Værditab ved salg af forurenede eller tidligere forurenede ejendomme med helårsbeboelse

Forord

Tidligere undersøgelser har vist, at ejere af forurenede eller tidligere forurenede boliggrunde havde større omkostninger ved belåning eller led et værditab ved salg sammenlignet med øvrige boligejere, men datamaterialet har ikke været tilstræk-keligt omfattende til, at der har kunnet uddrages generelle konklusioner om værdi-tabets størrelse. Dette har været gjort i forbindelse med værditabsudvalgets arbejde, som førte til Værditabsordningen og endelig i forbindelse med evalueringen /1/.

Der har imidlertid vist sig at være behov for at få en nærmere undersøgelse af nuværende og tidligere forurenede boliggrundes værditab og belåningsforhold, samt af det eventuelle værditabs størrelse ved salg af disse grunde.

Den overordnede hensigt med undersøgelsen har været at foretage en analyse af effekten på handelsprisen i forbindelse med handler med boliggrunde og at kvantificere det eventuelle værditab ved salg af forurenede eller tidligere forurenede boliggrunde på basis af et betydelig større datamateriale end tidligere.

Der er foretaget en kobling af miljø- og matrikeldata med handels- og vurderingsdata. Miljødata er hentet fra centrale databaser/registre over forurenede grunde i Danmark fra Miljøstyrelsen og Økonomistyrelsen, mens matrikeldata er indhentet dels fra førnævnte databaser/registre, dels fra Kort- og Matrikelstyrelsen og Københavns og Frederiksberg Kommuner. Handelsdata er hentet fra ToldSkats databaser over vurderinger og handelspriser.

Denne undersøgelse omfatter datafangst/validering og en statistisk bearbejdning af data. I nærværende rapport afrapporteres den statistiske bearbejdning af data.

Undersøgelsen er første del af et projekt om værditab, hvor en eventuel anden del skal belyse, hvad det vil koste at fjerne en eventuel restforurening.

Amternes Videncenter for Jordforurening (AVJ) ved Lars Kaalund har været ansvarlig for projektets udførelse, mens Casper Szilas og Astrid Zeuthen Jeppesen, Watertech har forestået selve dataindsamlingen, valideringen, integrationen samt den statistiske analyse. Desuden har Anne Duus og Lone Munk, ToldSkat, været behjælpelige med definering af udtræk fra ToldSkats databaser. John Pedersen fra BioConsult har forestået kvalitetssikring af de statistiske dataanalyser.

Projektet er finansieret af Miljøstyrelsen og Amternes Videncenter for Jordforu-rening.

Miljøstyrelsen har nedsat en følgegruppe til projektet om værditab ved salg og belåning af forurenede eller tidligere forurenede grunde. Gruppens opgave har været at vurdere projektets planlægning, forløb og resultater.

I følgegruppens møder har deltaget:

Christina van Breugel, Miljøstyrelsen
Liselotte B. Nielsen, Miljøstyrelsen frem til 1. april 2005
Lone Munk, ToldSkat, Vurderingscentret
Peter Hannenov, Realkredit Danmark
Mike Vafai, Københavns Amt, repræsentant for Amtsrådsforeningen
Birgit Konring, Københavns Kommune, Miljøkontrollen
Barbera Westergaard-Hildinge, Dansk Ejendomsmæglerforening
Allan Malskjær, Parcelhusejernes Landsforening
Lars Kaalund, Amternes, Videncenter for Jordforurening/Hedeselskabet fra 1. maj 2005
Arne Rokkjær, Amternes Videncenter for Jordforurening/Miljøstyrelsen fra 1. september 2005
Ingela Karlsson, Amternes Videncenter for Jordforurening
Casper Szilas, Watertech
Astrid Zeuthen Jeppesen, Watertech.

Alle deltagere i følgegruppens møder takkes for deres bidrag til diskussion og kommentering.

 



Version 1.0 November 2005, © Miljøstyrelsen.