Statistik for plastemballage 2003

1 Metode

1.1 Statistikkens dækning

Statistikken dækker indsamling, import, eksport og oparbejdning af brugt plastemballage i Danmark. Indsamlingen er søgt opdelt på indsamling fra erhverv og indsamling fra husholdninger.

1.2 Statistikkens grundlag.

Til udarbejdelsen af statistikken er der anvendt oplysninger fra kommuner, affaldsselskaber, handelsvirksomheder og oparbejdningsvirksomheder, samt data fra Emballageforsyningen i Danmark 2003.

Ved handelsvirksomheder forstås virksomheder, der indsamler og videresælger brugt plastemballage. Handlerne kan foretage en manuel sortering af de indsamlede materialer i forskellige kvaliteter mv. samt foretage opbalning af materialet.

Ved oparbejdningsvirksomheder forstås virksomheder, der kan foretage en egentlig forarbejdning af den brugte plastemballage som neddeling, vaskning, agglomerering, mekanisk sortering og regenerering. Resultatet af en oparbejdning kan enten være neddelt materiale, regenerat, ny produkter eller genbrugte produkter (eks. skyllede dunke).

Oplysninger fra kommuner og affaldsselskaber, handelsvirksomheder og oparbejdningsvirksomheder er indhentet ved udsendelse af indberetningsskema.

Kommuner og affaldsselskaber er blevet bedt om at oplyse indsamlede mængder fra henholdsvis husholdninger og erhverv samt om afsætning af de indsamlede mængder sker direkte til eksport eller til danske handelsvirksomheder eller oparbejdningsvirksomheder.

Handlerne er blevet bedt om at oplyse indsamlede mængder fra henholdsvis import, erhverv, kommuner og affaldsselskaber og andre danske handelsvirksomheder og oparbejdningsvirksomheder samt om afsætning af de indsamlede mængder til eksport, andre danske handelsvirksomheder og oparbejdningsvirksomheder.

Oparbejderne er blevet bedt om at oplyse indsamlede mængder fra henholdsvis import, erhverv, kommuner og affaldsselskaber og andre danske handelsvirksomheder og oparbejdningsvirksomheder samt om afsætning af de indsamlede mængder til eksport, andre danske handelsvirksomheder og oparbejdningsvirksomheder eller afsætning af oparbejdet plastemballageaffald samt affaldsmængden fra denne oparbejdning.

Der er udsendt oplysningsskemaer til i alt 22 affaldsselskaber (dækkende 153 kommuner) samt til 14 kommuner udenfor de 22 affaldsselskaber.

Der er modtaget svar fra 21 affaldsselskaber og 8 kommuner.

Oplysningerne fra kommuner og affaldsselskaber er anvendt til at fastlægge mængden af plastemballage indsamlet fra husholdninger.

Handelsvirksomheder og oparbejdningsvirksomheder er udvalgt ud fra den foregående års statistik og oplysninger, ligesom Plastindustrien i Danmark samt større indsamlere og oparbejdningsvirksomheder har bidraget til at gøre listen af indsamlere og oparbejdningsvirksomheder mere fuldstændig.

Opdelingen på handelsvirksomheder og oparbejdningsvirksomheder er fastholdt i statistikken for 2003 selvom flere oparbejdningsvirksomheder i år 2003 også foretog indsamling og handel og der således ikke længere på det punkt var en klar forskel på handelsvirksomheder og oparbejdningsvirksomheder.

Der er udsendt indberetningsskema til i alt 24 handelsvirksomheder og oparbejdningsvirksomheder. En oparbejdningsvirksomhed har oplyst at de ikke ønskede at besvare skemaet. I statistikken for 2003 indgår denne virksomhed med oplysninger fra ISAG 2003. (Miljøstyrelsens Informationssystem for Affald og Genanvendelse).

ISAG data har endvidere været anvendt til kvalitetssikring de få steder, hvor det har været muligt at lave sammenligninger mellem data.

I forhold til 2002 er en virksomhed ophørt med indsamling/oparbejdning.

1.3 Beregning

Den oparbejdede mængde plastemballageaffald i Danmark er opgjort ved hjælp af forsyningsligningen:

Om = Oi - Os + Is

Om: Den oparbejdede mængde plastemballageaffald i Danmark
Oi: Oparbejdernes indkøb/import af plastemballageaffald
Os: Oparbejdernes salg/eksport af plastemballageaffald
Is: Handlernes salg af produkter.

Til illustration af beregningsmetoden er de teoretiske forsyningsstrømme for plastemballageaffald vist I Figur 1

Figur 1. Forsyningsstrømme for plastemballageaffald

Figur 1. Forsyningsstrømme for plastemballageaffald

Figuren viser plastemballageaffald i Danmark, der enten går til forbrænding, til genanvendelse i Danmark eller bliver eksporteret til genanvendelse i udlandet. Samtidig sker der en import af plast til genanvendelse i Danmark. I figuren er med fed markeret de to bokse med handelsvirksomheder og oparbejdningsvirksomheder. Disse er centrale i statistikken, da oplysninger om mængde, indsamlingskilder m.m. stammer fra indberetningsskema tilsendt disse virksomheder.

 



Version 1.0 September 2005, © Miljøstyrelsen.