere koncentrationer end ved afspritning forud for operation.

Både CI 13015 og CI 45100 blev hver fundet i 3 ud af 33 (9%) tatoveringsmærker. Der er ikke fundet oplysninger om allergi forårsaget af CI 13015. CI 45100 blev vurderet af SCCNFP i april 2004, heraf fremgår, at der eksisterer, et ikke publiceret dyreforsøg af typen Guinea Pig Maximization Test (GPMT), som er negativt. Forsøget er udført i overensstemmelse med OECD guideline 406 og Komiteen konkluderer at CI 45100 anses for ikke allergifremkaldende (16). I et studium, der bygger på analyse af stoffets kemiske struktur er det en af de få hårfarver, der klassificeres som et svagt allergen (11). CI 45100 må i følge Kosmetikbekendtgørelsen kun forekomme i produkter, der er i kontakt med huden i kort tid (4). Der er ikke fundet yderligere oplysninger om stoffet ved litteratursøgning.

CI 15525 blev kun fundet i et mærke og i en koncentration på 217 ppm. Der er ikke fundet nogle oplysninger om stoffets allergifremkaldende effekt.

Oversigt over risikovurdering af de fundne farvestofferne:

Farvestof Antal produkter farvestof er fundet i Maksimal konc. fundet (ppm) Risikovurdering i forhold til kontaktallergi
CI 15850 (rød) 31 2391 Vurderet ikke allergifremkaldende ud fra foreliggende data, dog med enkelte tilfælde af allergi rapporteret
CI 11920 (orange) 12 4479 Ikke undersøgt på dyr eller mennesker, men klassificeres ud fra model som moderat/stærkt allergifremkaldende
CI 45220 (rød) 10 103 Vurderet ikke allergifremkladende ud fra foreliggende data. CI 45220 må i følge Kosmetikbekendtgørelsen kun forekomme i produkter, der er i kontakt med huden i kort tid
CI 75300 (gul) 4 35 Enkelte tilfælde af allergi over for farvestoffet i forbindelse med krydderi/fødevare fremstilling og iforbindelse med brug i anæstesimidler. Det er aldrig rapporteret som årsag til allergi i forbindelse med tatoveringmærker, hvor det tilsyneladende anvendes relativt sjældent og i lavere koncentrationer
CI 13015 (gul) 3 800 Vurderet som ikke allergifremkaldende ud fra foreliggende data.
CI 45100 (rød) 3 55 I et studium, der bygger på analyse af stoffets kemiske struktur er det en af de få hårfarver, der klassificeres som et svagt allergen. CI 45100 må i følge Kosmetikbekendtgørelsen kun forekomme i produkter, der er i kontakt med huden i kort tid. Der er ikke fundet yderligere oplysninger om stoffet ved litteratursøgning.
CI 15525 (rød) 1 217 Der er ikke fundet oplysninger om stoffets allergifremkaldende effekt.

 



Version 1.0 August 2005, © Miljøstyrelsen.