Kortlægning af behovet for en godkendelsesordning for rådgivere på miljų- og energiledelsesområdet

Forord

Nærværende rapport er udarbejdet som en del af Miljøstyrelsens program for renere produkter m.v. – udviklingsordningens 4. ansøgningsrunde 2002. Det overordnede formål med projektet er at give en dansk introduktion til principperne i Environmental Management Accounting (EMA) eller MiljøØkonomiStyring (MØS), som det er blevet døbt på dansk. Principperne er blevet afprøvet i ni casevirksomheder i samspil med deres eksisterende miljø- og energiledelse.

Under temaet: Integration af miljø- og energiledelse ønsker Miljøstyrelsen udarbejdet baggrundsmateriale og afholdt en høring. Baggrunden herfor er, at der på energiområdet er en lang tradition for godkendelse/autorisationsordninger, og Miljøstyrelsen ønsker nu en debat om behovet for tilsvarende ordning på energi- og miljøområdet.

Målsætningen for projektet er derfor, at der skabes et velbearbejdet grundlag for drøftelsen af behovet for en godkendelsesordning for rådgivere på miljø- og energiledelsesområdet, samt for behovet for en kvalitetssikring af rådgivere på området.

Formålet med dette er at sikre virksomhederne, der indfører miljø- og/eller energiledelse, en rådgivning, som er kvalificeret, effektiv og som medfører minimale omkostninger for virksomheden. Effekten af dette skulle derefter være, en implementering af miljø- og energiledelse i så mange virksomheder som muligt.

Opgaven er løst ved, at udsende e-mail-spøgeskema, der spurgte til krav og erfaringer ved brug af konsulenter til alle EMAS og DS 14001 certificerede virksomheder, i alt ca. 200 virksomheder. Derudover er der foretaget interviews med 11 rådgivere, der i dag fungerer som konsulenter ved gennemførelse af energi- og/eller miljøledelse.

Resultatet af dette er bearbejdet og fremgår af rapporten.

Der var indkaldt til høring den 4. juni 2003, men antallet af tilmeldte gjorde, at høringen blev aflyst. Som en konsekvens heraf er der efterfølgende lavet supplerende interviews med de interessenter, som måtte forventes at have bidraget til debatten ved en høring, det være sig virksomheder, som kunne påtænke at lade sig miljøcertificere, aftalevirksomheder, DI, Håndværksrådet, certificeringsvirksomheder og uddybende interviews med certificerede virksomheder, der svarede på mailundersøgelsen.

Resultatet af disse interviews er bearbejdet og fremgår af rapporten.

Der er efter de oprindelig planlagte interviews udarbejdet en delkonklusion baseret på de indkomne besvarelser. Efter de uddybende/supplerende interviews er der ligeledes udarbejdet en delkonklusion.

Til generel orientering er der udarbejdet en kort gennemgang af eksisterende konsulentordninger på energiområdet.

I slutningen af rapporten er en samlet konklusion på alle besvarelser.

 



Version 1.0 September 2005, © Miljøstyrelsen.