Afprøvning af jernspånefilter til rensning af grundvand forurenet med klorerede opløsningsmidler

Indledning

Klik her for at se Figur 1.1

Figur 1.1 Anlæggets beliggenhed

Ved Østergade 14, Lyndby i Roskilde Amt blev der i efteråret 1999 etableret et forsøgsanlæg til undersøgelse af processerne ved nedbrydning af klorerede alifater i grundvand ved hjælp af reaktive jernspåner. Anlæggets beliggenhed fremgår af figur 1.1.

Projektet var finansieret af Miljøstyrelsen gennem den såkaldte Teknologiudviklingsordning, hvis formål er udvikling og afprøvning af afværgeteknologier overfor jord- og grundvandsforurening. I praksis blev pengene bevilliget til Roskilde Amt, der som bygherre forestod etablering og driften af anlægget for de af Miljøstyrelsen bevilligede midler.

Til projektet var nedenstående følgegruppe tilknyttet:

Miljøstyrelsen: Inger Asp Fuglsang
DTU: Peter Kjeldsen (faglig sekretær)
Roskilde Amt: Susanne Petersen
CAT: Knud Erik Aunsholt
HOH / Rambøll: Charlotte Nielsen

Den aktuelle lokalitet blev udvalgt af Miljøstyrelsen i samarbejde med projektets faglige sekretær, lektor Peter Kjeldsen, DTU, på basis af forslag til forsøgslokaliteter indleveret af en række offentlige myndigheder og institutioner.

Teknologien med anvendelse af reaktive jernspåner til rensning af forurenet vand var med gode resultater blevet anvendt i især USA i 1990'erne og på den baggrund havde Miljøstyrelsen givet tilskud til etablering af passive, reaktive, permeable vægge baseret på jernspåner i Danmark.

Da rensning af vand med reaktive jernspåner, til forskel fra traditionelle on-site vandrensningsteknikker som stripning eller filtrering gennem aktivt kul, ikke bare overfører forureningen til et andet medie, men nedbryder forureningen, syntes teknologien ligeledes at være attraktiv i forbindelse med on-site rensning af oppumpet, forurenet grundvand.

De udenlandske undersøgelser tydede endvidere på, at jernspånerne har meget lang levetid, hvilket betyder lave driftsomkostninger og muliggør genbrug af anlæggene efter endt oprensning på en lokalitet.

Nærværende projekt blev iværksat for at afprøve anvendeligheden af reaktive jernspåner til on-site rensning af forurenet vand. Endvidere skulle projektet bruges til at få beskrevet processer, opstille massebalancer og indsamle data til en miljømæssig og økonomisk vurdering af metoden under mere kontrollerede forhold end hvad der er muligt ved de reaktive vægge. Blandt andet skulle der udtages prøver af jernfiltermaterialerne, hvad der er dyrt og kompliceret i reaktive vægge.

Det var på forhånd fastlagt, at forsøgsanlægget skulle indeholde omkring 5 m³ jernspåne-filter. Det blev besluttet at etablere anlægget som 5 serieforbundne jernspånefiltre frem for at samle hele filtermassen i ét filter af flere årsager. Dels ville såvel etablering som demontering af et anlæg med ét stort filter være kompliceret, på grund af filtermaterialets store massefylde, dels gav opdelingen i 5 mindre filtre langt bedre muligheder for at udtage vand- og jernspåneprøver undervejs i anlægget.

Forsøgsanlægget blev koblet til et eksisterende afværgeanlæg, der er baseret på konventionel kulfilterrensning af grundvand, der er forurenet med PCE i en koncentration på omkring 2 mg/l.

På figur 1.2 ses det tidligere renseri, kulfilteranlægget og jernspåneanlægget.

Driftsforløbet afveg på en række punkter fra planen i skitseprojektet af maj 1999 /14/. Mens større projektændringer blev aftalt med såvel Miljøstyrelsen som Roskilde Amt blev mindre afvigelser (såsom ændringer i analyseprogrammet) aftalt alene med amtet.

Nærværende rapport indeholder en beskrivelse af de gennemførte driftsforsøg. Afslutningsvis er der på baggrund af de opnåede resultater fortaget en miljømæssig og økonomisk vurdering af metodens anvendelighed i forhold til traditionel aktivkul-filtrering.

Figur 1.2 Lyndby Rens

Figur 1.2 Lyndby Rens

 



Version 1.0 December 2005, © Miljøstyrelsen.