Affaldssortering baseret på online detektion af grundstoffer

8 Strålehygiejniske overvejelser

Et apparat til sortering af PVC kan baseres på en lukket strålekilde af størrelsesordenen 107 n/s. Andre anvendelser vil kræve en kilde med nogenlunde samme styrke. Anvendelse af apparater indeholdende strålekilder, er reguleret under gældende lovgivning; i Danmark vil et sådant apparat skulle godkendes af Statens institut for Strålehygiejne [13]. Ved godkendelse af et sådant apparat vil der blandt andet blive lagt vægt på:

  • At strålekilden er indbygget i apparatet på en sådan måde, at den kun kan håndteres af dertil kvalificeret personel,
  • At apparatet er afskærmet således, at der ikke noget sted på apparatets yderside forekommer strålingsniveauer af nogen helsefysisk betydning, og
  • At adgangsvejene til prøvevoluminet, hvor højere strålingsniveauer forekommer, skal være spærrede således, at kropsdele ikke kan blive udsat for skadelig stråling.

At opfylde disse krav i et fuldskala-apparat skønnes ikke at volde problemer.

En mulig alternativ løsning er at benytte en acceleratorbaseret kilde, der, i lighed med en røntgenkilde har den fordel at være strålingsfri, når apparatet er afbrudt. Hermed vil en række procedurer for anvendelse og servicering af apparatet blive simplere. En acceleratorløsning vil dog være væsentlig dyrere end én baseret på lukkede strålekilder.


Fodnoter

[13]. I udlandet vil tilsvarende lovgivning gøre sig gældende, med nogen variation i de administrative procedurer. Generelt er al lovgivning på dette område baseret på retningslinier udstedt af International Commision on Radiological Protection (ICRP - )

 



Version 1.0 December 2005, © Miljøstyrelsen.