Redegørelse om jordforurening 2004

9 Amternes Videnscenter for Jordforurening

Amternes Videncenter for Jordforurening (AVJ) drives af Amtsrådsforeningen og Københavns og Frederiksberg Kommuner. Videncentret arbejder med at indsamle, bearbejde og formidle viden om jord- og grundvandsforurening.

AVJ deltog i 2004 som teknisk bisidder for amternes og Københavns og Frederiksberg Kommuners medlemmer i den arbejdsgruppe, som regeringen nedsatte med henblik på at vurdere ændringer i fastlæggelsen af kriterierne for grænseværdier, den såkaldte "Kriteriegruppe".

It-arbejdet, herunder styregruppen for Servicefællesskabet for Geodata og styregruppen for Projekt kommunalreform og digital forvaltning på miljøområdet, havde høj prioritet i 2004. It-løsningerne på jordforureningsområdet har igennem en tid været under omlægning. Presset for at få systemerne omlagt og koordineret med andre systemer er øget i forbindelse med strukturændringerne, der flytter jordforureningsopgaverne til regionerne, medens tilgrænsende opgaver flyttes til staten og kommunerne. Samtidig har der været kontakt til Kort- og Matrikelstyrelsen om registret over forurenede grunde med henblik på at forbedre funktionen omkring indberettede forureningsoplysninger i registret. Samlet set har it- og datasamarbejdet været positivt, men de udadvendte relationer har været domineret af den dagsorden, der blev sat af strukturaftalerne, som betyder en opsplitning af stort set alle amtslige miljøaktiviteter.

Risikovurderinger af forureninger har igen i 2004 været et af de prioriterede indsats-områder. Det hænger til dels sammen med arbejdet i Kriteriegruppen, men også som selvstændigt emne har AVJ arbejdet med dokumentation af de programmer, der benyttes til risikoberegninger (JAGG) Sammen med amternes ledergruppe har AVJ udarbejdet et notat om de strategiske rationaler, der ligger bag risikovurderinger og prioriteringer.

Amternes paradigmadatabase er en fælles database, som indeholder eksempler og paradigmaer til breve og afgørelser i jordforureningssager. Databasen udbygges løbende, og den skal på længere sigt smelte sammen med de øvrige AVJ-databaser om domme og afgørelser og en samling af eksempler på amternes EU-udbud.

I 2004 arbejdede AVJ også på at indsamle oplysninger om importører og grossister, som handler med chlorerede opløsningsmidler, og der blev arbejdet på en udredning om samarbejdet mellem amternes industritilsyn og jordforureningsafdelinger. Endelig blev der igangsat et arbejde omkring jordforurening og udvikling af havne- og industriområder. Jordforurening er ofte ikke tilgodeset tilstrækkeligt i udviklingsplaner for ældre industriområder, og AVJ's vinkel på problemstillingen har været at fokusere på planlægningsværktøjerne, for derigennem at få et bedre projektforløb. Rapporten forventes færdig i 2005.

Kurser og temadage for amternes medarbejdere indeholdt i 2004 bl.a. emner som undersøgelser og afværge af olieforureninger, jordforureningsloven (et jurakursus for teknikere), indeklimaproblemer og poreluft samt projektledelse om kortlægning.

AVJ udgav 8 rapporter i 2004, heraf 6 nye branchebeskrivelser. 8 udgivelser af bladet AVJinfo samt løbende opdateringer af den kommenterede domssamling, LIX, Miljø-ordbogen og billedarkivet.

Der er ikke truffet beslutning om hvorvidt AVJ fortsætter, når kommunalreformen træder i kraft 1. januar 2007.

 



Version 1.0 Januar 2006, © Miljøstyrelsen.