Sammenligning af miljøpåvirkningen af konkurrerende jordbrugsprodukter

Forord

Dette er den endelige rapport fra projektet ”Sammenligning af miljøpåvirkningen af konkurrerende jordbrugsprodukter” finansieret af Miljøstyrelsens udviklingsordning under Program for renere produkter mv.

Baggrund og formål

Dette projekt har sin baggrund i det fremsyn som blev udarbejdet i projektet ”Produktorienteret miljøindsats i landbrugssektoren - forudsætninger og fremsyn”. Dette fremsyn (endnu ikke publiceret; forudsætningerne er publiceret i Thodberg et al. 2004) indeholdt en projektskitse til nærværende projekt, som led i det ene af tre udviklingsforløb kaldet: ”Miljødokumentation som konkurrenceparameter”.

I det beskrevne udviklingsforløb lægges vægten på at fastholde og udvide markedsandele for danske jordbrugsprodukter ved at kunne dokumentere de danske produkters miljøpåvirkning i forhold til udenlandske. Dette forudsætter kendskab dels til de danske produkters miljømæssige styrkepositioner, dels til de områder hvor det er særligt nødvendigt at forbedre de danske produkters miljøpræstation, og endelig til hvordan miljø indgår som konkurrenceparameter på de enkelte markeder af betydning for danske jordbrugsprodukter.

Nærværende projekt sigter derfor mod at forbedre vidensgrundlaget for strategiske beslutninger der kan fremme danske produkters miljømæssige styrkeposition på det nationale og internationale marked.

Mere specifikt er det projektets formål:

  • at belyse miljøpåvirkningerne i livscyklusperspektiv for væsentlige danske jordbrugsprodukter (svinekød, mælkeprodukter) i sammenligning med konkurrerende produkter,
  • at identificere og prioritere de områder hvor den danske miljøindsats kan forbedres i forhold til de nævnte produkter,
  • at belyse hvorledes de danske virksomheder kan udnytte denne viden på det internationale marked.

Projektets målgruppe er beslutningstagere i danske fødevarevirksomheder, og de organisationer og myndigheder der er repræsenteret i Miljøstyrelsens produktpanel for landbrugsområdet.

Projektets organisering

Projektet er udført i to delprojekter, hver med sin projektgruppe.

For svinekød har Slagteriernes Forskningsinstitut (Niels Lynge Madsen og Claus Mosby Jespersen) ledet en projektgruppe fra Danish Crown (Charlotte Thy og Claus Skodborg Nielsen), 2.-0 LCA consultants (Bo Weidema og Anne Merete Nielsen), Danmarks Jordbrugsforskning (Niels Halberg), Danske Slagterier (Karsten Bruun Rasmussen), Landsudvalget for Svin, Afdelingen for Stalde og Produktionssystemer (Poul Pedersen).

For mælkeprodukter har Niels Halberg, Danmarks Jordbrugsforskning, ledet en projektgruppe fra Arla Foods (Jan D. Johannesen og Carsten Fricke), 2.-0 LCA consultants (Bo Weidema), og Mejeriforeningen (Birgitte Eriksen). Ib S. Kristensen (Danmarks Jordbrugsforskning) har bidraget med beregninger.

På tværs af delprojekterne har Lis Thodberg, Solum AS, været ansvarlig for koordinering af projektets markedsanalyser (kapitel 3 og 4).

I forbindelse med dataindsamlingen (kapitel 1 og 2) har projektet endvidere modtaget bistand fra en række konsulenter: Yurika Nishioka og Greg Norris (USA/Canada), Ana Paula M. do Nascimento (Brasilien), Pere Fullana og Llorenç Milà i Canals (svinekød; Spanien), Imke de Boer og Jacob Madsen (svinekød; Holland), samt Erling Andersen (ELPEN data vedr. malkekvægbrug).

Projektet har overordnet været ledet af Bo Weidema fra 2.-0 LCA consultants.

Miljøstyrelsens produktpanel for landbrugsområdet (www.produktpanel-landbrug.dk) har fungeret som følgegruppe for projektet.

 



Version 1.0 August 2005, © Miljøstyrelsen.