Videreudvikling og udbredelse af affaldskortlægningsmodellen

3 Resultater

Projektet har resulteret i:

  • Et Idékatalog på affaldsinfo.dk med affaldsrelaterede løsninger med p.t. 300 tilmeldte.
  • En elektronisk version af affaldskortlægningsmodellen, der gør det muligt, hurtigt og enkelt at beregne effekterne af ændringer i de eksisterende affaldsordninger samt anvende de registrerede affaldsoplysninger i virksomhedernes grønne regnskaber og som dokumentation for affaldsstamkortene.
  • En inspirationspjece (trykkeklart) til virksomheder, tilsynsførende, affaldskonsulenter og rådgivere med succeshistorier, som opmuntrer til at anvende affaldskortlægningsmodellen og Idékataloget.
  • Artikler til fagblade, som kan øge udbredelsen og anvendelsen af affaldskortlægningsmodellen.
  • Foredrag og præsentationer i relevante miljø- og affaldsfora.

3.1 Idékataloget

Idékataloget henvender sig primært til virksomheder, der som led i deres miljøarbejde beskæftiger sig med ressourceoptimering og affaldsminimering. Idékataloget kan give konkrete og praktiske løsninger, som virksomhederne kan anvende i deres analyse af affaldsstrømmene og som inspiration til at omlægge processer i virksomheden. Sekundært er Idékataloget henvendt til tilsynsmyndighederne og rådgivere, som kan henvise virksomheder, samt opfordre dem til at bidrage med input hertil.

Idékataloget er udformet således, at det undervejs i projektforløbet og efterfølgende løbende kan suppleres med nye erfaringer og praktiske løsninger fra erhvervsaffaldskonsulenter, virksomheder, affaldsmodtagere, KPMG eller andre rådgivere, der har en effektiv og hensigtsmæssig løsning på håndtering af affaldsmæssige problemer. Idékataloget er således et opsamlingsforum for konkrete løsninger.

Hver idé eller forslag til en adfærdsmæssig eller teknisk løsning beskrives kort under overskrifterne:

Affaldstype

Initiativ

Effekt

Derudover kan man søge mellem løsningsforslagene, således at den enkelte virksomhed kan få præsenteret alle idéer og forslag, eksempelvis vedrørende pap og papir.

I forbindelse med Idékataloget er der mulighed for at stille spørgsmål og få svar. Alle kan stille spørgsmål og alle kan svare, der sidder således ikke et ekspertpanel og vurderer hvad der er rigtigt og forkert.

Idékataloget er placeret i tilknytning til Videncenter for Affalds hjemmeside, idet Idékataloget supplerer Videnbank om erhvervsaffald, som Reno-Sam har etableret med konkrete og praktiske løsningsforslag vedrørende ressourceoptimering og affaldsforebyggelse.

Placeringen knytter Idékataloget til den ekspertise og kapacitet, som Videncenter for Affald har, ligesom det sikrer en fremtidig kvalitetssikring og drift af Idékataloget.

3.2 Affaldsøkonomi

Affaldsøkonomi er et elektronisk værktøj, som kan anvendes af virksomheder til at få et overblik over deres affald med hensyn til mængder, oprindelse og økonomi. Affaldsøkonomi indbefatter en kortlægning af affaldsprodukter i virksomheden, en opgørelse af diverse afregninger med transportører og en analyse af de kortlagte affaldsprodukter. Ved at anvende affaldsøkonomi får virksomheden systematiseret sin viden om affaldet på en måde, der gør det muligt at træffe beslutninger om, hvorvidt der er potentiale for forbedringer, både økonomisk og miljømæssigt. For virksomheden bliver det synligt, om det er en fornuftig transportøraftale der er indgået, eller om der betales for tømning af tomme containere. Desuden bliver det tydeligt om det affald, der betales bortskaffelsesomkostninger for, stammer fra transportemballage eller råvarer, der er gået tabt i produktionsprocessen.

For at virksomheden kan nøjes med at samle sine affaldsoplysninger et sted, har virksomhederne, der er underlagt kravet om at udarbejde affaldsstamkort, mulighed for at generer disse på baggrund af de oplysninger, der er lagt ind i affaldsøkonomi. Virksomhederne kan desuden lave udtræk af oplysningerne til brug for det grønne regnskab eller deres miljøredegørelse.

Har virksomhederne behov for løbende registrering af deres affaldsoplysninger, er dette ikke muligt i denne første version af Affaldsøkonomi. Derfor er det nødvendigt at oprette et supplerende Excel-regneark til inddatering af de fortløbende oplysninger, som efterfølgende en gang årligt manuelt må overføres i Affaldsøkonomi. Dette var ikke den oprindelige intention, men et af de kompromiser der er indgået i programmeringsfasen.

 



Version 1.0 December 2005, © Miljøstyrelsen.