Substitution af kritiske råvarer og udvikling af miljøvenlige produkter

2 Metode

På et projektmøde i april 2003, hvor SPT, konsulenterne og virksomhederne var repræsenteret, blev projektets indsatsområde konkretiseret. Det blev efter ønske fra virksomhederne besluttet at koncentrere indsatsen om følgende stofgrupper: biocider med allergifremkaldende egenskaber, kvaternære ammoniumforbindelser og andre tensider, der ikke er letnedbrydelige samt parfumer.

Projektforløbet i er beskrevet i aktionerne A, B, C, D, E og F nedenfor.

Projektforløbet

A. Aktuel anvendelse af kritiske råvarer

Der blev fremsendt spørgeskema til deltagende virksomheder om opdatering af allerede indmeldte biocider og kvaternære ammoniumforbindelser. Der blev bedt om følgende oplysninger i spørgeskemaet: opdatering af oversigt (lister over biocider, kvaternære ammoniumforbindelser mm.), angivelse af hvilke produkttyper stofferne anvendes i, anvendt koncentrationsinterval af stofferne i de specifikke produkttyper og stoffernes råvarepriser.

B. Identifikation af råvarer der overvejes substitueret

På baggrund af besvarelserne af spørgeskemaerne beskrevet i punkt A blev der udarbejdet et notat omhandlende råvarer, som bør substitueres på baggrund af dokumenterede effekter eller på grund af mangelfuldt/forældet datagrundlag om miljø- og sundhedsmæssige egenskaber. Råvarerne blev udpeget dels på baggrund af opdaterede oplysninger fra enkelte virksomheder og dels på baggrund af vurderingerne i hovedprojektet.

C. Søgning af alternativer

Notatet blev fremsendt til virksomhederne sammen med spørgeskema 2. Virksomhederne skulle selv udpege egnede alternativer, eventuelt i samarbejde med deres råvareleverandører. Desuden skulle virksomhederne vurdere, om det var teknisk muligt at substituere de kritiske råvarer med de alternative råvarer. De stofoplysninger, der skulle sendes til CETOX, angik de stoffer som virksomhederne havde vurderet til at være teknisk egnede. Konkurrencemæssige hensyn har sandsynligvis været årsagen til, at virksomhederne har foreslået forholdsvis få oplagte alternativer. Andre alternativer er derfor udvalgt alene på baggrund af deres miljø- og sundhedsmæssige egenskaber.

D. Miljø- og sundhedsvurdering af alternativer

Tre alternativer blev foreslået af medlemsvirksomhederne. Disse stoffer er beskrevet i afsnit 3.4.

E. Teknisk og økonomisk vurdering af alternativer og eksisterende råvarer

Det var oprindeligt planen for projektet at lave en sammenligning af de økonomiske og tekniske fordele og ulemper mellem de alternative stoffer og de stoffer, der overvejes substitueret. Det har dog ikke været muligt at få de nødvendige informationer, fordi analyser af de økonomiske og tekniske parametre viste sig at være for vanskelig. Der er i stedet opstillet alternativer som sundheds- og miljømæssigt er mindre problematiske.

F. Bilaterale møder om alternativer og udvikling af miljøvenlige produkter

I den bilaterale dialog mellem virksomhederne og CETOX var flere emner på dagsordenen. Med udgangspunkt i de tilbagemeldinger om alternativer til de kritiske stoffer, som blev omtalt i notatet, var et af emnerne på de bilaterale møder med virksomhederne og CETOX alternativer til biocider og kvaternære ammoniumforbindelser. Desuden blev virksomhederne af CETOX tilbudt en fortrolig gennemgang af udvalgte recepturer med henblik på mulighed for miljømærkning. I denne forbindelse blev 8 recepturer gennemgået. Afsnit 4.2.1 opsummerer resultaterne af gennemgangen.

G. Formidling af projektets resultater på workshop

Workshoppen skulle formidle de iværksatte initiativer omkring udvikling af produkter, der er mindre miljøskadelige, og fungere som afsæt for en konstruktiv dialog omkring interessentgruppernes kravspecifikationer til branchens produkter.

Resultatet var bred tilslutning til arrangementet fra interessenterne og virksomhedernes side (se bilag A).

 



Version 1.0 December 2005, © Miljøstyrelsen.