Miljømæssige forhold ved genanvendelse af papir og pap

Forord

Projektet "Opdatering af vidensgrundlaget for de miljømæssige forhold ved genanvendelse af papir og pap" er gennemført i perioden september 2002 til december 2003.

Projektets formål har været at opdatere den miljømæssige del af den tidligere gennemførte undersøgelse om ”Miljøøkonomi for papir- og papkredsløb” udført for Miljøstyrelsen og publiceret i 1995. Dette er gennemført for at skabe et grundlag for at kunne vurdere om man i Danmark under specifikke betingelser med fordel miljø- og ressourcemæssigt kan fremme eller reducere hhv. indsamling til genanvendelse eller forbrænding af returpapir.

Opdateringen er baseret på UMIP-metoden, men det er tilstræbt at fastholde en høj grad af sammenlignelighed med det tidligere projekt ”Miljøøkonomi for papir- og papkredsløbet”.

Projektet er finansieret af "Rådet for renere produkter".

Projektorganisationen har bestået af en følgegruppe med repræsentanter fra Genvindingsindustrien, SCA Pacaging Djursland A/S, Brdr. Hartmann A/S, Dalum Papir A/S, Dansk Skovforening, Affald Danmark, RenoSam, KL, IPU, Teknologisk Institut og Miljøstyrelsen med Miljøstyrelsen som formand.

Projekt er gennemført af 2 omgange. Første del omfattende grundlæggende dataindsamling og beregninger er gennemført af Teknologisk Institut ved Kathe Tønning (projektleder) og Lars M. Ottosen samt IPU ved Niels Frees. Anden del omfattende supplerende beregninger afledt af review og andre kommentarer er gennemført af IPU ved Niels Frees (projektleder), Henrik Wenzel og Morten Søes Hansen.

Projektrapporten har været igennem en ekstern kritisk granskning udført af Elin Eriksson og Tomas Ekvall fra CIT i Göteborg.

December 2003, Kathe Tønning og Niels Frees

 



Version 1.0 Januar 2006, © Miljøstyrelsen.